Sektörel Gündem
“Pamuk ekim alanlarının artırılması için fark desteği yükseltilmeli”
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, 2022- 2023 sezonunda 300 bin dekar pamuk ekili alandan 140 bin ton kütlü pamuk üretimi gerçekleştiğini, 2023-2024 sezonunda ise ekim alanlarında yaklaşık yüzde 25 oranında daralma ve üretimde de yüzde 30 civarında azalmanın öngörüldüğünü belirtti.

Ziya İPEK
Halk arasında “beyaz altın” olarak tabir edilen pamuk, Çukurova çiftçisinin en önemli geçim kaynaklarından biri. Türkiye’nin pamuk üretiminde yüzde 8’lik bir paya sahip olan Adana’da pamuk ekim alanları ciddi oranda azaldı ve bu stratejik ürün yerini mısır ile yaş sebze-meyveye bıraktı.
2022-2023 sezonunda 300 bin dekar pamuk ekili alandan 140 bin ton kütlü pamuk üretimi gerçekleştiğini kaydeden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, 2023-2024 sezonunda ise ekim alanlarında yaklaşık yüzde 25 oranında daralma ve üretimde de yüzde 30 civarında azalmanın öngörüldüğünü bildirdi.
Katma değeri yüksek bir ürün olan pamukta ekim alanlarının artırılması için üreticiye kilogram başına verilen 1,1 lira tutarındaki fark ödeme desteğinin yükseltilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin Bilgiç, “Adana hemen hemen tüm ürünlerin yetişebileceği verimli topraklara sahiptir. Alternatif ürünleri de dikkate alırsak pamuk üretimine dönüş ciddi bir zaman alacaktır. Pamuk üretimi sürdürülebilir ve cazip hale getirilmelidir” uyarısında bulundu.
Türkiye’nin son 5 sezonluk ortalama lif pamuk ithalatının yıllık 1,05 milyon ton, son 5 sezonluk ortalama lif pamuk üretiminin ise yıllık 860 bin ton civarında olduğunu anımsatan Şahin Bilgiç, “Ülkemizde 2022-2023 sezonunda pamuk ekim alanı 5,7 milyon dekar olurken, toplam kütlü pamuk üretimi ise 2,75 milyon ton olarak gerçekleşti. Üretilen miktardan daha fazla pamuk ithal ediliyor. Pamuk üretiminin yapıldığı yerlerde üreticilerin fark ödemesi desteğinin artırılması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile pamuk üretimi teşvik edilmiş olacaktır” diye konuştu.
“Çukurova pamuğu tercih sebebidir”
Ekolojik yapısı sayesinde bölgede yetişen pamuğun; ülkemizde üretilen pamuklara göre daha erkenci ve veriminin ülke ortalamasının üzerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Bilgiç, “Sanayici ihtiyaç duyduğu tip ve sınıfa göre farklı bölgelerden pamuk teminini yapabilmektedir. Adana’da üretilen pamuklar tercih sebebi olmaktadır. Her yıl pamuk sezonunda Ticaret Borsamız Elektronik Alım Satım Salonu’nda haftada iki kez ‘balya pamuk’ seansları düzenlenmektedir. Bu seanslarda oluşan fiyatlar, yurt içi ve yurt dışı işlemlerde referans fiyat olarak dikkate alınmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yeni sezon pamuk fiyatı henüz oluşmadı
Yeni sezon pamuk hasadı ve çırçırlanmasının henüz başlamadığını, bu sebeple kütlü fiyatlarının henüz oluşmadığını aktaran Şahin Bilgiç, önümüzdeki günlerde fiyatların oluşmaya başlayacağını kaydetti. Bilgiç, “Ortalama pamuk fiyatı Mayıs 2022’de kilogramda 3,61 dolar seviyesini gördükten sonra düşüş eğilimine girdi.
Adana Ticaret Borsası’nda ise eski sezon 41 renk pamuğun kilogram fiyatı 42-43 lira seviyesindedir” dedi. Pamuk üretim sezonunun sürdüğünü, Adana’da dekarda yaklaşık 450 kilogram verim beklendiğini dile getiren Bilgiç, üretim maliyetinin sezonun sonlarına doğru daha netleşeceğini, üreticinin yeniden pamuk üretimine dönmesi ve sürdürülebilirlik için üreticinin alın terinin karşılığını alabileceği bir fiyatın oluşmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
Sektörel Gündem
Canlı Yayınımızda Bugün Çok Önemli Konuları Konuşacağız!

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği (İMMB) Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim Çelik Hanım ile TKU MAGAZİN TV YOUTUBE KANALIMIZA Bugün Saat 12:30 13:00 saatleri arasında canlı yayın konuğumuz olacak.
İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik ile Standartta Uygun Makine, İş Güvenliği, Periyodik Kontroller, İş Etiği Başlığı Altında Konuları Ele Alacağız, Bizi İzlemeye Devam Edin.
https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV
Her türlü sorularınız için watsaphattımız; 0532 263 01 34 bizlere bilgi verebilirsiniz.
Sektörel Gündem
Yiğit Akü, BIST Katılım Endeksine Girmek İçin İlk Adımı Attı!
Sektörel Gündem
PLATFORM TÜRKİYE KONFERANSI 30 NİSAN’DA İSTANBUL’DA!

Platform sektörü, 30 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan Platform Türkiye Konferansı’nda bir araya geliyor. PLATFORMDER ve IPAF iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlik, sektör profesyonellerini ve uzmanları bir araya getirerek yenilikçi çözümlerle iş birliklerinin kapısını aralıyor.
Platform Sektörüne Özel Bir Buluşma
Platform Türkiye Konferansı, sektörün en önemli gündem maddelerinin tartışılacağı benzersiz bir ortam sunuyor. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve yenilikçi sektör çözümleri gibi temel konular, yerli ve yabancı uzman konuşmacılar tarafından değerlendirilecek. Katılımcılar, sektörün mevcut durumu ve gelecekteki olanaklarına ışık tutan paneller aracılığıyla hem bilgi sahibi olacak hem de iş bağlantılarını güçlendirme şansı yakalayacak.
PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Çağrı
PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Günaydın, etkinlikle ilgili düşüncelerini “Platform sektörü, teknolojiyle birlikte hızlı dönüşümler yaşayan dinamik bir sektör. Platform Türkiye Konferansı, sektörün geleceğini şekillendirmek ve bilgi paylaşımını arttırmak adına büyük bir fırsat sunuyor. Yerli ve yabancı uzmanların bir araya geleceği bu etkinliğin, ülkemiz için sektörün gelişiminde önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Tüm paydaşlarımızı, bu değerli etkinliğin bir parçası olmaya davet ediyorum” sözleriyle dile getirdi.
Sizi de Aramızda Görmek İsteriz!
Platform sektörüne yön veren fikirlerin paylaşılacağı ve sektörel bağlantılarınızı geliştirebileceğiniz bu özel etkinlikte yer almak için davetlisiniz! 30 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek Platform Türkiye Konferansı, bilgi ve yeni bağlantılar arayan herkes için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Hep birlikte sektörümüzün geleceğini şekillendirmek üzere buluşalım!
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi