Özel Haber
Aktaş: Nakliye sektörü Türkiye’nin katma değerini sırtlıyor
Gemlik Aktaş Yönetim Kurulu Başkanı Faik Aktaş, nakliye sektörünün Türkiye’nin katma değerine katkıda bulunduğunu söyledi.
Net Medya olarak Gemlik Aktaş Yönetim Kurulu Başkanı Faik Aktaş ile not alacağınız, altını çizerek okuyacağınız bir başarı öyküsü röportajını gerçekleştirdik.
Gemlik Aktaş’ı okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Gemlik Aktaş 40 tane TIR çekici teslimatını gerçekleştirdi. Tamamen Bursa kökenli bir firmayız. Ben, Gemlik’te doğdum. Babamın manav dükkanı vardı. Ben, arabacılığa meraklıydım. Finike-Antalya-Adana-Kozan’dan meyve sebze alır gelirdik. O zamanlar babam şoför bulamıyordu. 11 yaşımdayken Finike’den sebze çekerek başladım. Bu merak beni buraya kadar gelen büyük bir şirketin yönetim kurulu başkanı olmamı sağladı.
Bu işe nasıl başladınız?
Nakliyeciliğe meraklıydım. Askere gittim. Askerden geldikten sonra 1975 senesinde Ford arabası aldık. 1974te D 1200 Ford aldık. 1976’da yaşımı büyüterek ehliyet aldım. 1980 yılında Avrupa’ya Ford kamyonla başladım, 20 ülke gezdim. Yurt dışında Suudi Arabistan’a Mobilya, Almanya’ya tekstil, Fransa’ya tekstil, Kuveyt’e kebapçı malzemeleri taşıdım. 1987 yılına kadar ettim. 1992’de arabanın direksiyonundan indim. 1995’te Almanya’da oturum aldım. Almanya’da araçlar aldım. Kühne Nagel’in Katar, Dubai, Suudi Arabistan’a Almanlar gidemiyordu; biz gittik. Çocuğum ölünce Almanya’da ki bütün işlerimi bırakarak Türkiye’ye geldim ve burada hizmete devam ettim. 1996 yılında 3 ortak Aktaş olarak şirketimizi kurduk. 2 yıl sonra ortaklarım beni yalnız bıraktı. 2000 yılında Gemlik’te dostlarıma güvendim, beni iflas ettirdiler. Demir 1 TL bile param kalmadı. Ford Otosan’ın sac taşıma işini yapıyordum o yıllarda. O yıllardan sonra azmettik, çalıştım, bugün bu zamana geldik. Hiçbir devlet desteği olmadan bugünlere geldik.,
Kendi özmal araçlarımızla her şeyi yapabilecek bilgi becerimiz, altyapımız var
Aktaş olarak lojistik olarak neler yapıyorsunuz?
Bizde her türlü dorse var. Bizim garajımıza giren bir müşteri her şeyi özmalımız ile yaptığımızı görür. Biz, hizmet satıyoruz. Kiralık bir aracı tutup da onların aracıyla iş yapmıyoruz. Şimdilerde 30-40 tane şoför bulmadığımızdan mütevellit kiralama işine gidiyoruz. Şoför bulsak kesinlikle kiralık araç çalıştırmayız. Şartlar bizi buraya getirdi. İş-Kur’a başvurduk, kadın iş şoförleri alımına başlayacağız. Kadın TIR, operatör şoförleri ile işbirliğine gidecek ve istihdama katkıda bulunacağız.
Kaliteli hizmet olmazsa olmazımızdır
Kaliteli hizmet veriyorsunuz. Araç parkurunuzda neler var, hangi yükleri taşıyorsunuz?
158 tane dorsemiz var. 6 dingil dorselerimiz. 120 aracımız treylerimizden oluşuyor. Hepsi kendi özmal araçlarımızdır. Konteyner taşımacılığı, gıda ve reefer taşımacılığı yapıyoruz. Rulo sac ve soğutuculu dorselerde yurt dışına gıda taşımacılığı yapıyoruz.
Toplam 52 çekici aldık
Koçarslan’dan 40 tane çekici aldık. Bu araçlarımızı iş piyasada kullanacağız. 12 tane de yurt dışı için kullanacağız. Aslında toplam 52 tane aldık biz. 2020, nakliyeciler için çok güzel geçti. 2021 yılı için de sektörün iyi geçeceğini düşünüyorum. Pandemide dur durak bilmeden çalışıyoruz. Bundan sonra da güzel çalışmalara imza atacağız.
Özel Haber
Mars Logistics Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri İhracatında Zirvede
Hizmet İhracatçıları Birliği tarafından bu sene altıncısı düzenlenen “2023 Yılı Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri’nde Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri kategorisinde şampiyonluğu Mars Logistics göğüsledi.
21 Kasım Perşembe günü TİM Dış Ticaret Kompleksi Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Şekib Avdagiç’in ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda hizmet ihracatçısı firmanın temsilcileri katıldı.
Törende, 18 farklı kategoride toplam 54 firmaya ödülleri takdim edildi. Sıralama, firmaların ülkeye kazandırdıkları döviz tutarına göre belirlendi. Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri kategorisinde birinci olan Mars Logistics adına ödülü Mars Logistics İcra Kurulu Üyesi Dilek Kuru Elitez aldı.
Mars Logistics Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan ise, konuyla ilgili yaptığı konuşmada şu sözleri söyledi: “Mars Logistics olarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak bizim için gurur verici. Bu başarıya ulaşmamızda filo, teknoloji, yeşil lojistik ve depolama gibi alanlarda yaptığımız stratejik yatırımlar kadar, Mars ailesinin her bir üyesinin özverili çalışmasının da büyük payı var.”
Günhan, konuşmasına Mars Logistics olarak yaptıkları yatırımlardan bahsederek “Gerçekleştirdiğimiz stratejik yatırımlar ile her geçen gün daha da ileriye gidiyoruz. Intermodal ve demiryolu hatlarımıza özel bir özen göstererek yeşil lojistik hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz.” dedi.
Avrupa’nın en büyük filolarından birine sahip olduklarını söyleyen Günhan kısa süre önce yatırımını gerçekleştirdikleri 1000 yeni römork ile müşterilere sundukları hizmetlerin kalitesini daha da artıracaklarına inandıklarını belirtti ve sözlerini çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek bitirdi.
Özel Haber
Sibel Aygül:Farkındalık Yaratmak İstiyoruz
PLATFORMDER Olarak Meslek Liseleri Konusunda Önemli Bir Farkındalık Yaratmak İstiyoruz2004 yılında sektöre adım attığından beri çok önemli ve başarılı işlere imza atan LGMG Türkiye Satış Müdürü ve PLATFORMDER Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Aygül’le dernek faaliyetleri ve sektörün gidişatı üzerine konuştuk.
LGMG nin yaklaşık 3 yıl önce çok ciddi bir vizyonla Türkiye piyasasına giriş yaptığını kaydeden Aygül; “Burada operasyonlarımızı yöneten bir distribütör firmamız var; QUTRA Makina tüm Türkiye’de satış ve satış sonrası hizmetleri veriyor. Çeşitli kiralama firmalarıyla orta ve büyük ölçekte son kullanıcılarla birleştiğimiz ve markamızı ülkede büyüttüğümüz bir dönemdeyiz” ifadelerini kullandı.
Bu sektörde başarılı olmak için kadın veya erkek olmanız bir şeyi değiştirmediğine işaret eden Aygül; “Sektörü sevmek, sebat etmek ve çalışmak. Başarının sihrinin bunlarda olduğuna inanıyorum. Pes etmeyen bir kişiliğe sahibim” dedi.
“Meslek Lisesi Öğrencileri Ne Kadar İyi Eğitim Alırsa Sektör de O Kadar Büyür!”
Açıklamalarına PLATFORMDER’in son dönem faaliyetlerine değinerek devam eden Aygül şunları dile getirdi: “PLATFORMDER olarak özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ile sürekli temas halindeyiz. Piyasada yetişmiş, diplomalı, uzman operatörlerin olmasını istiyoruz. Nitekim geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı’ndan pilot il uygulamasına onay geldi. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde bir pilot sınıf açıldı. Bu sınıfta platform dersleri verilmeye başlandı. Bu konuda derneğimizden destek istendi ve ben de bu sınıfta kıymetli öğrencilerimle kendi mesleki birikimlerimi, tecrübelerimi paylaştım. Ben genelde işin pazarlama kısmıyla ilgili öğrencilerimize yardımcı oluyordum. Teknik anlamda ise derneğimize üye firmaların tecrübeli çalışanları da kendi alanlarında bilgilerini öğrencilerle paylaşma imkânı buldu. Bu öğrencilerimizi yaz tatili boyunca da sektördeki firmalarla bir araya getirmeye çalıştık. Öğrencilerimizle sektördeki yöneticileri bir araya getiren aktiviteler düzenledik. Yine bu öğrencilerimizden bazıları çok önemli firmalarda istihdam edildiler. Bu yıl da bu projemiz devam ediyor. Meslek hayatım boyunca en keyif aldığım proje bu projeydi. Biz dernek olarak bu projeyi tüm Türkiye’ye yayıp önemli bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu öğrencilerimiz meslek liselerinde ne kadar iyi eğitim alırlarsa ne kadar donanımlı olurlarsa sektörün gelişimine de o kadar katkıda bulunacaktır.”
“Platform Günleri Etkinliği Daha da Güçlenecek”
PLATFORMDER olarak geçenlerde düzenlediğimiz Platform Günleri etkinliği sektörde çok büyük bir yankı uyandırdı. Uzun zaman sonra sektör temsilcileri bu etkinlikle bir araya gelme fırsatı yakaladı. Farklı markaların farklı ürünlerini, yeni teknolojileri inceleme fırsatı yakalandı. Etkinliğe Anadolu’nun çeşitli yerlerinden firmalar da katıldı. Bu yıl 3.’sü düzenlenen bu etkinlik gün geçtikçe daha da güçlenmekte. Bizim için sektör paydaşlarının bu etkinliğe katılımı çok önemliydi. Basının desteği, özellikle de sizin orda olmanız çok değerliydi.
Son olarak PLATFORMDER’in iş güvenliği konusundaki faaliyetlerine de değinen Aygül şöyle konuştu; “Dernek olarak iş güvenliği bizim için çok önemli. Bu konuyla ilgili Bakanlıkla dirsek teması halindeyiz. Dernek olarak çeşitli komitelere katılıyoruz. İş güvenliği konusunda sosyal sorumluluk, birlikte hareket etme ve hepsinden önemlisi doğru eğitim başat şartlardan. Eğitimle ilgili biliyorsunuz dernek olarak IPAF temsilcisiyiz. Genel Sekreterimiz Abdullah Tuncer, IPAF’ın Türkiye Temsilcisi oldu. Türkiye’de IPAF’ın operatörleri, eğitim merkezleri var. Bu merkezlerde eğiticilerin eğitimini veriyoruz. Bu eğitimler sonucu verdiğimiz sertifikalarla artık Türkiye’de eğiticilerin eğitmeni gibi çok önemli bir işin altına da imza atmış olacağız.”
Özel Haber
Mustafa Çetin: İş Makinaları Operatör Eğitimlerinde Çift Başlılık Var
Sektörün ve firmaların mağdur olmaması için operatör belgelerinin Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakanlıkça yetkilendirilen kurumlardan alınması gerekmekte olduğunu kaydeden Çetinler Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Makinaları Operatör Kursları Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çetin okurlarımız için önemli açıklamalara imza attı.
Açıklamalarında motoru olan tüm araçlarla ilgili belgelendirmeler yaptıklarını belirten Çetin; “2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu neredeyse 80 yıllık bir kanun. 2015 yılında 5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kanunu çıktı. Bu kanunda eğitim yok, direkt belgelendirme var. Tabi bu kurum kurulduğunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmak yerine Çalışma Bakanlığı’na bağlandı. Mesleki Yeterlilik kurslarında gerekli araçlar bulunmamakta. Buna rağmen belgelendirme yapılabiliyor. Örneğin dozer operatörlüğü eğitimi araç olmadan veriliyor, sınava sokuluyor ve gerekli sertifikalar alınıyor. Bazı işletmeler basit elektrikli transpaletler için bile belgeler verdi. Bu çok büyük bir israf ve ekonomimizden gidiyor. Kanayan bir yara bu. Biz diyoruz ki; Karayolları Trafik Kanunu 42. madde kapsamında verilen belgeler geçerli olsun. Zaten bizim yaptığımız sınavları Milli Eğitim Bakanlığı görevlileri denetliyor ve bunlar alanında uzman teknik öğretmenler.” şeklinde konuştu.
“Mahkeme Kararları Tanınmıyor”
Endüstriyel taşımacılıkta olması gereken bir ulusal yeterlilik standardı bulunmakta. Orada 5544 sayılı kanunda tebliğ yayınlandığı anda tehlikeli ve çok tehlikeli ibareler bulunmakta. Biz bu tebliği dernek olarak mahkemeye taşıdık. Danıştay bu maddeyi iptal etti. Ama maalesef Mesleki Yeterlilik Kurumu bu mahkeme kararlarını da tanımıyor. Yok hükmünde sayılacak belge vermeye devam ediyor. Kişilerden MEB onaylı belgeleri olmasına rağmen kendilerinden de belge almak zorunluluğunu getirip insanları soymaya devam ediyor. Üstelik bu belgeyi eğitim vermeden sadece sınava tabi tutarak veriyor. Sonradan da iş kazalarının yoğunluğundan şikayet ediyoruz. Anayasamızda eğitim MEB bünyesinde olmasına rağmen böylesi iki başlı bir durum yaşanıyor.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi