Takip Edin

Sektörel Gündem

Kestane ve balı yok olma tehlikesi altında

Son yıllarda kestane ağaçlarında etkili olan dal kanserinin yanı sıra ‘Gal Arısı’ zararlısının da eklenmesiyle kestane balı ve kestane rekoltesini olumsuz etkiliyor. Hastalığın etkili olduğu Kastamonu’da bal üretimi üç yılda yarıdan fazla geriledi.

Yayınlanma tarihi

-

Mehmet Hanifi GÜLEL

Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan kestane ağaçlarında dal kanserinin yanı sıra ‘Gal Arısı’ zararlısının da eklenmesiyle kestane balı ve kestane üretimini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı. Kestane ağaçlarında dal kanseri ve Gal Arısı’nın etkili olduğu Kastamonu’da kestane balı üretimi üç yılda 400 tondan 150 tona geriledi.

Kestane balının fiyatı da geçen yıl 500 lira seviyesinden satılırken bu yıl 1000 ile bin 300 lira arasında değişiyor. Türkiye’nin kestane balı ve kestane üretiminde öne çıkan Kastamonu, Aydın, Bursa ve Yalova’da etkili olan kanser ve Gal Arısı hem balda hem de kestane rekoltesini her geçen yıl aşağı çekiyor. Orman Genel Müdürlüğü söz konusu hastalıklarla mücadele ettiğini belirten sektör temsilcileri, yoğun olarak mücadele edilen bölgelerde kısmen başarılı olduğunu ama yeterli olmadığını ifade ediliyor.

Mücadele edilen bölgelerde hastalık azaldı

Kestane ağaçlarında mavi mürekkep ve dal kanseri diye iki hastalığın ağaçları kuruttuğunu aktaran Türkiye Bal Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Yalçın Sezer, şu an gündemlerinde Gal Arısı’nın olduğunu vurguladı. Hastalıkların yaklaşık 30 yıldan beri kestane ağaçlarında olduğunu ve Orman İşletme Müdürlüklerinin bununla ilgili gençleştirme çalışmaları yaptığını kaydeden Sezer, ‘’Bu hastalıklarla mücadele edilen bölgelerde başarı elde edildi.

Özellikle Kastamonu ve Sinop bölgesinde mücadele edilen bölgelerde hastalıklar azaldı. Ancak ormanlar derin olduğu için kesim yapmak ve yenisini yetiştirmek bunlar meşakkatli işler. Kastamonu kestane ağacının en fazla olduğu bölge olarak yer alıyor. Avrupa’daki ormanların yüzde 80’i yapay orman. Bizim Kastamonu, Bartın ve Zonguldak bölgesindeki kestane ormanlarının yüzde 80 doğal. Yapay orman olarak Manisa, Aydın ve Bursa’yı görüyoruz, bunlar kestane şekeri ile ilgili ıslah ettikleri kestane ağaçları’’ dedi.

Bal üretilmeyecek diye endişe ediliyor

Kestane ağaçların olduğu yerlerde ticari üretimden daha çok aile tipi işletmelerin bal üretiminde yer aldığını ifade eden Sezer, aile işletmelerinde 10 ile 20 adet arı kovanlarıyla üretim yapıldığını söyledi. Üretilen balın da kayıt altına alınmadığına dikkat çeken Sezer, bu yüzden ne kadarlık bal üretimi yapıldığı bilinmiyor ve ancak kovan bazında bu bilgi verilebileceğini ifade etti.

Kendisinin de aynı zamanda kestane balı üreticisi olduğunu aktaran Sezer, ‘’Gal Arısı ve dal kanseri nedeniyle Kastamonu Cide’de neredeyse kestane ağacı kalmadı ve yine Sinop Türkeli’de ciddi bir kayıp var. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı söz konusu sinekleri yiyen başka bir sineği üretip, mücadele diyor. Yoğun olarak salınan bölgelerde başarılı olunuyor ama yeterli değil. Bu yıl üreticiler 1-2 kilo bal ürettiler, hatta bazı üreticilerin arılar açlıktan ölüyor’’ diye konuştu.

Rekolte üç yılda 400 tondan 150 tona düştü

Kestane balı üretiminin bu yıl az olduğunu ve bazı yerlerde hiç olmadığını aktaran Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, üç yıl önce 400 ton olan bal rekoltesi 100- 150 tona gerilediğini bildirdi. Başar, bugün kestane balının kilosu 1000 lira ile 1.300 lira civarında yer aldığın bildirdi. Gal Arısı’nın ortaya çıktığı bölgelerde 7-8 yıl içinde tamamıyla ele geçirdiğini ve kestane balı üretiminin olmadığını anlatan Başar, ‘’Türkiye’de Gal Arısı’nın tespiti ilk kez 2014 yılında yapıldı. Şu anda orman müdürlükleri bununla ilgili bir mücadele başlattı. Eğer ağaçlar bu hızlı kurusa kestane balı hayal olur’’ dedi.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Bauma Fuarından Canlı Yayınlarımız Başlıyor !

Yayınlanma tarihi

-

Net Medya Yayıncılık Olarak TKU MAGAZİN YOUTUBE KANALIMIZDA Fark yaratıyoruz.

Sektörümüzün Uluslararası İşmakinaları sektörünün Fuarı olan Bauma 2025 Almanya /Münih şehrinde 7.04.2025-13.04.2025 tarihine kadar sürecek olan etkinlik kapılarını ziyaretçilerine açtı.265 yakın Türk katılımcının katıldığı fuardan sizlere fuara ziyaret giden firmalarımız ile ve katılımcı firmalarımız ile canlı yayın bağlantılarını gireceğiz.

Fuarın biteceği tarihe kadar  07-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Almanya Münih’te düzenlenen Fuar alanında  katılımcı , ziyaretçi firmalarımızın fuar ile ilgili değerlendirmelerini alacağız. Programa katılımlarınız bekliyoruz.

İletişim

Mobil: 0549 263 01 34 – 541 257 8184

E-mail: metin@netmedya.net.tr

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

Canlı Yayınımızda Bugün Çok Önemli Konuları Konuşacağız!

Yayınlanma tarihi

-

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği (İMMB) Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim Çelik Hanım ile TKU MAGAZİN TV YOUTUBE KANALIMIZA Bugün Saat 12:30 13:00 saatleri arasında canlı yayın konuğumuz olacak.

İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik ile Standartta Uygun Makine, İş Güvenliği, Periyodik Kontroller, İş Etiği Başlığı Altında Konuları Ele Alacağız, Bizi İzlemeye Devam Edin.

https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV

Her türlü sorularınız için watsaphattımız; 0532 263 01 34 bizlere bilgi verebilirsiniz.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Yiğit Akü, BIST Katılım Endeksine Girmek İçin İlk Adımı Attı!

Yayınlanma tarihi

-

Devamını oku
Reklam hba.com.tr

Trend olan