Takip Edin

Haber

Türkiye’de enflasyona rağmen yüzde 35 arttı

Çift haneli enflasyon karşısında tüm dünyada bilgisayar satışları yüzde 30 düşerken, Türkiye’de yüzde 35 arttı. ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Güler, “Avrupa’da ‘doğru zaman bekleyeyim’ mantığı varken, Türkiye’de ‘beklersem daha pahalı alırım’ davranışı, satışları artırdı. Avrupa ve EMEA bölgesinin ilgisini çeken ülke, şu anda Türkiye” dedi.

Yayınlanma tarihi

-

Hamide HANGÜL

ASUS Türkiye Ülke Müdürü Özge Güler, Türkiye’de ve dünyada yüksek enflasyon ortamının tüketici alışkanlıklarını etkilediğini söyledi.

Sektörün büyüklüğünü, kur etkisini, tüketici davranışlarını ve ASUS’un hedeflerini konuştuğumuz Güler, enflasyon nedeniyle tüm dünyada bilgisayar pazarının 2022’de yüzde 30 düştüğüne işaret etti. Güler, “Avrupa ülkeleri uzun yıllar sonra ilk defa çift haneli enflasyonla tanıştı. O nedenle bekleyip tepki gösteriyorlar. Türkiye’de böyle bir davranış tarzı yok.

Beklemektense, ‘bugün ya daha iyi maliyetle alırım ya da daha pahalı alırım, o zaman bugün alayım’ davranışı var. Avrupa’da satın almayı erteleyerek doğru zamanı bekleyeyim mantığı varken, Türkiye’de ‘ertelersem bu fiyatı da kaçıracağım’ diyerek hızlı hareket ediyor. Dolayısıyla globalde bilgisayar pazarı yüzde 30 düşerken, Türkiye’de yüzde 35 arttı. Tüm ülkelerin, Avrupa ve EMEA bölgesinin ve teknoloji firmalarının ilgisini çeken ülke şu anda Türkiye” diye konuştu.

İhtiyaca değil, fiyata göre hareket ediliyor

Tüketicilerin telefonda daha üst teknolojiye ulaşmaya çalıştığını, bunun bir statü göstergesi olarak da görüldüğüne işaret eden Güler, “Ancak PC’de (bilgisayar) bir tık daha ihtiyaçlarına göre hareket edebiliyorlar” dedi.

Bilgisayar satın alırken tüketicinin neye ihtiyacı olduğunu bilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Güler, “Fiyata göre hareket edip, bazen en ucuz segmenti ya da bileşenleri alıp ondan maksimum performans beklemeleri problem olabiliyor.

Yani alınan bir bilgisayar, belki sadece eş zamanlı bir video izlemelerine ya da bir Exel dosyası açmalarına imkân sağlayacakken, onlar çoklu kullanım ya da birçok programı açıp aynı performansı göstermesini bekliyorlar. O nedenle sürekli servise performans problemiyle gelebiliyorlar. Hâlbuki ödedikleri fiyata göre alabilecekleri en iyi performans o oluyor” dedi.

Notebook pazarı 1.7 milyon adette kapanır

Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 650 bin notebook satışı gerçekleştiğini açıklayan Güler, “Bu yıl beklentimiz 1.5 milyon adetti ancak görünen o ki 1 milyon 650 binin üzerine çıkacak. İkinci yarıda kur asıl etkisini gösterecek. Benim tahminim yılı 1 milyon 700 bin adetle kapatacak gibi görünüyor, notebook ta” diye konuştu.

Türkiye’de ASUS’un 2022 yılını tüketici ürünlerinde birinci kapattığını açıklayan Güler, “Türkiye’de 1 milyon 650 bin adetin yüzde 21’i bize aitti. Pazarda çetin bir rekabet var. Bu yıl da birinci olmak hedefimiz var. Oyuncu notebooklarında biz, yaklaşık yüzde 30’a varan artış göstereceğiz. Tüm notebook kategorisinde yüzde 15 gibi bir artış olacak. Ciddi artış oyun kategorisinden gelecek. Ancak her şey ikinci yarıdaki kur etkisine bağlı” diye konuştu.

‘Kur’ dalgalanması istemiyoruz

Türkiye’de bilgisayar anlamında toplum hazır ve almaya istekli olduğuna işaret eden Özge Güler, ancak teknolojinin kura bağlı bir sektör olduğunun altını çizdi. İthalatın yüzde 90 oranında dolar ve euro ile yapıldığına işaret eden Güler, “Tüketicinin alıma geçmesi için kurun stabil olması, sürekli yükselmemesi gerekiyor. O nedenle biz, daha stabil, daha hedeflerimize ulaşabileceğimiz bir yıl için ikinci yarıda kur dalgalanması istemiyoruz, olmamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Oyun telefonu yerine konsol

Türkiye’ye oyun konsolu getirdiklerini açıklayan Özge Güler, “Elle oynanıp, gerektiğinde bilgisayara bağlanabiliyor. El bilgisayarı diyoruz ona. Yeni bir pazar, amacımız ikinci yarıda 3-4 bin adede ulaşabilmek” dedi. Sürdürülebilirlik konusuna da değinen Güler, ürünlerde kurşun, halojen kullanılmadığını da kaydetti.

Öğrencinin ilk bilgisayarında KDV olmasın

Teknoloji sektöründeki vergi yapısına işaret eden Özge Güler, bilgisayarda bu çok gelişmiş olmasa da bazı ürün gruplarında verginin yüzde 80’lere çıktığını anımsattı. Bilgisayarların eğitimde de önemli olduğunun altını çizen Güler, “Öğrencilerin eğitimde kullandıkları en önemli makinelerden biri bilgisayar. O nedenle şayet bir vergi değerlendirmesi ya da ek bir vergilendirme olacaksa PC, kesinlikle bunun dışında kalmalı. Toplum faydası için. Öğrencilerin bilgisayara erişimini kolaylaştırıcı önlemler alınmalı. Mesela öğrencinin ilk bilgisayarı olacaksa, KDV olmasın” önerisinde bulundu.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

STILL ARSER “Geleceğin Liderleri” Programına Başarıyla Tamamlandı

Yayınlanma tarihi

-

STILL ARSER, 2024 yılı eğitim planı çerçevesinde başlattığı “Geleceğin Liderleri” gelişim programını 6 Aralık’ta gerçekleştirilen kapanış sunumlarıyla tamamladı.

6 modülden oluşan program, katılımcılara liderlik esnekliği kazandırmayı ve yönetici bakış açısını geliştirmeyi hedefledi. STILL ARSER yönetim ekibinin de katılımıyla gerçekleşen sunumlarda, katılımcılar elde ettikleri kazanımları ve gelecekte odaklanacakları bireysel gelişim hedeflerini paylaştı.

STILL ARSER, program boyunca gösterdikleri çaba ve katkılar nedeniyle tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Devamını oku

Haber

Endüstri 4.0 Zirvesi, Üretimin “Süper Ligi”

Yayınlanma tarihi

-

  1. World Media Group / Endüstri 4.0 Zirvesi  Vialand Palace Otel’de gerçekleştirildi.

World Media Group; ilk kez 2016 yılında Vialand Palace Otel’de düzenlediği, “Bilim için  aydınlanma aydınlanma için bilim” temalı  Endüstri 4.0 Zirvesi’nin dördüncüsünü, 27 Aralık 2024’te yine aynı yerde gerçekleştirdi.

09:00 – 18:00 saatleri arasında; ikisi oline olmak üzere on iki  sunum, üç oturum şeklinde organize edildi.   World Media Group  tarafından organize  edilen etkinlikte ayrıca; konuyla ilgili kırk firma,  beş  dernek / oda ve üç  üniversiteden yüzlerce katılımcı yerini aldı.

World Media Group Genel Yayın Yönetmeni İlker Kaplan’ın açılış konuşması sonrasında, ION Akademi Kurucusu Ali Rıza Ersoy “Endüstri 4.0 : 10 Yılda Ne Kadar Yol Aldık“ adlı sunumunu yaptı. Ege Üniversitesi PLM Programı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Semih Ötleş “Endüstri 4.0 ve Ürün Yaşam Döngüsü (PLM)” üzerine online bir sunum gerçekleştirdi. Zirvenin diğer online sunumu ise; Circo Sürdürülebilirlik Direktörü Şeyma Dağdeviren’in “Endüstri 4.0 ve Sürdürülebilirlik ”üst başlığı ile hazırladığı konuşmasıydı. Öğle yemeği öncesinde son sunum ise; İTÜ Rover Kulübü Öğrencisi Batuhan Öncü’nün “Üniversitede Robot Çalışmaları” sunumuydu.

Öğle arası sonrasında sırasıyla konuşmacılar ve sunumları şunlardı: 

*Tezmaksan Parkurda e-Ticaret Müdürü Mustafa Burak Uludağ:  “Tezmaksan’ın  Parkurda Uygulaması ve Sivas’taki  Karanlık Fabrikası ”

 

*Ford Otosan Akıllı Üretim ve Planlama Sistemleri Ürün Müdürü  Can Cildan: ““Ford Otosan’da Endüstri 4.0 Uygulamaları ”

 

*OMEC Motor Türkiye Ülke Müdürü Alkan Demircioğlu : ““Elektrik Motorları Sektöründe Dijitalleşme”

 

*Nielsen IQ Müşteri Geliştirme Direktörü Mert Sadıkzade : “202X Ve Sonrası: Yeni Çağın DNA’sını Keşfetmek ve  Tüketicinin Anlam Arayışı”-

 

*Rockwell Automation Digital Transformation Manager Umut Kiper: “Endüstride Data Analitiği ve Makine Öğrenimi”

 

*Xpoda İş Geliştirme Direktörü İlayda Alay: “Dijital Dünyada “NO CODE” Etkisi”

 

*Dijital Gen Yazılım Teknoloji Kurucusu Sercan Kasım: “Yenililkçi Teknolojilerin Kullanımı ve Yaygınlaşma Hızı – Hologram Teknolojisi ve Geleceği ”

 

Sektörün Lokomif Firmaları Zirvemizdeydi

Bu yıl düzenledikleri zirvede; yüzlerce firma karar vericisini ağırladıkların  dile getiren World Media Group Genel Yayın Yönetmeni ve Endüstri 4.0 Türkiye Koordinatörü İlker Kaplan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Türkiye’de Endüstri 4.0’ın lokomotifi onlarca büyük firmanın sunumunun bir araya geldiği etkinlik ile farklı fikirlerin konuşulması gelecek açısından umut vaat ediyor. Ayrıca yüzlerce firmanın  etkinliğimize katılımı   zirvemiz için olumlu sinyaller veriyor. World Media Group olarak Üretimimizin temel direği kobilerimizi unutmadık. IV. Endüstri 4.0 Zirvemizde Yılın başarılı KOBİ’lerine ödül sertifikalarını takdim ettik.  Demir Vana – Deniz Demir, UTL Konik – Uğur Şahin, ARC – Zeki Parlak, Namistain Amortisör – Erdem Karabak, ASG Güç Aktarım Selim Araç bu yıl sertifkalarını alan firmalarımızdı.

 

World Media Group Genel Yayın Yönetmeni Kaplan sözlerine şu şekilde devam ettiriyor:  “Etkinliğimiz 27 Aralık 2024 Cuma günü WORLD MEDIA GROUP / ENDÜSTRİ 4.0 ZİRVESİ üst başlığı ile gerçekleştirildi. Zirvemizin alt başlıkları ise şunlardı: *Nesnelerin İnterneti –  IoT / Artırılmış gerçeklik (AR), Sanal gerçeklik (VR), Genişletilmiş Gerçeklik (XR) ve Karma gerçeklik (MR) / Makina Öğrenmesi (ML) ve Yapay Zeka (AI)… *Küresel kablosuz ağ altyapısının beşinci nesli (5G) Teknolojisi ve Endüstri… * Sürdürülebilirlik: Dünyanın Enerji Sorunu; Fosil Yakıtlar, Elektrik, Carbon ve Hidrojen…”

World Media Group Genel Yayın Yönetmeni – Endüstri 4.0 Türkiye Koordinatörü ve Uluslararası Ekonomi Endüstri ve Teknoloji Yayıncıları Dönem Başkanı  İlker Kaplan  sözlerini şu şekilde noktalıyor: “Vialand Palace Otel’de World Media Group tarafından organize ettiğimiz Endüstri 4.0 Zirvesi olumsuz hava koşullarına karşın son derece iyi bir katılım ile gerçekleştirildi. Firmalarımız üniversitelerimiz, oda ve derneklerin katılımının yanı sıra otuzun üzerinde ekonomi, endüstri ve teknoloji yayınından temsilci de gün boyunca zirvemizi takip etti. Tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum. 27 Haziran 2025 Tarihinde V. World Media Group / Toplum 5.0 Zirvemizde tekrar birlikte olmak temennisiye… Herkesin yeni yılını kutlarım;  mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yıl dilerim…”

 

 

 

 

 

Devamını oku

Haber

Ağır Nakliye Sektörü İçin Toplantı Gerçekleştirildi

Yayınlanma tarihi

-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 24 Nolu Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda, lojistik sektörünün önemli sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

23 Aralık 2024 tarihinde İstanbul Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirilen toplantıya, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinin yanı sıra LojiDer, Utikad, TümKonteyner, Türkiye Nakliyeciler Derneği, Liktider ve Türklim gibi sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları katılım sağladı.

Toplantıda, lojistik ve ağır nakliye sektörünün karşılaştığı sorunlar, çözüm yolları ve geleceğe yönelik projeler tartışıldı. Özellikle ağır nakliye yönetmelik taslağı ve UTTS (Ulusal Taşıma Takip Sistemi) uygulamasındaki olası zorluklar gündeme geldi.

Yetkililer, sektör temsilcilerine güncel sorunlara karşı alınan aksiyonlarla ilgili bilgilendirme yaparken, lojistikte yeşil dönüşüm ve dijitalleşme adımları da ele alındı. Ayrıca, kadın istihdamını artırmaya yönelik projeler için iş birliği olanakları değerlendirildi.

Toplantı, lojistik sektörünün sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi adına önemli kararların alınması ve sektörün ihtiyaçlarının daha yakından anlaşılması açısından büyük bir önem taşıdı.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr

Trend olan