Sektörel Gündem
Asmira Group Avrupa marinalarına yöneliyor
1977 yılında Ege’de kurulan ve ‘Tüm Avrupa Kıyılarında Yerel Marka Olmak’ vizyonuyla ilerleyen Asmira Group, Avrupa marinaları için çalışmalarını yürütürken, gıda lojistiğinde de büyümeyi hedefliyor.
Özlem SARSIN
Gemilere yakıt ikmali yapma amacı ile kurulan ve bu alanda sektörün öncü bir kuruluşu olan Asmira Group, orta ve uzun vadede yönünü endüstriyel denizcilik, yatçılık ve lojistik alanlarına da çevirmiş durumda. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, ana faaliyet alanları akaryakıt ikmali iken, bunun etrafında çeşitlenen denizcilik faaliyetlerine de giriş yaptıklarını aynı zamanda Ege’deki marinaların yanı sıra Avrupa’da da faaliyetlere başladıklarını söyledi.
Türkiye’de gerek yat kiralama gerekse yakıt ikmali konusunda gösterdikleri üstün performans neticesinde, yurtdışından teklifler aldıklarını ifade eden Aslan, “2018 yılında Karadağ’da Portonovi Marina ile sözleşme imzaladık, oranın yakıt terminalini biz işletiyoruz.
Geçen ay da Hırvatistan D-Marine ile el sıkıştık. Adriyatik Denizi’nin en büyük marinası olan, bin 500 tekne kapasiteli Zadar Marina’nın akaryakıt operasyonlarını üstlendik. Bu sezon akaryakıt faaliyetlerimiz başlayacak olup, seneye tekne kiralama faaliyetleri de devreye girecektir.
Hırvatistan’da takriben 1 milyon euroluk yatırım yaptık. Hırvatistan tekne kiralama işinde en büyük merkezlerden biri, içine girdiğimiz marinada bin 500 teknenin 500’ü kiralık. Ülke sularında binlerce tekne var. Sektörün bu kadar gelişmiş olması yatçılığı ve ilgili olduğu tüm yan alanları burada daha önemli bir konuma getirdi. Yatçılığın devlet politikası içinde önemli bir yeri var. Yatçılık orada bizden daha ileride” dedi.
Vizyon, Avrupa kıyılarında yerel marka olmak
“Tüm Avrupa Kıyılarında Yerel Bir Marka Olmak” vizyonu ile hareket ettiklerini bu kapsamda İtalya, İspanya, Fransa marinalarına da girmeyi planladıklarını söyleyen Aslan, “2017 yılında yeni bir yapılanmaya girdiğimizde üst yönetim olarak oturduk ve vizyonumuzu oluşturduk.
Hızlıca hedefimize doğru koşmaya başladık ve Adriyatik’teki marinalarda başlattığımız operasyonlar vizyonumuzun ilk meyveleridir. Bunlar yatçılık tarafından filiz veren yatırımlar oldu.
Ana hedefimiz Avrupa kıyı şeridinde olmak. Avrupa’nın entelektüel sermayesine önem veriyoruz. Yüzümüzün Avrupa’ya dönük olmasının kıymetli olduğunu düşünüyoruz. AB ülkelerini kendimize referans alıyoruz. İşletmemizi, batının dinamiklerini kendi öz değerlerimizle ve köklerimizle harmanlayarak geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
“Fosil yakıtlar yerini temiz enerjiye bırakacak’’
Denizcilik ve yatçılık sektörünün önü açık bir sektör olduğunun altını çizen Aslan, sektörün pek çok fırsatı içinde barındırdığını vurgulayarak, “Türkiye’de 22 liman ve marinasında hizmet veriyoruz.
Sektörde farklı alanlarda iş geliştirmek adına oldukça hevesliyiz. O yüzden akaryakıt ikmalinin yanında diğer denizcilik faaliyetlerinde büyümek konusunda iddialıyız. Sürdürülebilirlik olmazsa olmazımız, bu nedenle gerek alt yapımız gerekse insan kaynakları açısından çağa ayak uyduruyoruz, teknolojiye önem veriyoruz. Yakıt ikmali konusunda rüştünü ispat etmiş bir firmayız. Ancak fosil yakıtlar gelecekte yerini temiz enerji kaynaklarına bırakacak. Bu nedenle yakıt dışı işleri geliştirmeye çalışıyoruz.
