Takip Edin

Sektörel Gündem

Dünyadaki ‘mega hub’larla sürekli rekabet hâlindeyiz

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, İGA İstanbul Havalimanı’nın 4 fazı kapsayan yatırımları bittiğinde yolcu ve uçuş sayısı bakımından dünyanın en yüksek kapasiteye sahip havalimanlarından biri olacağını belirterek “Türkiye’nin Gayrisafi Millî Hasılası’nın yüzde 5’ini karşılayacak bir ekosistem yaratacağız. 2023 hedefimiz 100 havayolu şirketine ulaşmak” dedi.

Yayınlanma tarihi

-

Necmi ÇELİK

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nın yatırımları,yolcu performansı ve gelecek hedefleri konusunda DÜNYA’nın sorularını yanıtladı.

Havalimanı’nın inşaat süreci hangi fazda bulunuyor?

Tam kapasite ile çalışmaya ne zaman başlayacak? İGA İstanbul Havalimanı; tüm fazları tamamlandığında 76,5 milyon metrekare üzerine, 10,2 milyar euro proje yatırım bedeliyle hayata geçirilmiş olacak. Operasyonda olduğumuz Faz-1 kapsamında; yıllık 90 milyon terminal yolcu ve saatlik 120 iniş/ kalkış kapasitemizle Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı havalimanı kapasitelerinden birine sahibiz.

6 pist ve 2 terminal binasından oluşan toplam 4 faz tamamlandığında da yılda 200 milyon yolcuya ulaşmanın yanında, saatlik 200’ün üstünde iniş – kalkışlık hava tarafı kapasitemizle 300’den fazla destinasyona uçuş imkânı sunacağız. 25 yıllık işletme süresi kapsamında yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilen İGA İstanbul Havalimanı yolcu ve uçuş sayısı bakımından dünyanın en yüksek kapasiteye sahip havalimanlarından olacak ve Türkiye’nin Gayrisafi Millî Hasılası’nın yüzde 5’ini karşılayacak bir ekosistem yaratacak.

Havayolu sayısı 92’ye ulaştı

İGA İstanbul Havalimanı mevcut durumda kaç noktayla arasında uçuş gerçekleşmektedir?

Hizmete girmesinin ardından geçen yaklaşık 5 yıllık süreçte, 210 milyondan fazla yolcuyu ağırlayan İGA İstanbul Havalimanı’ndan dünyanın 262 noktasına uçulabiliyor.

İGA İstanbul Havalimanı uçuşlarına 2023 yılında başlayan 11. hava yolu şirketi olan Çin merkezli Sichuan Airlines’ın da eklenmesiyle birlikte İGA İstanbul Havalimanı’na uçuş yapan toplam hava yolu sayısı 92’ye ulaştı. Artan kapasite ve yeni rotalar için başta Avrupa, Afrika ve ME (16 rakip) olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ‘mega hub’larla sürekli rekabet hâlindeyiz.

Bu nedenle yeni hava yollarını İstanbul’a getirmek amacıyla faaliyet gösteren bir departmanımız var: Havacılık Geliştirme Departmanı. Hub potansiyelimizi artırmak adına, pazarda gördüğümüz fırsatları, İGA İstanbul Havalimanı’na rakip olmayan havalimanlarının rotalarını, gurur kaynağımız ve ulusal bayrak taşıyıcımız THY ile paylaşıyoruz.

Böylece hem THY’nin yeni rotalarıyla hem de İstanbul’a yeni katılacak yabancı hava yollarıyla; rakiplerinden her anlamda üstün, kapasite engellerine takılmayan güçlü altyapıya sahip bir Havalimanı olarak yeni hat arayışındaki hava yollarının ‘cazibe merkezi’ hâline gelmek için emin adımlarla yürüyoruz. Ülkemizin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Türk Hava Yollları’nın dünyanın pek çok noktasına gerçekleştirdiği aktarma uçuşu kabiliyeti dolayısıyla diğer havayollarının rota artışları THY’nin rekabetçi gücüne de pozitif anlamda destek sağladı.

İGA İstanbul Havalimanı’nın dijitalleşme süreçleriyle bilgi verebilir misiniz?

Biz yolculuğumuza dünyanın en dijital havalimanlarından biri olma hedefiyle çıktık. En son inşa edilen ve son teknolojileri içerisinde barındıran dijitale doğmuş bir havalimanı olarak, tüm süreçlerimizde dijitalleşmeyi, yeni teknoloji ve regülasyonlara ayak uydurmayı sürdüreceğiz. Terminalin ve yolcuların teknolojik ihtiyaçlarını daha tasarımının ilk aşamasında belirledik ve havalimanı altyapısını buna göre geliştirdik.

Istanbul Airport uygulaması ile entegre edeceğimiz Dijital Müşteri Yolculuğu tasarımımız en öncelikli projelerimizden.Yakın bir gelecekte, biyometrik uygulamalar dünyanın önde gelen havalimanlarında yaygınlaşacak. Özellikle İGA İstanbul Havalimanı yolcu işleme sistemleri yüz tanıma teknolojisi ile biyometrik çözümlerle güçlendirilecek.

İGA İstanbul Havalimanı hava kargo taşımalarında nasıl bir konuma sahip?

Kargo tarafındaki en büyük hedefimiz, dünyanın önde gelen kargo şirketlerinin bölgesel kargo aktarma merkezi olmak. 2022 yılında yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin ton kargo elleçlendi. Bununla beraber İGA bünyesinde 2019 yılında 11 tarifeli kargo hava yolu şirketi bulunurken, 2023 yılının Temmuz ayı itibarıyla bu sayı 18’e yükseldi. İlk açıldığında 4 milyon ton kargo kapasitesine sahip olan İGA İstanbul Havalimanı’nda tüm fazların tamamlanmasıyla kargo kapasitesini 5,5 milyon tona ulaştırmayı planlanıyoruz.

İGA İstanbul Havalimanı’nın bölgenin en büyük hub’ı olması hedefinde 2023 yılı nasıl bir yıl olacak?

Gerek turizm gerek lojistik ve ulaştırma sektörü için umut vadeden bir dönemdeyiz. Her yeni başlangıç önemlidir ama Cumhuriyet’imizin 100. yılı olan 2023, özellikle çok olumlu ve ümitli başladığımız; bu beklentilerimize de karşılık vererek devam eden bir sene. 2023’te gerek Türk Hava Yolları’nın büyümesi gerekse de yeni hava yolu firmalarının İGA İstanbul Havalimanı’na uçmaya başlamış veya başlayacak olmasıyla 75 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz. İGA İstanbul Havalimanı’nın 2023 yılı hedefleri arasında havalimanına operasyon gerçekleştiren hava yolu şirketlerinin sayısının 100’e çıkarılması da yer alıyor.

2040 hedefi emisyonları yüzde 73 azaltmak

İGA’nın sürdürülebilirlik hedefleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Çevresel alanlarda, 2019’da oluşturduğumuz ‘2050 Net Sıfır Emisyon Taahhüdümüz’ için kademeli azaltım senaryolarımız var.

Kapsam 1 ve 2 olarak adlandırdığımız İGA’nın kendi sınırları içinde oluşan doğrudan emisyonları 2030 yılında yüzde 45, 2040 yılında yüzde 73 azaltmayı hedefliyoruz. Kapsam 3’ün dönüşümü içinse paydaşlarımız ile çalışmalarımız devam ediyor. 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve elektrik kullanımıyla ilgili dolaylı emisyonları yüzde 45 düşürmeyi hedefliyoruz.

Kapsam 1 ve 2 için kullanılan enerjinin 35’ini de yenilenebilir enerjiden sağlama hedefimiz var yine aynı sürede.Atık geri dönüşümüne bağlı olarak kullanılan kaynaklardan açığa çıkan emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve İGA operasyonlarında kullanılan araçların yüzde 50’sinin elektrikli araçlara dönüştürülmesi yönünde hedeflerimizi de belirledik. Havalimanı paydaşlarına sağlanan enerjinin yüzde 100’ünün yenilenebilir olması sürdürülebilirlik yolunda attığımız diğer önemli adımlar olacak.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

PLATFORM TÜRKİYE KONFERANSI 30 NİSAN’DA İSTANBUL’DA!

Yayınlanma tarihi

-

Platform sektörü, 30 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan Platform Türkiye Konferansı’nda bir araya geliyor. PLATFORMDER ve IPAF iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlik, sektör profesyonellerini ve uzmanları bir araya getirerek yenilikçi çözümlerle iş birliklerinin kapısını aralıyor.

 

Platform Sektörüne Özel Bir Buluşma

Platform Türkiye Konferansı, sektörün en önemli gündem maddelerinin tartışılacağı benzersiz bir ortam sunuyor. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve yenilikçi sektör çözümleri gibi temel konular, yerli ve yabancı uzman konuşmacılar tarafından değerlendirilecek. Katılımcılar, sektörün mevcut durumu ve gelecekteki olanaklarına ışık tutan paneller aracılığıyla hem bilgi sahibi olacak hem de iş bağlantılarını güçlendirme şansı yakalayacak.

PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Çağrı

PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Günaydın, etkinlikle ilgili düşüncelerini “Platform sektörü, teknolojiyle birlikte hızlı dönüşümler yaşayan dinamik bir sektör. Platform Türkiye Konferansı, sektörün geleceğini şekillendirmek ve bilgi paylaşımını arttırmak adına büyük bir fırsat sunuyor. Yerli ve yabancı uzmanların bir araya geleceği bu etkinliğin, ülkemiz için sektörün gelişiminde önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Tüm paydaşlarımızı, bu değerli etkinliğin bir parçası olmaya davet ediyorum” sözleriyle dile getirdi.

Sizi de Aramızda Görmek İsteriz!

Platform sektörüne yön veren fikirlerin paylaşılacağı ve sektörel bağlantılarınızı geliştirebileceğiniz bu özel etkinlikte yer almak için davetlisiniz! 30 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek Platform Türkiye Konferansı, bilgi ve yeni bağlantılar arayan herkes için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Hep birlikte sektörümüzün geleceğini şekillendirmek üzere buluşalım!

Devamını oku

Sektörel Gündem

Bayraktar’ın Karayolları Yönetmeliği Mesajı

Yayınlanma tarihi

-

Ağır Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Bayraktar, Sosyal medya hesabından sektörün merakla bekliği Karayolları yönetmeliği ile ilgili son aşama ile ilgili önemli bir mesajı tüm sektöre bilgi vererek yayınladı.

AND Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Bayraktar mesajı şu şekilde; “13 yıllık emeğin, uğraşın, mücadelenin son dönüm noktasına varmış bulunuyoruz. Türk Ağır Nakliye Sektörünün gelişim ve büyümesinin önünü açacak olan “Özel Yüklerin Taşınması ile Trafiğe Çıkışları Özel İzne Bağlı Araçlar Hakkında Yönetmelik” toplantısına katılım sağladıklarını belirtti.

Yönetmelik ile ilgili olarak verdiği açıklamada  

“Uzun süreli izin belgesi* Otoban kullanımı* Gece sürüşü

Destek araç standartları vb. gibi temel sorunlar kategorilerine göre çözüme kavuşturulmuştur. 2025 yılı ilk yarısında yürürlüğe girmesi öngörülen yönetmeliğin Ağır Nakliye Sektörümüze hayırla vesile olmasını temenni ederim” ifadelerinde bulundu.

Mesajının sonunda sözlerine devam eden ,Bayraktar  , “Özellikle desteklerini hiç esirgemeyen, yoğun mesai ve emek harcayan Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü – DG For Transportation Services Regulation, Türkiye Genel Müdürü Sn. Murat BAŞTOR’a Genel Müdür Yardımcısı Sn. Murat Korçak, Daire Başkanı Sn. Sinan OĞUZ’ a, çözümsel yaklaşımlarından ötürü Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine ve LojiDer Başkanı Dr.Kayıhan Ö. Turan’ a AND – Ağır Nakliyeciler Derneği üyeleri ve Türk Ağır Nakliye Sektörü adına teşekkür ederim” dedi..

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

AND Başkan Bayraktar; Yönetmelik İle İlgili Konuştu

Yayınlanma tarihi

-

Ağır Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Bayraktar, Sosyal medya hesabından sektörün merakla bekliği Karayolları yönetmeliği ile ilgili son aşama ile ilgili önemli bir mesajı tüm sektöre bilgi vererek yayınladı.

AND Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Bayraktar mesajı şu şekilde; “13 yıllık emeğin, uğraşın, mücadelenin son dönüm noktasına varmış bulunuyoruz. Türk Ağır Nakliye Sektörünün gelişim ve büyümesinin önünü açacak olan “Özel Yüklerin Taşınması ile Trafiğe Çıkışları Özel İzne Bağlı Araçlar Hakkında Yönetmelik” toplantısına katılım sağladıklarını belirtti.

Yönetmelik ile ilgili olarak verdiği açıklamada  

“Uzun süreli izin belgesi* Otoban kullanımı* Gece sürüşü

Destek araç standartları vb. gibi temel sorunlar kategorilerine göre çözüme kavuşturulmuştur. 2025 yılı ilk yarısında yürürlüğe girmesi öngörülen yönetmeliğin Ağır Nakliye Sektörümüze hayırla vesile olmasını temenni ederim” ifadelerinde bulundu.

Mesajının sonunda sözlerine devam eden ,Bayraktar  , “Özellikle desteklerini hiç esirgemeyen, yoğun mesai ve emek harcayan Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü – DG For Transportation Services Regulation, Türkiye Genel Müdürü Sn. Murat BAŞTOR’a Genel Müdür Yardımcısı Sn. Murat Korçak, Daire Başkanı Sn. Sinan OĞUZ’ a, çözümsel yaklaşımlarından ötürü Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine ve LojiDer Başkanı Dr.Kayıhan Ö. Turan’ a AND – Ağır Nakliyeciler Derneği üyeleri ve Türk Ağır Nakliye Sektörü adına teşekkür ederim” dedi..

 

Devamını oku

Trend olan