Takip Edin

1 Konu 1 Konuk

FATİH ŞENER: ULUSLARARASI NAKLİYE SEKTÖRÜ BÜYÜMESİNİ 2023’TE DE SÜRDÜRECEK

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener, taşımacılık sektörünün Türkiye ekonomisine katkı sunduğunu ifade ederek, sektörün 2023’te de büyümesini sürdüreceğini vurguladı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener ile 2022 yılını uluslararası taşımacılık sektörü adına değerlendirdik. Şener, “Türkiye’nin ihracatı geçen yıl yüzde 15 artmıştı. İhracat artıkça bizim de işlerimizde büyüme oluyor. 2022’nin altıncı ayı itibarıyla Avrupa’da bir durgunluk yaşandı, talep düştü. Orta Asya ve Avrupa arasında Rusya üzerinden transit geçişlerin kapanmasından dolayı bir trafik artışı var. Dönüşte araçlarımızın bir kısmı Türkiye’ye dönüş yükü bulamayacakken şimdi Orta Asya’ya taşınan yükleri Türkiye üzerinden ya da transit geçerek aktarma şansına sahip oldular” dedi.

TÜRKİYE’NİN KONUMU AĞIR NAKLİYECİLER İÇİN BİR ŞANS

Türkiye’nin konumu itibarıyla çok önemli bir yerde bulunduğunu ifade eden Şener, “Ağır nakliye bakıldığında Türkiye’nin etrafında Suriye, Irak, Ukrayna gibi yerle yeksan olmuş ülkeler olduğunu görüyoruz” dedi. Ağır nakliye sektörümüzün bu durumdan faydalanacağını ve fırsatlar doğacağını belirten Şener, “2023 yılında Türkiye-Suriye ilişkilerinde bir düzenleme olacaktır. Özbekistan-Türkiye arasında önemli gelişmeler oldu. Ağır nakliye sektörü açısından fırsatlar olmaya başladı. Türkiye büyüyor, büyüdükçe sanayi de büyüyor. Sektör, 2022’yi iyi geçirdi. Yıllardır yakın komşularımızla sorunlar geçiren ülkemiz, bölgesel krizlerin bitmesi ile beraber ülkemiz için olumlu gelişmelere neden olacaktır. Azerbaycan-Karabağ gibi sorunlu alanların bitmesi ile beraber şehirler inşa edilmeye başlandı. 2023 yılı için olumlu beklentiler içerisindeyiz” ifadesini kullandı.

ULUSLARARASI NAKLİYE İÇİN 2022 SÜPER GEÇTİ

“2022 yılı uluslararası nakliye için süper geçti” diyen Şener, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Pandeminin ilk 6 ayında şoku atlatan sektör büyümeye başladı. Son yıllarda sektör, yüzde 20-30 arasında büyüyor. Türkiye’de inanılmaz derecede fiyatlar arttı, ekipman talepleri var. Sektörün büyüdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Rusya-Ukrayna krizi ile sektörümüzün farklı coğrafyalarda çalışmasının farklı etkileri olabiliyor. Avrupa’da büyüdük. Türkiye’nin ihracatı arttı.

KOMBİNE TAŞIMACILIĞI MEVZUATI YAYINLANDI

2022 yılı mevzuatsal anlamında Kombine Taşımacılığı yayınlandı. Karayolunun demiryolu ve denizyolu ile entegre taşımacılık faaliyetleri ile ilgili uluslararası taşımalarda geçiş belgesi yaşadığımız ülkeler için bir avantaj oluşturuyor. Sektör adına olumlu bir gelişme. Uluslararası taşımacılığın önünü açacak bir uygulama. Bu kısıtlamaya rağmen devlet kombine taşımacılığı destekliyor. Ağır nakliyenin bir yönetmelik talebi var. AND, Vinçder, UND ve Kadir Has Üniversitesi’nde yönetmelik taslağı oluşturulmuştu. Bakanlık bu konuda çalışıyor. Birçok boşluğun olduğu bir sektör ağır nakliye. Cumhuriyetimizin 100. yılında ağır nakliye sektöründe kuralların daha yerli yerine oturacağı, kuralsızlıkların olmayacağı bir yıl olmasını diliyorum.

TÜRKİYE, BATI İLE RUSYA ARASINDA BİR KÖPRÜ KONUMUNDA

Ukrayna-Rusya krizi sonrasında Türkiye, batı ile Rusya ile arasında köprü görevi görmeye başladı. Buradaki taşımaları da uluslararası nakliye yapmaktadır. Orta Asya ile Avrupa arasındaki trafiği de Türkiye yapmaktadır. Batı kaynaklı ekonomik durgunluğuna da bu durum bir çare oldu. Türk Cumhuriyetlerine yük taşımamız da son dönemim Türkiye açısından bir kazanımıdır.”

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Konu 1 Konuk

Sibel Aygül: PLATFORMDER Olarak Meslek Liseleri Konusunda Önemli Bir Farkındalık Yaratmak İstiyoruz

Yayınlanma tarihi

-

Devamını oku

1 Konu 1 Konuk

İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik: Bakanlıkla Beraber STK’lar da Uyum İçinde Çalışmalı

Yayınlanma tarihi

-

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği Başkanı ve Makine Mühendisi Halide Rasim Çelik, derneği ve sektörün durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği’nin (İMMB); İş makinaları konusunda uzmanlaşmış makina mühendisleri tarafından 1998 yılı Ağustos ayında kurulduğunu belirten Halide Rasim; “Derneğimiz, inşaat firmaları, maden firmaları, iş makinası üreticileri, iş makinası temsilcileri ve servisleri gibi birçok sektörden gelen profesyonellerin ortak amaçla toplandığı bir dernektir. İMMB’nin amacı; çoğunluğu ithal ürünler olan iş makinalarının tanınmasını, yerli iş makinası kullanılmasının yaygınlaştırılmasını, ulusal servetimiz olan bu makinalarının iyi işletilmesini ve ekonomik ömürlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamaktır. Verimliliği sağlayacak bilgi kaynaklarına en kısa sürede ulaşmak, bu kaynaklara ihtiyaç duyacak nitelikli insan potansiyelinin güç birliğini oluşturmak istiyoruz. Bu bilgilerin teknik alt kadrolara ulaştırılmasıyla da en yaygın şekilde paylaşımını sağlıyoruz. İMMB üyelerine her yıl düzenli seminerler vermek suretiyle, üyelerimizin bilgi düzeyinin yükseltilmesini amaçlamaktayız. Bu seminerler aynı zamanda sektördeki insanların bir araya gelerek tanışmalarını sağlamaktadır ki bu da gelişimi ivmelendirmektedir. Derneğin her üç ayda bir sefer yayınladığı İMMB dergisi ilgili kurumlar, şirketler ve bireylere ücretsiz olarak gönderilmektedir. Düzenlenen ileri mühendislik eğitimleri ile sektöre nitelikli katılımın arttırılması hedeflenmektedir. Bu hizmetlerimizin yanı sıra resmi olarak da bilirkişi hizmeti sunmaktayız” ifadelerini kullandı.
Ülkemizde Güvenlik Standardı Almak Kağıt Üstünde Çok Kolay!

Tüm dünyada kabul edilen bir makine emniyet yönetmeliği olduğuna işaret eden Rasim, “Bu yönetmelik teknolojinin gelişimine bağlı olarak düzenli olarak revize edilir. Hangi makine olursa olsun bu yönetmelik uymamız gereken temel esasları belirten bir sistemdir. Bizim C standardı dediğimiz kendi üretmiş olduğumuz makinanın güvenlik sistemlerini deklere etmemiz gerekiyor. Bu deklere işlemi kağıt üstünde Türkiye’de çok kolay. Bu süreç bu kadar kolay olmamalı. Hangi makine olursa olsun kendi alanında, ilgili Bakanlık görevlilerince sıkı bir takip ve süreçle güvenlik anlamında belgelendirilmeli. Uzmanların sektörde daha aktif olması lazım. Üreticilerin CE standartları sürecinde daha fazla eğitilmesi gerekiyor. Bu sanayimizin gelişimi için başat bir rol oynamakta. Burada STK’lara biraz daha fazla görev verilebilir ve sürece dahil edilebilir. Bakanlıkla beraber STK’ların uyum içinde çalışmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Türk Lirası’nın mevcut durumu maalesef bir makinayı ithal etmenin imal etmekten daha ucuz olduğu gerçeğini dayatmakta olduğunu kaydeden Halide Rasim Çelik; “Bu da yerli üreticileri gerçekten çok zor durumda bırakıyor. Tasarruf tedbirleriyle güçlendirilmiş politikaları yine savunacağız ama bu durum ithalatı güçlendirecek ve artıracaktır. Bunu unutmamamız lazım. Biz, Türk iş makinası dendiğinde akla bir Alman otomotiv markası gelsin istiyoruz ve bu anlamıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Markalaşma, birleşmeyle, haklı rekabetle, doğru ürünle, doğru tedarik zinciriyle gibi nedenlerle mümkün” dedi.

Devamını oku

1 Konu 1 Konuk

Sağlık Bakım Tırı’ndan Özel Proje

Yayınlanma tarihi

-

Devamını oku
Reklam hba.com.tr

Trend olan