Karada elektrikli araçlar hızla yayılıyorken yatlarda da bu trend gelişiyor. Gemi tarafında biraz daha zaman bu var alanlarda gelişime. Teknoloji geliştikçe ve ileri teknolojilerin kullanımı yayıldıkça elbette o günler de gelecek. Ama yat sahipleri çevreci teknelere daha yatkın ve yatlarda temiz enerjiye hızlı bir geçiş bekliyoruz. Yat sahipleri bu konuda oldukça duyarlı ve hevesli davranıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Pandemi yatçılığı sanıldığı gibi etkilemedi”
Asmira Group olarak 2017 yılındaki cirolarını vizyonel yatırımlara yönelme neticesinde 2022 yılı sonu itibari ile döviz bazında 14 kat artırdıklarını söyleyen Aslan, 2021 yılında 25 milyon dolar, 2022 yılında ise 80 milyon dolar ciro elde ettiklerini söyledi.
Pandemi döneminde petrol fiyatlarındaki ciddi artışın 2022 cirosu üzerinde etkisi olduğunu söyleyen Aslan öte yandan miktarsal olarak da artış yaşadıklarını, geçen sene 70 milyon litre olan satışlarının 2023 yılında 90 milyon litreyi bulacağını belirtti. Cironun yüzde 90’ının akaryakıt faaliyetlerinden geldiğini, 2023 yılında 100 milyon doları geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Aslan “Pandemide yatçılık tarafında zannedildiği gibi talep yüksek olmadı. Pahalı bir zevk, o hevesin talebe dönüşmediğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının 2 sene kapalı kalması yatlar tarafındaki bütün deniz trafiğini olumsuz etkiledi. Rusya Ukrayna Savaşı ise tam tersi bir etki yarattı. Türk turizmi Rusya için çok kıymetli bir pazar. İlk savaş başladığında beklenti çok olumsuzdu turizme yönelik. Ama beklenmeyen bir ilgi oluştu savaşla birlikte. Bu da bizleri olumlu yönde etkiledi” dedi.
“Gıda lojistiğine adım atıyoruz”
Kendi akaryakıtlarını taşımak için kurdukları lojistik yapılanmasını bir adım daha ilerleterek akaryakıt taşımacılığı dışına da çıkmaya hazırlandıklarını belirten Aslan, “Akaryakıt taşımacılığında genç bir filomuz var. Tacklog adında yeni bir lojistik markası oluşturduk. Yakıt dışı lojistik faaliyetleri geliştireceğimiz yeni bir alan oluşturuyoruz. Gıda lojistiği öncelikli hedefimiz, içinde bulunduğumuz Ege Bölgesi tarımsal alanda zengin bir kaynak. Bu bizim hayallerimizden biri idi” dedi.
Sektörel Gündem
Servet Coşkun Deneyimi ve Garantisi ile “COSKUN-SUNHUNK”
41 yıllık tecrübesiyle sektöre önemli bir ivme kazandıran Servet Coşkun Vinç, ağır kaldırma ve kiralama hizmetlerinin yanı sıra güçlü makinelerle 2024 yılında sektördeki konumunu daha da güçlendirdi. Şirket, kiralama parkurunu sürekli geliştirerek makine parkuruna yeni ve modern ekipmanlar ekliyor.
1984 yılında Ümraniye Tepeüstü’nde kurulan Servet Coşkun Vinç, köklü geçmişiyle güvenilir bir vinç tedarikçisi olarak öne çıkıyor. Vinç kiralama hizmetleriyle başladığı yolculuğunda, bugün Türkiye, Avrupa ve Kuzey Afrika pazarlarına hizmet verecek şekilde kapsamını genişletmiş durumda.
Servet Coşkun Vinç, 2024 yılından itibaren Çin’in dünya çapında tanınan markası Sunhunk’un Türkiye temsilcisi olarak ürün yelpazesini genişletiyor. Şirket, “COSKUN-SUNHUNK” adıyla yeni bir marka ve şirket çatısı altında faaliyetlerine devam ediyor.
Yönetim Kurulu Başkanı Servet Coşkun, sektöre giriş nedenlerini ve şirketin büyüme hikayesini anlattı:
“41yılı aşkın süredir sektörün içerisindeyiz. Kardeşim Sedat Coşkun ile birlikte, babamızın vefatının ardından firmamızı daha iyi bir konuma getirmek için büyük bir mücadele verdik. Almanya’da aldığımız eğitimler ve disiplinli bakış açısı, işletmemizin temel unsurlarından biri haline geldi. Bugün piyasada birçok projede tonajlı vinçler kullanılmaya başlandı. Biz de kiralama firması olarak makine alımlarında titiz davranmayı tercih ediyoruz.
Ziyareti Sunhunk yetkilileriyle bir araya geldik ve fabrikalarını, AR-GE çalışmalarını, üretim sahalarını ziyaret ettik. Kullanılan komponentler ve teknolojiye dayalı üretimleri bizi oldukça memnun etti. Firma olarak en çok önem verdiğimiz konu ise iş güvenliği; bu prensibimizden asla taviz vermedik. Sağlam ve güçlü makinelerle parkurumuzu sürekli yeniliyoruz.”
Sunhunk Katlanır Bomlu Vinçler
Servet Coşkun, projelerde kullanılmak üzere 120 ton ve 160 ton kapasiteli Sunhunk katlanır bomlu vinçlerini getirdiklerini ve bu vinçler için satış ve satış sonrası teknik hizmetleri de organize ettiklerini belirtti. Ayrıca bu makinelerin 55 metreye kadar dikey çalışma kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.
Coşkun, 2025 yılında 285 tonluk ve 830 ton/metre kapasiteli vinçlerin de Türkiye’ye getirileceğini belirterek, bu yeniliklerin sektör için büyük bir adım olduğunu vurguladı.
COSKUN-SUNHUNK ile Güçlü Gelecek
“Çin’de üretilen en kaliteli katlanır bomlu vinçler, Türkiye ve Avrupa pazarında önemli bir yer edinecek. COSKUN-SUNHUNK markamızla, sektördeki liderliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz,” dedi.
Sektörel Gündem
SİF İŞ Makinaları JCB ile Ortaklığın 50. Yılını Kutladı
Türkiye’nin önde gelen iş makinaları firmalarından SİF İş Makinaları, JCB ile 50 yıllık ortaklığını ve sektördeki 68. yılını Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen görkemli bir etkinlikle kutladı. Geceye, İngiltere Başkonsolosu Kenan Poelo, STFA Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Adnan Nas, SİF Yönetim Kurulu Başkanı Alp Taşkent, JCB Yönetim Kurulu Üyesi George Bamford, JCB CEO’su Graeme Macdonald, JCB yüksek düzey yöneticileri, SİF çalışanları, müşteriler ve basın mensupları katıldı.
İşbirliğinin 50. Yılına Vurgu
Açılış konuşmasını yapan STFA Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas, 50 yıllık bu ortaklığın özgün değerlere ve karşılıklı güvene dayandığını belirtti. Nas, şu ifadeleri kullandı: “SİF İŞ Makinaları olarak, Türkiye’de 50 yıldır JCB’nin distribütörü olmaktan gurur duyuyoruz. Bu ortaklık sayesinde, sektöre önemli katkılar sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Müşterilerimize değer yaratma felsefesi, başarımızın temelini oluşturuyor.”
Etkinlikte bir video mesajla yer alan JCB Yönetim Kurulu Başkanı Lord Anthony Bamford, Türkiye pazarındaki zorlu şartlara rağmen SİF-JCB işbirliğinin büyümeye devam ettiğini belirtti ve şu sözlerle mesajını sonlandırdı: “Doğum günün kutlu olsun, nice başarılı yıllara SİF JCB!”
Müşteri Odaklı Hizmet Anlayışı
JCB CEO’su Graeme Macdonald ise etkinlikteki konuşmasında, SİF’in müşterilerine yakın olma stratejisiyle sektörde fark yarattığını vurguladı. Macdonald, “Kilometre taşları kutlanmalıdır. Elli yıllık başarı, her şirketin gurur duyacağı bir dönüm noktasıdır,” dedi.
SİF İŞ Makinaları Genel Müdürü Hayati Kösoğlu da, şu anda yurt geneline yayılmış 8 merkez ve toplamda 32 servisle müşterilere hizmet verdiklerini belirtti. Kösoğlu, JCB markasının Türkiye’de kazıcı-yükleyici ve teleskobik yükleyici segmentlerinde lider olduğunu söyledi.
Yenilik ve Sürdürülebilirlik Vurgusu
1945’te kurulan JCB, dünyanın lider iş makinesi üreticilerinden biri olarak öne çıkıyor. Elektrikli ve hidrojenli makinalara yaptığı yatırımlarla sürdürülebilirliğe katkı sağlayan şirket, Guinness Rekorlar Kitabına giren en hızlı dizel motor gibi teknolojik başarılara imza attı.
SİF İŞ Makinaları da 68 yıllık deneyimiyle JCB’nin global gücüyle yerel pazar bilgilerini birleştirerek, önümüzdeki dönemde pazar payını artırmayı ve sektöre yön vermeyi hedefliyor.
Sektörel Gündem
Savuma Sanayisinin Milli Lastikleri TEKNOFEST’te Sergilendi
Türkiye’nin önde gelen lastik üreticilerinden Petlas, 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye savunma sanayisine özel olarak ürettiği lastikleri görücüye çıktı. Festivalin bronz sponsorluğunu da üstlenen Petlas’ın Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber, “Savunma araçlarımızın yerlileştirilmesi programı kapsamında milli hava araçları KAAN, KIZILELMA, AKINCI, TB2, TB3, HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY için ürettiğimiz lastiklerimizi TEKNOFEST’te sergiledik. Savunma araçlarımızın güçlendirilmesinde milli bir bilinçle ve hassasiyetle çalışıyoruz” dedi.
Milli teknolojinin geliştirilmesinde kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da yüzbinlerce ziyaretçiyle buluştu. Gökyüzünde görsel bir şölene imza atan hava gösterileri, simülasyon deneyim alanları, sergiler, gösteriler, konserler ve bilim atölyeleri ile teknoloji dolu bir dünyaya festival ev sahipliği yaptı. Son yıllarda dünya kamuoyunda da övgüyle bahsedilen Türkiye’nin milli askeri hava araçları KAAN, KIZILELMA, AKINCI, TB2, TB3, HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY için özel proje kapsamında yüzde 100 yerli Ar-Ge, teknoloji ve işgücü ile Petlas tarafından Türkiye’de üretilen lastikleri TEKNOFEST’te büyük beğeni topladı.
“Milli savunma sanayimizi sürekli geliştirmek zorundayız”
Türkiye’nin savunma sanayisinin millileştirilmesine yönelik üstlendikleri sorumluluğa değinen Petlas Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber, “Dünyamızın ve bölgemizin son dönemde yaşadıklarına bakınca savunma sanayimizin milli olmasının önemi çok daha fazla belirginleşiyor. Milli Teknoloji Hamlesi için yola çıkmış, öncelikle Türk gençliğinde, toplumun diğer tüm fertlerinde ortak ideal ve heyecan ile bu ülkenin gücüne ve geleceğine olan inancın, artık büyük bir seferberlik ruhuna taşınmış olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda teknolojik ürünlerin ve gelişim süreçlerinin toplumla paylaşılması, toplumun bu sürecin öznesi haline getirilmesi ve bu farkındalığın yaratılması, yaygınlaştırılması için bizler de PETLAS olarak geçmişte olduğu gibi bugün de milli teknolojilerin geliştirilmesinde doğru yerde durmaya devam ediyoruz” dedi.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi