Sektörel Gündem
Makinada dışa bağımlılığı yerli üretimle azaltacak
Reis Makina, kapasitesini artırarak yerli üretimde dışa bağımlı yapıyı değiştirecek. Genel Müdür Başar Demircan, Yalova’da 40 milyon dolarlık yatırımla 55 bin metrekarelik tesis kurarak, kendi markaları olan Full Jeneratörlerini üreteceklerini belirterek, “Ardından da metal kesme işleminde kullanılan torna markamız olan Craft’ı üreteceğiz” dedi.

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Makina, inșaat, enerji, hırdavat ve nalburiye sektörlerinde, 100 yıla yaklașan ticari geçmişiyle faaliyetlerini sürdüren Reis Makina’nın en önemli hedefi üretimde dışa bağımlı yapıyı değiştirmek ve üretim makinelerini Türkiye’de imal etmek.
Makita, Knipex, Kipor, Lavorwash, Dolmar, Leica, Virax, Gison, BMI, Bea ve Proxxonbașta olmak üzere, küresel büyüklükte birçok markanın Türkiye Genel Distribütörü olan Reis Makina’nın, Sancaktepe’de 10 bin metrekarelik bir alanda hem yönetim hem de üretim alanları bulunuyor.
Orhanlı’da 15 bin metrekare merkez deposu, Konya’da da kaldırma ekipmanları, jeneratör ve metal işleme makineleri üretim tesisi mevcut. Reis Makina Genel Müdürü Başar Demircan, şirketin üretim kapasitesini artıracağını söyledi. Demircan, “Yalova’da kurulacak olan 55 bin metrekarelik üretim tesisinde, Biglift, Craft ve Full markaları ile yapacağımız üretimle hem yurt içi üretime büyük bir katkı sağlayacağız hem de Türkiye’nin ihracatta elini güçlendireceğiz.
Aynı zamanda Konya’daki üretim tesislerini büyüteceğiz. Yalova üretim tesislerinde 2 yıl içinde 100 milyon dolarlık üretim hacmi planlıyoruz. En önemli hedefimiz üretimde dışa bağımlı yapıyı değiştirmek” diye konuştu.
Yalova’da 40 milyon dolarlık yatırım
“Yalova’daki üretim tesisimiz, iki aşamada tamamlanacak” diyen Demircan, tesise ilk aşamada 40 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti.
Demircan, yatırımlarımla ilgili şunları söyledi: “İlk bölümünü Haziran 2025 gibi hayata geçirmek için çalışıyoruz. İkinci aşamaya 3 sene sonra karar vereceğiz. Yalova’daki üretim kapasitesiyle şu anda yıllık üretimimiz 1.200 adet büyük KWA jeneratörken, bu sayı 8 bin adete çıkacak. İlk etapta kendi markamız olan Full Jeneratörlerini üreteceğiz.
Şu anda jenaratör üretimimizi İstanbul Sancaktepe’de bulunan 10 bin metrekare büyüklüğündeki imalat tesisimizde yapıyoruz. Arkasından metal kesme işleminde kullanılan torna markamız olan Craft’ın üretimini yapmayı planlıyoruz.”
“2023 ciro hedefi 100 milyon dolar”
Şirketin büyüklüğü hakkında bilgi veren Demircan, geçen senenin ilk 6 ayına göre 2023’te dolar bazında yüzde 60 büyüdüklerini anlattı.
Demircan, “Temmuz ayı itibarıyla baktığımızda 2023 yılını 100 milyon dolar ciro ile kapatacağımızı ön görüyoruz. 2030 vizyonumuzu da hesapladık. İmalatla ilgili yatırımlarımız hız kazandı. Yalova’da yeni bir üretim tesisi yapıyoruz. Burası tamamlandığında 2030 yılı için 300 milyon dolar ciro hedefimiz var. 2025 yılına kadar ihracatımızı 30 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.
Hedefimiz ciromuzun yüzde 50’sini üretimden, yüzde 50’sini ihracattan elde etmek” dedi. Full markalı jeneratörleri 25 ülkeye ihraç ettiklerini vurgulayan Demircan, “Balkan ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri, Afrika ülkeleri, Amerika tarafına ihracat yapıyoruz. Son 5 yılda imalata başladık. Ters mühendislik yaparak kendimiz ürün geliştirip, üretiyoruz ya da ürettiriyoruz. 2022 yılında toplam imalatımız, ciromuzun yüzde 20’sini buldu” diye konuştu.
“Dünyaca ünlü markaların distribütörüyüz”
Hırdavat sektöründe Türkiye’nin en büyük firması konumunda olduklarını dile getiren Demircan, geniş bir ürün gamına sahip olduklarını ifade etti. Demircan, “20 binin üzerinde ürünümüz var. 1OO’e yakın markamız var bunların yaklaşık 40’ı yerli ürettiğimiz kendi markamız. Diğer markalarımız Türkiye distribütörü olduğumuz dünya markaları” dedi.
Hırdavat sektörünün Türkiye’de, jenaratör, komprasör, elektrikli el aletleri dahil tüm yelpaze katıldığında 25 milyar dolarlık büyüklüğü olduğunu dile getiren Demircan “40 yıldır dünya markalarının, profesyonel ürünlerinin ithalatını yaptık. Sattığımız her ürün dünyanın en iyisi olarak bilinen markalara ait ve kalite odaklı satış algımız var. Sattığımız ürünler neredeyse ihracatçı ve imalatçı tüm sektörlerin kullandığı ürünler” ifadelerini kullandı.
“Yurt dışından marka satın alacağız”
“Üretim odaklı aklınıza gelebilecek her sektörden hırdavat sektörüne talep var” diyen Demircan, “Hırdavat sektöründe Türkiye’nin potansiyeli çok güzel, önümüz açık. Örneğin distribütörü olduğumuz bir Japon markası olan Makita’nın, elektrikli el aletleri ürün grubunda dünya çapında 7 milyar dolar cirosu var. Sektörün potansiyeli çok yüksek.
Dolayısı ile kendi üretimimiz olan yerli markalarımızla dünya çapında aldığımız payı artırabiliriz. Türkiye’nin en büyük sorunu marka oluşturmak. 2030 yılına kadar yurt dışından hırdavat sektöründen bilinen bir markayı satın alarak uluslararası düzeye gelme hedefimiz de var. Almanya’ya bakıyoruz” diye konuştu.
“2025 yılında 500 çalışan istihdam edilecek”
2025 yılında Yalova yatırımı ile beraber toplam 500 kişiyi istihdam edeceklerini ifade eden Demircan, “Şu anda 220 çalışanımız var. Geçen sene yüzde 80 istihdam artışında bulunduk. Tüm dünyada yaşanan çalışan bulma sorununu biz de yaşıyoruz. Mavi yakalı çalışacak eleman bulmakta güçlük yaşıyoruz” açıklaması yaptı.
“Pandemi sonrası hobi ürünlerine talep arttı”
Pandemide hobi ürünlerine talebin ciddi oranda arttığını vurgulayan. Demircan, “Örneğin çim biçme makinası, araba yıkama makinası vs. almaya başladılar. İnşaat ve mobilya sektöründe de ürünlerimize talep artıyor. Hırdavat ve elektrikli el aletleri alanında kalite çok önemli.
Sektörde kalitesiz ürünler nedeniyle Türkiye ürün çöplüğüne dönmüş durumda. İthal ettiğimiz ürünlerin dünyadaki prestiji çok yüksek. Kendi markalarımız için de bu beklenti var müşterilerimiz tarafında. O nedenle kalite odaklı üretime önem veriyoruz. Kaliteli iş yapalım, farkındalık yaratalım, irtibarımız artsın bilinciyle hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“2024’te halka arz süreci başlatmayı planlıyoruz”
Başar Demircan, 2024 yılı içinde yeni yatırımlar yapmak ve halka açılmayı planladıklarını söyledi. Demircan, şirketin dijital dönüşümünü şöyle anlattı: “2019 yılında şirketimizde bir dönüşüm süreci başladı. Bütün satış süreçlerimizi dijital ortama taşıdık.
Fatura, irsaliye, tahsilat, sipariş, stok yönetimi, e-ticaretin alt yapısını tamamen dijitale dönüştürdük. Dijital dönüşüm sürecimizi tamamladık, bu konuda iddialıyız. IT ( Bilgi teknolojisi) konusuna ayrı önem veriyoruz.
Tüm sistemimizi aplikasyonla mobil hale getirdik. Tüm şirket üyelerimiz 7/24 internette şirket verilerimize girebiliyor. Kâr- zarar, tahsilat, müşteri performansı, bayi ve son kullanıcı tüm işlemlerini aplikasyondan yapabiliyor. Yapacağımız yatırımlarla yapay zekâ kullanarak teknolojik alt yapımızı daha da ileriye götürmeyi hedefliyoruz.”
Ar-Ge merkezi açacak
“Maltepe Üniversitesi’nden 6 öğrenciyle bir IT sınıfı kurduk” diyen Başar Demircan, şunları söyledi: “2024 yılında IT ekibinde 20 kişiyi istihdam etmek istiyoruz. Yapay zekâyı devreye sokarak, sektörümüzde teknolojik alandaki pozitif farklılığımızla uluslararası düzeye gelebilmeyi istiyoruz. Alt yapıyı kurmak için çalışıyoruz. Teknokentlerle görüşme halindeyiz. Bu yıl içinde Yıldız Teknik Üniversitesi , Gebze Teknik Üniversitesi ile Ar-Ge merkezi açmak için görüşmelerimiz sürüyor.”
“E-ticaret sitesi kuracağız”
Başar Demircan, son dönemde tüm sektörlerde satışların e-ticarete kaydığını belirtti. Demircan, “Bayilerimizi de yapımıza katan, onların da para kazandığı bir web sitesi kurmak için çalışıyoruz. Son kullanıcının mal alırken bizim bayilerimizin stoklarından mal alabileceği, sipariş verebileceği bir alt yapı olacak. Alt yapısını biz kuracağız” diye konuştu.
Sektörel Gündem
Bauma Fuarından Canlı Yayınlarımız Başlıyor !

Net Medya Yayıncılık Olarak TKU MAGAZİN YOUTUBE KANALIMIZDA Fark yaratıyoruz.
Sektörümüzün Uluslararası İşmakinaları sektörünün Fuarı olan Bauma 2025 Almanya /Münih şehrinde 7.04.2025-13.04.2025 tarihine kadar sürecek olan etkinlik kapılarını ziyaretçilerine açtı.265 yakın Türk katılımcının katıldığı fuardan sizlere fuara ziyaret giden firmalarımız ile ve katılımcı firmalarımız ile canlı yayın bağlantılarını gireceğiz.
Fuarın biteceği tarihe kadar 07-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Almanya Münih’te düzenlenen Fuar alanında katılımcı , ziyaretçi firmalarımızın fuar ile ilgili değerlendirmelerini alacağız. Programa katılımlarınız bekliyoruz.
İletişim
Mobil: 0549 263 01 34 – 541 257 8184
E-mail: metin@netmedya.net.tr
Sektörel Gündem
Canlı Yayınımızda Bugün Çok Önemli Konuları Konuşacağız!

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği (İMMB) Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim Çelik Hanım ile TKU MAGAZİN TV YOUTUBE KANALIMIZA Bugün Saat 12:30 13:00 saatleri arasında canlı yayın konuğumuz olacak.
İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik ile Standartta Uygun Makine, İş Güvenliği, Periyodik Kontroller, İş Etiği Başlığı Altında Konuları Ele Alacağız, Bizi İzlemeye Devam Edin.
https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV
Her türlü sorularınız için watsaphattımız; 0532 263 01 34 bizlere bilgi verebilirsiniz.
Sektörel Gündem
Yiğit Akü, BIST Katılım Endeksine Girmek İçin İlk Adımı Attı!
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi