Takip Edin

Haber

8 milyon TL’lik dev Çinli geldi

Çin’in önemli otomobil üretilerilerinden Hongqi’nin elektrikli dev SUV modeli, Türkiye’de tüketicilerin beğenisine sunulacak. İlk etapta 75 adetle satışına başlanacak otobilin başlangıç fiyatı 8 milyon TL olacak.

Yayınlanma tarihi

-

Çin devlet başkanı için 1953 yılında üretime başlayan ve Çin’in en önemli üreticilerinden biri haline gelen Hongqi artık Türkiye’de. İlk etapta sadece elektrikli modelle Türkiye’de olan markanın yakın dönemde başka modelleri de gelecek. Bünyesinde Aston Martin distribütörlüğünü de D-D Motors tarafından temsil edilen aynı marka 5,2 metrelik dev SUV modeli ile dikkat çekecek. Dikkat çekecek diyorum çünkü bunu yaşadım tecrübe ettim.

Bodrum’daki özel test sürüşünde tüm gözler üzerimde ve dolayısıyla otomobildeydi. Dikkatsiz gözlerin dışarıdan Rolls-Royce olarak adlandırdıkları model, altı ya da yedi kişilik olarak tercih edilebiliyor. 2 + 2 + 2 şeklindeki oturma düzeni arka koltuklardakilere uçaktaki business class konfor yaşatıyor. Üçüncü sıra koltuklar kısa seyahatler ve çocuklar için yeterli.

Tüm koltuklar elektrikle üç sırada da iklimlendirme var. İç mekanda test aracımdaki kırmızı döşemeler oldukça yakışıklı gözüküyordu. Saklama alanı açısından oldukça bonkör bir otomobil, dediğim gibi netice Çin devlet başkanı için üretilmiş bir marka. 1953 yılından bu yana kendini çokça geliştirmiş. Şu anda 5000’den fazla mühendis araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyor ve markanın geleceğine katkı sağlamaya çalışıyor. İkiz elektrikli motorlarla 0-100 km hızlanmasını beş saniyenin altında gerçekleştiren bu dev SUV, 551 HP güç ve 751 Nm tork üretiyor.

Yedi farklı renk seçeneği ile satılacak olan e-HS9’da 99 kWh’lik batarya görev yapıyor. Sürüş hissi biraz Amerikan otomobillerini andırıyor, konfor odaklı spor moda kullandığın zaman işler birazcık daha sportif hale geliyor, ekonomi modunda oldukça konforlu bir SUV. Türkiye’ye ilk etapta 75 tane getirilmesi planlanan modelin rakamları artabilir.

Başlangıç fiyatı yaklaşık 8 milyon TLı. Beş yıl 150.000 km garanti, 8 yıl 160 bin km batarya garantisi ve iki yıl 5 servis garantisi hizmetlerden. Şimdilik sadece İstanbul’da satılacak ama talebe göre bayilikler de verilebilir. Uzun yıllar sonra ilk defa bir otomobilde sigara modu gördüm. Özellikle Çin’de hala çok fazla sigara içildiği için böyle bir modun tercih edildiğini düşünüyorum. Ayrıca dört tane multimedya ekran içerisinde çocuk uyutma modu da yer alıyor.

Ekstra vergi fiyatı uçuruyor

Amerika ve Çin’e uygulanan ekstra vergiler otomobil fiyatlarını ve markaların akıbetini belirlemeye devam ediyor. BMW’nin Amerika’da üretilen önemli model ailesi bu vergiye takılmış durumd. Çinli markalar da ekonomik otomobil satma hevesiyle çıktıkları yolda yeni vergi nedeniyle biraz endişeli. Yine Amerika’dan gelen pek çok elektrikli, SUV model de gelemiyor.

Sözün özü, yine verginin, vergisinin vergisini ödeyip hala otomobil almakta zorlanıyoruz. İyi otomobile binmek 2023 yılında artık lüks olmamalı. Son olarak D-D Motorlu Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kaya, markayla çok sıkı bir şekilde ilgileniyormuş, hatta ilk satışları bizzat yine kendi yapmış. Yeni marka hayırlı olsun, ekstra vergilerden kurtulmak dileğiyle.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

Atlas Lojistik Ödülleri 15 Yaşında

Yayınlanma tarihi

-

Atlas Lojistik Ödülleri 2024 heyecanı başladı. Başlangıcından itibaren kesintisiz olarak yoluna devam eden ve bu yıl 15. Yaşını kutlayacak lojistik sektörünün en saygın ödül organizasyonu Atlas’a yine büyük bir ilgi gösterilmesi bekleniyor.

“Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması için bundan 15 yıl önce yola çıkarken sektörün kayda değer çalışmalarını ödüllendirerek ön plana çıkarmayı amaçlamıştık.” diyen Organizasyon Komitesi Başkanı İlker Altun;

“15 yıllık süreçte geriye dönüp geçen on dört yarışmayı değerlendirdiğimizde Atlas ödülünü almak için başvuran kişi ve şirketlerin itibarı ile ödülün kendisi arasında olumlu yönde bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ödülü hak ederek alan ve müzesine götürenlerin itibarı aynı zamanda ödülün itibarını da artırmaktadır. Bu olumlu etkileşim nedeniyle Atlas Lojistik Ödülünü almak isteyenlerin sayısı ve niteliği artmaktadır.” Dedi.

Devamını oku

Haber

KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.

UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.

“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.

“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”

UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.

Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.

Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.

 

Devamını oku

Ağır Yük Taşıma Araçları

Turgut Vinç, Kayseri ve Civarındaki İlk ve Tek Mobil Vinci Filoya Ekledi

Yayınlanma tarihi

-

Kayseri’nin önde gelen taşımacılık firmalarından Turgut Vinç, filosunu genişletmeye devam ediyor. Firma, 250 ton kapasiteli ve 115 metre yüksekliğe kadar erişebilen mobil vinci bünyesine katarak, bölgedeki ilk ve tek bu kapasitedeki vinç hizmetini sunmaya başladı.

Bu yeni yatırımla Turgut Vinç, taşımacılık ve inşaat sektöründe daha büyük ve karmaşık projeleri üstlenmeyi hedefliyor. Kayseri ve civarında mobil vinç ihtiyacına çözüm sunan firma, sektördeki rekabet gücünü artırıyor.

Devamını oku

Trend olan