Takip Edin

Haber

Renault Trucks’ın tüm modelleri, Oğuzhan filosunda görev başında 

Yayınlanma tarihi

-

Oğuzhan Ağır Nakliyat, sunduğu farklı taşımacılık hizmetleri için filosundaki araç gamını çeşitlendirdi. Renault Trucks T, C ve K modellerinden oluşan teslimat ile 70 adetlik araç yatırımı yaptı. Ankara’da Ceyhan Otomotiv’in tesislerinde düzenlenen teslimat töreninde Oğuzhan Ağır Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Kılıç, yeni araçlarını Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine’den teslim aldı.

1970 yılında temelleri atılan Oğuzhan Ağır Nakliyat, üçüncü kuşak yöneticileri ile savunma sanayinin önde gelen kamu ve özel kuruluşlarının ağır taşıma hizmetlerini yürütüyor. Oğuzhan, iş makinesi taşımacılığı, damperli yük taşımacılığı, gabari dışı ve proje taşımacılığı, tenteli yük taşımacılığı gibi farklı uygulamalarda da faaliyet gösteriyor. Bu doğrultuda araç parkının çeşitliliğini, alımını yaptığı 70 adet yeni Renault Trucks T, C ve K modelleri ile arttırıyor.

Teslimat töreninde açıklamalarda bulunan Oktay Kılıç; “Oğuzhan Ağır Nakliyat olarak savunma sanayisinin dev kurum ve kuruluşlarının tüm ağır araç ve ekipmanları için taşımacılık hizmetleri sağlıyoruz. Bu gerçekten sorumluluğu son derece yüksek bir taşımacılık alanı ve aslında Oğuzhan Grup’un iş disiplinini gösteren önemli bir referans. Öte yandan rüzgar güllerinden sanayi hammaddelerine kadar çok farklı yüklerin lojistiğini sağlıuyoruz. Bu kadar farklı hizmet yelpazesinde araç parkımızı da bu çeşitlilikte geliştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla 2018’de Renault Trucks ile başlayan iş birliğimizi, bu yıl 70 adet farklı modellerde araç alımı ile sürdürüyoruz. Oğuzhan Ağır Nakliyat’a duyulan güven doğrultusunda sunduğumuz hizmeti, bizim de güvendiğimiz bir iş ortağı ile sürdürmemiz önemli. Bu nedenle Renault Trucks T, C ve K serilerinden memnuniyetimiz, yeni alımlarımızda etkili oldu” diye belirtti.

Oğuzhan Ağır Nakliyat, 300 kamyon ve çekiciden oluşan öz mal araç filosu ile hizmet sunuyor. Filosunun üçte birini, Renault Trucks’ın farklı modellerinde farklı konfigürasyonlara sahip araçlar oluşturuyor. Oktay Kılıç; “Yurt içi taşımacılık hizmetlerimizin yanı sıra tüm Avrupa, Asya ve Ortadoğu güzergahlarında aktif faalliyetteyiz. Yurt dışı operasyonlarımızın yüzde 70’i Avrupa, yüzde 30’unu Asya ve Orta Doğu güzargahları kapsıyor. Örneğin Renault Trucks T520 çekicilerimizi Avrupa rotalarında kullanırken, Renault Trucks T480 damperli araçlarımızı yurt içinde cam hammaddesinin taşımacılığında kullanıyoruz. Renault Trucks K serisi ile zorlu yollarda yurt içi ağır taşımacılık hizmetleri sunuyoruz” dedi.

Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine ve Oktay Kılıç, Renault Trucks’ın çözümleri ile ilgili görüşmelerde bulundular. Sebastien Delepine; “Oğuzhan Ağır Nakliyat, Renault Trucks araçlarına ve donanımlarına çok hakim. Tüm modellerimizin dayanıklılığından, sundukları yakıt tasarrufundan ve iyi yol tutuşlarından çok memnunlar ki bu noktalar, Oğuzhan Ağır Nakliyat’ın sunduğu hizmetlerde çok önemli. Araçlarımızı bu kadar iyi tanıyor olmaları ve memnuniyetle kullanmaları, bayimiz Ceyhan Otomotiv ile güvene dayalı kurdukları iş birliği, eminiz ki daha uzun yıllar birlikte çalışmamızı sağlayacak” şeklinde açıkladı.

“Her model ile en az 2 puanlık yakıt farkı”

Oğuzhan Ağır Nakliyat, Renault Trucks’ın tüm modellerine hakim olduğu gibi farklı markalardan, aynı konfigürasyonlarda araçlara sahip. Bu nedenle çok rahat kıyaslama yapabildiklerine değinen Oktay Kılıç; “Ağır yük taşımacılığında bir aracımız yılda 60-70 bin km yol yaparken, uluslararası lojistik hizmeti sunduğumuz araçlarımız 200 bin km’ye ulaşıyor. Sunduğumuz geniş hizmet yelpazesi de bize daha geniş bir pencere açıyor. Renault Trucks araçlarımızı, tüm uygulama ve konfigirasyonlarda aynı koşul ve donanımlara sahip farklı araçlarla karşılaştırma şansına sahibiz. Sonuç hep aynı. Renault Trucks araçlar, her zaman 2-3 puanlık bir yakıt tasarrufunu gösteriyor” diye belirtti.

“Lojistik sektöründe kalifiye sürücüye erişim sıkıntısı devam ediyor” 

Oktay Kılıç, sektörde yaşanan kalifiye sürücü sorununa değinerek; “Nitelikli sürücülerde yaşanan sıkıntılar, aslında ülkemize özel de değil. Dolayısıyla bu durum, araç üreticilerinin de önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Araç donanımları, sürücü farklılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik gelişiyor. Bu anlamda da Renault Trucks’ın çözümlerini takip ediyoruz” dedi.

Kılıç, açıklamalarında 2023 yılını da değerlendirdi; “Oğuzhan adına iş hacmimizi geliştirdiğimiz ve filomuza ciddi yatırım yaptığımız bir yıl oldu. Filomuzda bulunan 250 adet araç, 2022-2023 modellerden oluşuyor. Genç araç yaşlarına rağmen satış sonrası hizmetlere çok önem veriyoruz. Ağır tonajlı ve zorlu taşımacılık faaliyetlerimiz nedeniyle araç bakım ve servis hizmetlerinin en ideal süre ve maliyetlerle çözülmesi gerekiyor. Renault Trucks ve Ceyhan Otomotiv’in desteği ile araçlarımız sorunsuz çalışmaya devam ediyor.”

“Renault Trucks ve Ceyhan Otomotiv ile iş birliğimiz, güvene dayanıyor” 

Alımlarında araçların teknolojisi ve performansı kadar satış sonrası hizmetlerden memnuniyetlerinin de etkili olduğunu belirten Oktay Kılıç; “Ceyhan Otomotiv hem Renault Trucks ile aramızdaki iletişime çok büyük katkı sağlıyor hem de araçlar bakımlarımızı son derece sahiplenerek yürütüyorlar. Şeffaflığın esas olduğu iş birliğimizde, her türlü çözümle filomuzun etkinliğine katkıda bulunuyorlar” diye belirtti.

“RTFS, alımlarımızda en ideal çözümleri sunuyor”

Oğuzhan Ağır Nakliyat, Renault Trucks ile yaptıkları filo yatırımlarının yüzde 80’ninde Renault Trucks Finansal Hizmetler’in sunduğu avantajlardan faydalanıyor. Aslen hizmet kalitesi ve tek noktada çözüm bulma pratikliği ile RTFS ile iş birliği yapmayı tercih ettiklerini belirten Oktay Kılıç; “Düşük faizli kredi avantajı, tabi ki çok önemli ancak kısa sürede, tek noktada ve kolayca çözüm sağlanması, en az sunulan maddi avantajlar kadar değerli. Sonuçta günümüzde zaman da önemli bir yatırım” şeklinde açıkladı.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

Atlas Lojistik Ödülleri 15 Yaşında

Yayınlanma tarihi

-

Atlas Lojistik Ödülleri 2024 heyecanı başladı. Başlangıcından itibaren kesintisiz olarak yoluna devam eden ve bu yıl 15. Yaşını kutlayacak lojistik sektörünün en saygın ödül organizasyonu Atlas’a yine büyük bir ilgi gösterilmesi bekleniyor.

“Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması için bundan 15 yıl önce yola çıkarken sektörün kayda değer çalışmalarını ödüllendirerek ön plana çıkarmayı amaçlamıştık.” diyen Organizasyon Komitesi Başkanı İlker Altun;

“15 yıllık süreçte geriye dönüp geçen on dört yarışmayı değerlendirdiğimizde Atlas ödülünü almak için başvuran kişi ve şirketlerin itibarı ile ödülün kendisi arasında olumlu yönde bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ödülü hak ederek alan ve müzesine götürenlerin itibarı aynı zamanda ödülün itibarını da artırmaktadır. Bu olumlu etkileşim nedeniyle Atlas Lojistik Ödülünü almak isteyenlerin sayısı ve niteliği artmaktadır.” Dedi.

Devamını oku

Haber

KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK

Yayınlanma tarihi

-

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.

UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.

“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.

“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”

UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.

UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.

Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.

Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.

 

Devamını oku

Ağır Yük Taşıma Araçları

Turgut Vinç, Kayseri ve Civarındaki İlk ve Tek Mobil Vinci Filoya Ekledi

Yayınlanma tarihi

-

Kayseri’nin önde gelen taşımacılık firmalarından Turgut Vinç, filosunu genişletmeye devam ediyor. Firma, 250 ton kapasiteli ve 115 metre yüksekliğe kadar erişebilen mobil vinci bünyesine katarak, bölgedeki ilk ve tek bu kapasitedeki vinç hizmetini sunmaya başladı.

Bu yeni yatırımla Turgut Vinç, taşımacılık ve inşaat sektöründe daha büyük ve karmaşık projeleri üstlenmeyi hedefliyor. Kayseri ve civarında mobil vinç ihtiyacına çözüm sunan firma, sektördeki rekabet gücünü artırıyor.

Devamını oku

Trend olan