Takip Edin

Enerji Projeleri

TÜRKİYE RÜZGAR KURULU GÜCÜ 13 BİN MW’A DAYANDI!

Yayınlanma tarihi

-

  • Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği, rüzgar sektörünün 2024 yılının ilk yarısını nasıl geçirdiği ve bundan sonraki döneme dair öngörüleri paylaştığı basın sohbet toplantısını 18 Temmuz 2024 Perşembe günü Novotel İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirdi.
  • TÜREB Başkanı İbrahim Erden, TÜREB Genel Sekreteri İskender Kökey, Başkan Yardımcıları Ebru Arıcı, Ufuk Yaman, Ali Aydın ve Uğur Işık ile yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda Türkiye’de 2024’ün ilk 6 ayında 450 MW’lık yeni rüzgar kurulu gücünün şebekeye katıldığını belirten TÜREB Başkanı İbrahim Erden, bunun, 2023’ün toplamında gerçekleşen ve son 13 yılın en düşük kurulu güç ilavesi olarak kayıtlara geçen yaklaşık 400 MW’lık rüzgar kurulu gücünden de fazla olduğunu söyledi. Türkiye rüzgar kurulu gücünün an itibarıyla 12 bin 933 MW’a eriştiğini ifade eden Erden, 13 bin MW sınırına dayanan rüzgarda 2026 itibarıyla önemli bir sıçrama görülmeye başlanacağını vurguladı.
  • Türkiye rüzgar sektörünün, Eylül ayı sonunda Hamburg’da yapılacak WindEnergy Hamburg Fuarı’na yine kamu ve özel sektörden oluşan geniş bir heyetle katılım göstereceğini de dile getiren Erden, bu tür etkinliklerin, Türkiye’nin Avrupa rüzgar sektörünün ‘en güvenilir partneri olduğunu vurgulama’ yönündeki çalışmaları adına ciddi faydalar sağladığını belirtti.

18 Temmuz’da İstanbul Novotel Bosphorus’ta yapılan toplantıya basın mensuplarının yanı sıra TÜREB YK üyelerinin bir bölümü de katıldı. Öğleden sonra ‘Yatırımcı Toplantısı’ ile devam eden programın sabah yapılan basın toplantısında konuşan İbrahim Erden, halen yaşanan enerji dönüşümünde en büyük payın rüzgar ve güneşe ait olduğunu hatırlatarak ve 2024 sonuna kadar 1.000 MW’lık yeni kurulu gücün gerçekleşmesini beklediklerini söyleyerek şunları kaydetti: “Türkiye’de 2026, 2027, 2028’de gerçekten çok hızlı bir ivmelenme bekliyoruz. Halen depolama rüzgar projelerinde 19 bin MW tahsis edildi. Ayrıca lisanssız projelere hariç olmak üzere 15 bin MW’a yakın da takriben güneş kapasitesi tahsis edilmiş durumda. Rüzgar tarafındaki 19 bin MW’lık proje portföyünün önemli bir kısmı büyük yatırımcıların elinde ve projenin geliştirme süreçlerinin hızla takip edildiği ile ilgili bir izlenimimiz var. Yatırımcılarımız projeleri en hızlı şekilde inşaat aşamasına getirmeye çalışıyor.”

Proje geliştirme ve izin süreçlerinde hızlanma ihtiyacı

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, rüzgar enerjisi sektöründe tahsis edilen projelerin yatırıma dönmesinde ve proje geliştirme süreçlerinde yaşanan sorunları da toplantıda basın mensuplarıyla paylaştı. Hali hazırda geçen yıldan bu yıla aktarılan 3 bin MW seviyesinde kontratlanmış proje olduğuna işaret eden Erden, “3 bin MW’lık kontratlanmış proje havuzu var. Bu da önümüzdeki yıllarda geçmiş yıllara oranla büyük ve güçlü kurulumlar gelecek

anlamına geliyor. Bu önemli bir gösterge. Finansman sorunları ve tahsis edilen bu projelerin geliştirme süreçlerinde yaşanan önemli sorunlar var. 19 bin MW’lık uygun bulunan projenin yaklaşık 15 bin MW’lık kısmı ön lisans aldı. Yani top yatırımcının sahasında, projeyi alacak, proje geliştirme süreçlerini yürütecek. Bu süreçler Avrupa’da da yaşanıyor. Covid-19 sonrası dönemdeki zorluklar benzer şekilde şu anda da yaşanıyor” dedi.

Rüzgar sektörü süper izin sürecinden umutlu

Enerji Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ve yenilenebilir enerji proje süreçlerinde ciddi bir hızlanma sağlayacak ‘süper izin’ kanunu hakkında da değerlendirmelerde bulunan İbrahim Erden, son 3 yılda yapılan enerji yatırımlarının yüzde 75’ine yakınını sadece rüzgar ve güneşin oluşturduğunu anımsatarak ‘Dolayısıyla bu projelerin önünün açılmasını elzem buluyoruz. Çünkü baz yük yatırımı gelmediği zaman çok daha fazla rüzgar ve güneş yatırımı yapmak zorundasınız. Aynı zamanda şebeke yatırımlarının da yapılması gerekiyor. TEİAŞ’ın bu alanda özellikle 2035 sonrasına yönelik olmak üzere çok ciddi bir yatırım süreci için çalıştığını da biliyoruz. Şebeke tarafında sahada karşılaştıkları önemli bir sıkıntı müteahhitlik kısmı” dedi.

“Sektörün kapasitesi yılda 3 bin MW yeni kurulu güç”

Toplantıda deniz üstü rüzgar santralleri alanındaki çalışmalar ve depolama konusunda sektörle bağlantılı son gelişmeler hakkında da bilgiler veren İbrahim Erden, Türkiye rüzgar sektörünün yılda 3 bin MW’lık yeni kurulu güç gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu belirterek “Yeter ki biz bunu yapabilecek izin ve finans süreçlerini sağlayalım!” şeklinde konuştu.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enerji Projeleri

Eksim Enerji, Viranşehir GES’te Enerji Üretimine Başladı

Yayınlanma tarihi

-

Eksim Enerji, YEKA GES-4 projelerinden olan Şanlıurfa Viranşehir Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin 45 MW’lık ilk fazında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kabulü ve ilgili kayıtların tamamlanmasıyla ticari işletmeye başladığını duyurdu. Toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak santral, tamamlandığında 135 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak temiz enerjiyi üretecek. Proje detayıyla ilgili bilgi veren Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütlerimizi yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkı sağlayan Eksim Enerji, Şanlıurfa Viranşehir GES projesinin ilk etabında 45 MW’lık kurulu gücü devreye aldı. Tamamlandığında toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak proje, 135 bin hanenin ihtiyacına karşılık gelen elektrik enerjisini temiz kaynaklardan üretecek. Viranşehir GES yatırımıyla bölge halkının refahına da katkı sağlamayı hedefleyen Eksim Enerji, tarıma elverişsiz taşlık alanların temizlenip verimli hale getirilmesinden bölgede özel sağlık taramalarına kadar sosyal sorumluluk odaklı çalışmalar da yürütüyor.

1 milyon saatin üzerinde mesai gerçekleştirildi

Kurulu gücünün büyük kısmını rüzgar ve hidroelektrik enerjisi santrallerinde bulunduran şirket, Viranşehir GES projesiyle birlikte portföyüne güneş enerjisini de ekledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla sektördeki konumunu güçlendiren şirket, bu projeyle hem üretim kaynağı çeşitliliğini artırıyor hem de temiz enerji üretimine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Viranşehir’in zorlu topoğrafyasında büyük ölçekli bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütleri yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Akbay, projenin şirketin uzun vadeli büyüme stratejisinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “45 MW mevcut üretimimizi, kısa süre içerisinde artırarak kurulu gücümüzü çok yakında 191,4 MW’a çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Bölgeye çok yönlü sosyal ve iktisadi destek

Eksim Enerji’nin Viranşehir GES projesi, bölge halkına doğrudan istihdam olanakları sunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Bu çalışmalar kapsamında, proje sahasındaki yoğun taşlık alanların temizlenip tarıma uygun hâle getirilerek yöre halkına destek sağlandı. Konuya dair detayları paylaşan Akbay, “Yatırımlarımızla Türkiye’nin her bölgesinde var olmanın bizlere yüklediği sorumluluğun farkındayız. Kazandığımızı, bir arada bulunduğumuz bölge halkının refahı için kullanmaya azami özen gösteriyoruz. Viranşehir’deki GES projemizi hayata geçirirken bölge halkının ekonomik gücünü zorlayan taşlık arazileri temizleme işlemini gerçekleştirdik. Bu kapsamda arazileri taştan arındırarak verimi yüksek bu toprak alanlarını, komşusu olduğumuz köyümüzün istifadesine sunduk. Mahsulü görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

2029’a kadar 2.200 MW’ı aşan kurulu güce ulaşacak

Eksim Enerji, geçtiğimiz yıl Sakarya’nın Geyve ilçesinde gerçekleştirdiği 80 milyon Euro’luk kapasite artışıyla kurulu gücünü artırırken, yenilenebilir kaynaklardan ürettiği temiz enerjinin ülke genelindeki payını da yükseltmeye devam etti. Geyve’de 9 adet N163 rüzgar türbinini daha devreye alarak önemli bir eşiği geride bırakan şirket, benzer başarıyı şimdi de Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesindeki güneş enerjisi santralinde gerçekleştiriyor.

2029’a kadar hayata geçirecekleri yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ‘ilave 1.463 MW kapasite’ hedefi doğrultusunda önemli aşamalardan birini tamamladıklarını kaydeden Arkın Akbay, “Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla ülkemizin yeşil enerji hedeflerine katkıda bulunuyor ve daha iyi bir gelecek için sorumluluk alıyoruz. 2029’a kadar yurt içi ve yurt dışındaki stratejik projelerimizi devreye alarak 2.200 MW’ı aşan bir kurulu güce ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Devamını oku

Enerji Projeleri

SOCAR Türkiye ve Siemens’ten Güçlü İş Birliği: Petkim’in Enerji Altyapısı Modernize Edildi

Yayınlanma tarihi

-

Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye, Petkim’in enerji altyapısının modernizasyonu için 2017 yılında bir iş birliğine adım atmış, 2021 yılında ise 5 yıllık bir anlaşma gerçekleştirmişti. Proje kapsamında, 2017’den bu yana toplam 18 fabrikanın modernizasyonu ve elektrik altyapısı tamamlandı.

Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye’nin ortaklaşa yürüttüğü proje, Petkim’in Aliağa’daki 15 ana tesisinde gerçekleştirilen enerji altyapısı değişimi ile başlayıp, toplamda 18 fabrikanın modernizasyonunu içeren bir süreçle tamamlandı. Bu süreçte, yaklaşık 150 Orta Gerilim (OG) panosu değişimi, alçak gerilim panoları ve SCADA sistemlerinin yenilenmesi gibi önemli adımlar atıldı. Siemens’in mühendislik ve dijitalleşme alanındaki global tecrübesi, projeye sağlanan güveni pekiştirdi.

Ayrıca, 2024 yılında Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye iş birliğiyle petrokimya sektöründe ilk kez hayata geçirilen Petkim Electrical Health Check projesi kapsamında, Petkim’in elektrik sistemleri detaylı şekilde analiz edilerek gelecekteki yatırım ihtiyaçları belirlendi. Bu kapsamda yapılan analizler, modernizasyon sürecine yön vererek altyapının daha güvenli ve verimli hale getirilmesini sağladı.

Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlikte Öncü Adımlar

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, projeye ilişkin olarak; “SOCAR Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, Petkim’in enerji altyapısının modernize edilmesinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yolunda bugüne kadar attığı önemli adımlara katkı sağladı. Dijital dönüşüm süreçleriyle birlikte, SOCAR Türkiye’nin üretim verimliliği daha da artarak çevresel etkiler azaltıldı” dedi. Siemens Türkiye Elektrifikasyon ve Otomasyon Birimi Ülke Yöneticisi Cengiz Bozbey ise şunları söyledi; “60 yıldır faaliyet gösteren tesislerde, doğal olarak zamanla modernizasyon ihtiyacı doğmaktadır. Özellikle enerji altyapısının yeni ihtiyaçları, günümüz koşullarına göre üretim kayıplarının ve çevresel risklerin bertaraf edilmesi gerekliliği bu iş birliğinin temelini oluşturdu. Dijitalleşmenin sektörü yeniden şekillendirdiği günümüzde, SCADA sistemlerimiz ve modern enerji çözümlerimizle, Petkim’de gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sayesinde verimlilik, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının artırılmasının yanı sıra Siemens teknolojileriyle, SOCAR Türkiye’nin petrokimya üretim süreçlerinin daha akıllı ve güvenilir hale getirilmesine katkı sağladık” diye konuştu.

 

Birlikte Büyüyen ve Geleceği İnşa Eden Ortaklık

Proje sürecinde Siemens, SOCAR Türkiye’nin grup şirketlerinden Petkim’in enerji altyapısının her aşamasında katkı sağladı. Siemens, teknolojik çözümleriyle enerji kayıplarını minimize ederek güvenliği artırırken, tüm süreçlerde iş sağlığı ve güvenliği standartlarına özen gösterdi. Bu süreçte toplamda 500’ü aşkın personel sahada çalışarak projeye katkı sundu.

 

İş birliğine yönelik olarak bir açıklamada bulunan SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev ise; “Türkiye’nin en büyük entegre endüstri grubu SOCAR Türkiye bünyesindeki grup şirketlerimizden Petkim ile Siemens sürdürülebilir bir iş birliğine imza attı. Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi olan Petkim ile yaklaşık 60 yıldır sanayinin vazgeçilmez hammadde tedarikçisi olmanın yanı sıra, çevre dostu üretim süreçlerimiz ve enerji verimliliği yatırımlarımızla da sürdürülebilir kalkınmayı destekliyoruz. Siemens ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, bu vizyonun en güzel örneklerinden biri oldu. Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yolculuğunda birlikte attığımız adımlar, yalnızca iki şirket için değil, tüm sektör için örnek teşkil etmektedir.” diye konuştu.

 

 

Devamını oku

Enerji Projeleri

YENİ YEKA SAHALARININ DUYURU TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLEBİLİR

Yayınlanma tarihi

-

Sayın Taşıma Kaldırma Üniteleri Sektör Dergisi Yazıişleri,

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), Genel Kurul öncesi İstanbul’da bir basın lansmanı düzenledi. Toplantıda, 2024 yılında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası projeler ile 2025 yılına ilişkin hedef ve projeler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Basın bülteni ve görseller ektedir.

YENİ YEKA SAHALARININ DUYURU TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLEBİLİR

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), Genel Kurul öncesi İstanbul’da bir basın lansmanı düzenledi. Toplantıda, 2024 yılında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası projeler ile 2025 yılına ilişkin hedef ve projeler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden basın toplantısında, rüzgar enerjisi sektöründe 2024 yılında elde edilen başarıları ve bu başarıların sektöre katkılarını vurguladı. İhalelerin proje sahalarına ilişkin ön bilgilerin, ekim ve kasım aylarını beklemeden, nisan-haziran döneminde verileceğini açıkladı. Bu bilginin yabancı yatırımcılar için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Erden, bu adımın sektöre önemli katkılar sağlayacağını belirtti…

Tekfen Tower’da düzenlenen TÜREB basın toplantısına; TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Başkan Yardımcıları; Ali Kaan Aydın, Uğur Işık, Ufuk Yaman, Ebru Arıcı, Genel Sekreter Dr. İskender Kökey ve çok sayıda basın mensubu katılım sağladı.

TÜRKİYE’NİN RÜZGAR ENERJİSİ HEDEFLERİ

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, ocaktan bu yana ihale edilecek yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) sahaları üzerinde çalıştığını belirterek, ‘Sahaların nerede olduğu belli. Kapasiteleri ve daha sonra nasıl taksim edileceğini çalışıyorlar.’ dedi. Erden, TÜREB’in pazar günü Ankara’da gerçekleştireceği Genel Kurul öncesinde İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında sektörün hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Ocakta gerçekleştirilen ve 5 ayrı bölge için toplam 1200 megavat kapasiteye sahip YEKA yarışmalarındaki yabancı yatırımlara değinen Erden, özellikle 2010-2015 yıllarında Türkiye’ye her yıl 15-20 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğini ifade etti. Erden, yabancı yatırımların yeniden artmaya başladığına dikkati çekerek, ilk kez Çinli bir yatırımcının da ihalelerde aktif rol aldığını, Körfez kökenli bir fonla bağlantılı bir ortak girişim grubunun da Türkiye’de yatırım yapmaya devam etmek istediğini söyledi. Erden, sürecin hızlanması için Bakanlık ile istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini, her yıl YEKA projeleri açıklanırken bir sonraki yılın planının da duyurulmasını talep ettiklerini dile getirdi. Bakanlığın, ocak ayından beri ihale edilecek yeni YEKA sahaları üzerinde çalıştığına işaret eden Erden “Sahaların nerede olduğu belli. Kapasiteleri ve daha sonra nasıl taksim edileceğini çalışıyorlar. İhalelerin proje sahalarına ilişkin ön bilgiler ekim, kasım aylarını beklemeden nisan-haziran döneminde verilecek. Bu, yabancı yatırımcı için gerçekten önemli bir konu. Yılın sonunda proje ihalesi var. Peki hangi sahalar? En azından kaba hatlarıyla o proje sahalarına ilişkin bilgi sahibi olunması gerekir ki bu sahalar çalışılsın, modeli yapılsın” ifadelerinde bulundu.

TÜRKİYE, WINDEUROPE ETKİNLİĞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanındaki uluslararası etkinliklerde daha fazla yer almayı hedeflediğini belirtti. Özellikle 2026 yılı için Türkiye’nin, WindEurope tarafından düzenlenen büyük etkinliğe ev sahipliği yapmak için aday olduğunu açıkladı. WindEurope’un düzenlediği üç büyük etkinlikten biri olan “WindEurope Annual Event” dışında, rüzgar mühendisliği alanındaki en önemli buluşma olan “Technology Workshop” da Türkiye’de gerçekleştirilecek. Bu etkinlik, 19-20 Haziran 2025 tarihlerinde Türkiye’de yapılacak.

Erden, “Türkiye’nin 2028’de WindEurope Annual Event’i ev sahipliği yapması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu, sektörde büyük bir sinerji yaratacaktır. Haziran ve Temmuz aylarında yoğun bir tanıtım süreci yürütülecek.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, rüzgar enerjisi sektöründeki uluslararası işbirliklerini güçlendirmeyi ve sektördeki gelişmeleri yakından takip etmeyi hedeflediği bu dönemde, TÜREB olarak üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğini belirtti.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr

Trend olan