Haber
Yapay zekayla ezberlerimiz bozulmaya devam edecek
10 şirketten 8’i becerilerin değişen talebini ve değerini değerlendirmek için yapay zekâ kullanmayı planlıyor. ‘Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek’ vizyonuyla 50 yılı aşkın süredir işverenlere ve çalışanlara ilham veren PERYÖN’ün (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) geçtiğimiz aylarda gerçekleşen 27. Olağan Genel Kurul’unda 2023- 2025 dönemi yönetim kurulu belirlendi.

PERYÖN yönetim kurulu başkanlığına bir önceki dönemin başkan yardımcılığı görevini üstlenen Ebru Taşcı Firuzbay seçildi.
Firuzbay, aynı zamanda METRO Türkiye’de insan ve kültür direktörü ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. “Çalışma hayatına ve yeni çalışma modellerinin oluşmasına öncülük edeceğiz’ diyen PERYÖN Başkanı Ebru Taşçı Firuzbay ile insan kaynakları alanında öne çıkan konuları konuştuk.
Dijitalleşme ve teknolojiye uyum süreci İK alanındaki trendlerin neresinde duruyor?
Dijitalleşme, teknolojiye uyum ve artan yapay zekâ kullanımı İK trendlerinin kuşkusuz en öncelikli gündemlerinden. Yapay zekânın çalışma hayatı ve iş süreçlerine etkisi, bireysel ve kurumsal düzeyde kendimizi bu etkiye hızla hazırlamamız gerekliliğini beraberinde getiriyor. İK, kurumların, liderlerin ve çalışanların bu değişime adapte olmasına, kuruluşların işe bu teknolojileri nasıl dahil edebileceğini anlamasına liderlik edecek. İnsan kaynakları profesyonelleri bir yandan da yapay zekânın kendi iş süreçlerine getirdiği yeniliklere adapte olmaya çalışıyorlar.
Çünkü son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesiyle insan kaynakları alanında işe alım kriterlerinin yanı sıra süreçlerde de önemli değişiklikler oldu. Nasıl ki artık günümüzde adaylardan ChatGBT tarafından hazırlanmış CV’ler, mektuplar almaya başlandığından bahsediyorsak, pek çok işe alım yöneticisi de adayların yetkinliklerini ölçmek için artık teknolojiden, yapay zekâdan faydalanıyor.
Araştırmalar da gösteriyor ki ilerleyen yıllarda İK süreçlerinde yapay zekâ ve büyük veri kullanımı yaygınlaşacak. Mercer’in araştırmasına göre, 10 şirketten 8’i becerilerin değişen talebini ve değerini değerlendirmek için yapay zekâ kullanmayı planlıyor.
Yeni mezunların bu ortamda özellikle hangi özelliklerini geliştirmesi daha değer kazanıyor?
Günümüzde yeni mezunlarda en çok aranan özellikler: Değişime uyum, iletişim yetkinliği, dayanıklılık, öğrenmeye ve gelişime açıklık. Adayın okulun yanı sıra bir çalışma deneyiminin olup olmadığı, herhangi bir sivil toplum kuruluşu veya organizasyonda sorumluluk alıp almadığı, üniversitede dahil olduğu akademik programın yanı sıra gelişimi için aldığı inisiyatifler yeni mezunları değerlendirirken insan kaynakları profesyonelleri için adayın okuduğu okuldan ve aldığı diplomadan çok daha etkili kriterler olabiliyor.
Çalışanların beklentilerindeki değişimler, uzaktan ve hibrid çalışma, asgari ücret artışı ve EYT gibi konular son yıllarda iş gücü piyasasını etkileyen en önemli konular oldu. Gözlemlerinize göre bu ve bundan sonra olabilecek değişimlere uyum sağlayabilenlerin öne çıkan özellikleri neler olacak?
Günümüzde çalışanlarda en çok aranan özellikler arasında çeviklik, kompleks problem çözümü, yılmazlık (resilience), esneklik, gelişmiş iletişim becerileri, merak, öğrenme çevikliği, çözüm odaklılık, dijital/analitik beceriler ve iş birliği olduğunu görüyoruz. Öne çıkan tüm bu yetkinliklerin ortak özelliği ise değişime uyum sağlamayı beraberinde getirmesi. Diyebiliriz ki, artık bilişsel becerilerin yanı sıra sosyal beceriler de son derece önem kazanmış durumda.
Öte yandan günümüz çalışma hayatı profesyonellerin her daim yetkinliklerini geliştirmeleri için sürekli gelişim anlayışına sahip olmalarını gerektiriyor. Kurumlar nazarında ise değişime uyum sağlayıp kendini geleceğe taşıyacak olanlar, şirketin anlamına (purpose) yatırım yapanlar, dijitalleşmenin hızını yakalayanlar, ‘insana değer’ verenler, yaşadığı toplum ve çevre için fayda yaratanlar olacak.
İnsan kaynakları alanında öne çıkacak trendler
“Gelecek 5-10 yılda ezberlerimiz bozulmaya devam edecek. İnsan kaynakları alanında en çok öne çıkacak trendleri 5 maddede ifade edebilirim.
1- GLOBALLEŞME: Dijitalleşme sınırları ortadan kaldırdı, artık yetenekler her yerde. İK profesyonellerinin ulaşabileceği yetenek havuzu büyürken, bir yandan da havuzda artık bambaşka kültürler, bambaşka renkler var. Dolayısıyla globalleşme önümüzdeki dönemin önemli İK trendlerinden biri olacak.
2- DEI GİRİŞİMLERİ: Çalışanların işyerinde karşılaştıkları ayrımcılık, adil olmayan ücretler ve kültürel farklılıklardan doğabilecek diğer birçok eşitsizliği ortadan kaldırmayı amaçlayan DEI (Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık) girişimleri, insan odaklı yaklaşım, geleceğe uyum sağlamak isteyen şirketlerin olmazsa olmazı haline gelecek.
3- YAPAY ZEKÂ: Tüm iş süreçlerinde olduğu gibi, İK süreçlerinde de yapay zekâ kullanımının kapladığı alan hiç kuşkusuz gün geçtikçe daha da büyüyecek.
4- ESNEKLİK: Uzaktan, hibrit çalışma modelleri, dört gün çalışma haftası gibi esnek çalışma uygulamaları daha çok yaygınlaşacak.
5- ÇALIŞAN LİDERLİĞİ: Özellikle genç kuşağın önceki nesillere nazaran ‘girişimciliğe’ daha ilgiyle yaklaşıyor olması, kurumsal şirketlerde çalışanın kendi işinin lideri olduğu bir çalışma hayatına doğru ilerlememizi sağlayacak.”
Haber
TKU MAGAZİN TV CANLI YAYINLARIMIZ SON HIZLA DEVAM EDİYOR..

https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV
Ağır Kaldırma Taşıma ,Proje Lojistik ,Vinçli Taşıma ,Yükleme Depolama lojistik sektörüne 18 yıllık deneyimle Net Medya olarak çıkardığımız (Taşıma Kaldırma Üniteleri Magazin ) TKU Magazin Dijital E-Dergi ve YouTube kanalımız ile sektörün sorunlarını ,yenilikçi hareketlerini ,marka bilinirliğini Firmalarınızın yatırmalarını sektörde yarattığı katma değerini ,sektörün sorunlarını ele alıyor yılların verdiği tecrübe ile masaya yatırıp konuşuyoruz.
Karaca Vinç Nakliyat İstif ve İş Makinaları Kiralama Genel Müdürü Ahmet Toktay ile Bugün
Bügün 15.03.2025 (Cumartesi Saat :11:00 11:30 Son dönemde Firması için oluşturdukları Yenilikçi Sistemi, Makine Parkuruna yaptığı yatırımları ,Satış Sonrası Hizmetleri ,Sektörü ve Sorunlarını Konuşacağız. Sorularınızı watsap hattımız:0532 263 01 34 sorabilirsiniz.
Haber
Enerjisa Üretim’den Türkiye’de Bir İlk, Ovacık RES Uçtan Uca Kadınlara Emanet!

Enerji sektöründe fırsat eşitliğini sağlamak ve kadın istihdamını artırmak için harekete geçen Enerjisa Üretim, Dünya Kadınlar Günü’nde sektöre rol model olan bir dönüşümü kutluyor. REDKA (Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar) programıyla kadın mühendis ve teknisyenleri sektöre kazandırırken, Türkiye’nin ilk tamamen kadın ekibiyle yönetilen rüzgar santrali Ovacık RES, kadınların enerjideki gücünü ortaya koyarak sektörde köklü bir değişimin simgesi olmaya devam ediyor.
Türkiye’de bir ilk, tamamı kadın çalışanlardan oluşan Ovacık RES
Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Üretim’in enerji santrallerinden Ovacık RES, yalnızca enerji üretmekle kalmıyor, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da sektörde eşitliğin rüzgarını estiriyor. Avrupa’nın tek seferdeki en büyük rüzgar yatırımlarından biri olan 1.000 MW’lık YEKA RES-2 projesinin bir parçası olan Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen ilk rüzgar santrali olarak tarihe geçti. Teknik bakımından işletme yönetimine, hatta güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor.
REDKA programıyla yetişen kadın mühendis ve teknisyenler, bugün Ovacık RES’te sahada aktif rol alarak enerji sektöründe dönüşüme öncülük ediyor. Enerjisa Üretim’in yerel kalkınmaya verdiği destekle, sadece kadın profesyoneller değil, bölge halkından kadınlar da sektöre kazandırılıyor. REDKA programı sayesinde kadınlar, türbinlerin bakım ve işletmesinde görev alarak rüzgarın gücünü yöneten isimler haline geliyor.
Kadınların enerjideki gücü sınır tanımıyor
Enerji sektöründe kadın istihdamına yön veren REDKA programı, mühendis ve teknisyenleri yenilenebilir enerji alanında uzmanlaştırarak sahada aktif rol almalarını sağlıyor. Rüzgar enerjisi teknolojileri, bakım-onarım süreçleri ve operasyonel yönetim gibi kritik alanlarda verilen eğitimlerle kadınlar, teoriyi pratiğe dönüştürerek sektörde güçlü bir yer ediniyor.
Enerjisa Üretim, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusundaki taahhütleriyle kadınların enerji dönüşümündeki gücünü artırmaya devam ediyor. REDKA ile kadınlar sadece sektöre adım atmıyor, dönüşümün öncüsü oluyor.
Kadınların enerjisiyle geleceğe yön veriyoruz
Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kadınların sektördeki varlığının artırılmasının sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;
“Enerji sektörü sadece teknik uzmanlıkla değil, kapsayıcılık ve çeşitlilikle büyür. Ovacık Rüzgar Enerji Santrali ve REDKA programıyla kadınların yenilenebilir enerjide daha fazla yer almasını sağlamak için yola çıktık ve artık biliyoruz ki bu, yalnızca bir sosyal sorumluluk değil, sektörün geleceğini güçlendiren bir gereklilik. Uzun yıllardır erkek egemen bir alan olarak görülen enerji sektöründe büyük bir dönüşüm başlattık. Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen bir santral. Teknik bakımından işletme yönetimine, güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor. Bu sadece bir istihdam hamlesi değil, bir dönüşüm hareketi. Çünkü biliyoruz ki eşitlik vaadi, gerçek eşitliği sağlamak için somut adımlar atmayı gerektirir. Enerji sektöründeki kadın istihdam oranlarının düşük olduğunu biliyoruz ve bu düzeni değiştirmek için somut adımlar atıyoruz. İki yıl önce başlattığımız ‘Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar’ programı ile mühendis ve teknisyen kadınları sektöre kazandırdık, bugün Ovacık RES tamamen REDKA’lara emanet. Yenilenebilir enerji alanında kadın istihdam oranını %60’a çıkarmayı hedefliyoruz ve bu hedefe ulaşana kadar durmayacağız. 8 Mart’ı sadece çiçek verilen bir gün olarak değil, kadınların potansiyellerini ortaya çıkaran ve hak ettikleri yerlere gelmelerini sağlayan fırsatlarla taçlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Enerjisa Üretim olarak biz bu değişimin öncüsü olmaya kararlıyız. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve enerji sektöründe daha fazla kadını görmek için çalışmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.
Enerjisa Üretim Ovacık Santrali İşletme Mühendisi Saadet Çekemoğlu, kendisinin de buraya yüksek hayaller kurarak geldiğini söyleyerek;
“Enerji sektörü zorlu koşullara sahip olabilir, ancak biz kadınlar her sahada, her sektörde en iyisini başarabiliriz. Ovacık RES, Türkiye’nin ilk ve tek tamamen kadınlardan oluşan santrali. Burada çalışmak benim için büyük bir gurur. 54,6 MW kurulu güce sahip 13 türbinimiz, her biri 4,2 MW üretim kapasitesine sahip ve kulelerimiz 110 metre yüksekliğinde. Bu projede yer almak, hayallerimin peşinden koşmanın ve cesaretin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kadınlar olarak hayal etmekten ve cesaret etmekten asla vazgeçmemeliyiz” dedi.
Manisa’da doğup büyüdüğünü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi elektrik programından mezun olduğunu belirten Ovacık Santralinin İşletme Teknisyeni Zelihanur Güler ise;
“Üniversiteye kadar enerji sektörünü erkeklere özgü bir alan olarak görüyordum. Ancak Ovacık RES’in kadınlar tarafından işletileceğini duyduğumda, ‘Ben neden yapamayayım?’ dedim ve bu yolculuğa adım attım. REDKA programı sayesinde rüzgar türbinlerinin çalışma prensiplerinden yüksek gerilimde çalışmaya kadar kapsamlı teknik eğitimler aldım ve sahada uygulama fırsatı buldum. İlk başta yüksek kuleleri görmek beni korkutmuştu, ancak eğitimlerle bu korkumu yendim ve artık bu işi tutkuyla yapıyorum. Ailem ve arkadaşlarım hep yanımda oldu, onların desteğiyle cesaretimi artırdım. Bugün bu sektörde çalışan bir kadın olarak, şunu söylemek istiyorum: ‘Bu işin kadını erkeği yok. Hayallerinizin peşinden gidin, cesaretinizden asla vazgeçmeyin” dedi.
Haber
Işıl Bilgin: “Kadınlar Sahada, Kadınlar Her Yerde!”

İstanbul Vinç Pazarlama Müdürü Işıl Bilgin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak kadın yönetici olarak mesajını yayımladı. Bilgin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ben Babasının Cesur Kızıyım”
“Personel yükseltici platform kiralama sektörü; fiziksel gücün, teknik eforun ve sahada olmanın önemli olduğu bir alan. Pek çok kişiye ‘erkek işi’ olarak ezberletilmiş olsa da ben bu sektöre babamın cesaretlendirmesiyle girdim. Bana inandı, destek oldu ve başarabileceğimi gösterdi. Bugün burada olmamın en büyük nedenlerinden biri, o ilk adımdaki büyük destek. Bu anlamda ben, babasının cesur kızıyım.
Şimdi ben de sadece muhasebe, iletişim ve pazarlama alanlarında değil; operatörlük, teknik servis ve mühendislik gibi sahada da kadınları görmek istiyorum. Çünkü biliyorum ki yeterince istediğimizde ve azimle denediğimizde her alanda var olabiliriz. Bu yolda bana ilham veren tüm güçlü kadınlara ve yanımızda duran, bizi destekleyen erkek meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Birlikte daha kapsayıcı ve güçlü bir sektör inşa edeceğimize inanıyorum.”
Kadınların her alanda olması dileğiyle…
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi