Takip Edin

Sektörel Gündem

Mobilya üreticileri eleman sıkıntısına çözüm bekliyor

Türkiye’nin mobilya sektöründe öne çıkan kentlerinden biri olan Adana’da üreticiler kalifiye elaman konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, sektörün asgari ücretin üzerinde maaş vermesine rağmen eleman bulamadığını söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Ziya İPEK

Adana’nın ekonomisini ayakta tutan birkaç sektörden biri olan mobilya sektörünün sorunları Mobilya, Mefruşat, Halı Tacirleri Meslek Komitesi aylık toplantısında masaya yatırıldı. Komite üyelerinin sorunlarını dinleyen Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, sektörde yaşanan en büyük sorunlardan birinin eleman sıkıntısı olduğunu söyledi.

Yücel Bayram, işsizlik sorununa yönelik şu tespitlerde bulundu: “İşsiz olanları getirin en az bin kişiye mobilya sektöründe bir günde iş bulayım. 3 aydır işçi bulamayan üreticiler var. Sektörde asgari ücretle çalışan sayısının oldukça az olmasına rağmen maalesef durum bu.”

Mobilya sektörünün farklı sorunlarına da değinen Bayram, sektörün şehrin ekonomisini ayakta tutan en önemli sektörlerden biri olduğunu söyledi. Bayram, ihracatçılar için verilen kredi desteklerinin üretici firmalara da sağlanmasını istedi.

Ekonomik hayatın canlanması, üretimin yeniden sağlıklı işleyebilmesi için ticari kredi kartlarının açılmasını tavsiye eden Bayram, Adana’dan Irak’a olan iş bağlantılarının daha iyileştirilmesi için ise havayolu bağlantısının hayata geçirilmesinin şart olduğunu kaydetti. Yücel Bayram, tüm bunların yanı sıra, lojistik ve nakliye ücretlerinin gerilemesi için ÖTV’nin kaldırılmasını, kira konusunda uzlaşma için çözüm ve kıdem tazminatı için fon oluşturularak işverenin üzerindeki yükün alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Meslek Komitesi Başkanı Erika Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Erikçi de eleman sıkıntısının sektörde oldukça önemli olduğunu belirtti. Meslek liselerinin her sektöre eleman sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Erikçi, eleman sıkıntısını çözecek formüller gerektiğini bildirdi.

Erikçi sözlerini şu şekilde sürdürdü: “CNC denilen ve ahşaba bilgisayar yardımıyla belirli şekiller veren makineleri kullanan bir operatör bugün 20-25 bin lira ücret alıyor, ancak eleman bulamıyoruz. Az çok bilgisayardan anlayacak olan birini 3 ay gibi kısa sürede eğitebiliriz ve bu sektörde sabit iş, çalışma süresi de uzundur. Ne kadar makineleşsek de işin sonunda elemana ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

“Kredi kartı taksitleri mobilya için 24 aya çıkarılmalı”

Hevin Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Azger, mobilya fiyatlarında rakamların enflasyondan dolayı yükseldiğini, kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının sektöre katkı sağlayacağını kaydetti. Alım gücünün artmasını, mobilyada yeniden eski ekonomik canlanmanın yaşanmasını istediklerini ifade eden Azger, “Kredi kartlarının 24 taksite çıkarılması yönünde mobilya sektörüne özel bir çalışma yapılması gerekiyor, bu hem ekonomiye hem sektöre canlılık getirecektir. Bugün ihracat olmazsa ayakta durmamız mümkün değil, üretimimizin yarıya yakınını dış pazarlara gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Canlı Yayınımızda Bugün Çok Önemli Konuları Konuşacağız!

Yayınlanma tarihi

-

İş Makinaları Mühendisleri Birliği Derneği (İMMB) Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim Çelik Hanım ile TKU MAGAZİN TV YOUTUBE KANALIMIZA Bugün Saat 12:30 13:00 saatleri arasında canlı yayın konuğumuz olacak.

İMMB Başkanı Halide Rasim Çelik ile Standartta Uygun Makine, İş Güvenliği, Periyodik Kontroller, İş Etiği Başlığı Altında Konuları Ele Alacağız, Bizi İzlemeye Devam Edin.

https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV

Her türlü sorularınız için watsaphattımız; 0532 263 01 34 bizlere bilgi verebilirsiniz.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Yiğit Akü, BIST Katılım Endeksine Girmek İçin İlk Adımı Attı!

Yayınlanma tarihi

-

Devamını oku

Sektörel Gündem

PLATFORM TÜRKİYE KONFERANSI 30 NİSAN’DA İSTANBUL’DA!

Yayınlanma tarihi

-

Platform sektörü, 30 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan Platform Türkiye Konferansı’nda bir araya geliyor. PLATFORMDER ve IPAF iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlik, sektör profesyonellerini ve uzmanları bir araya getirerek yenilikçi çözümlerle iş birliklerinin kapısını aralıyor.

 

Platform Sektörüne Özel Bir Buluşma

Platform Türkiye Konferansı, sektörün en önemli gündem maddelerinin tartışılacağı benzersiz bir ortam sunuyor. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve yenilikçi sektör çözümleri gibi temel konular, yerli ve yabancı uzman konuşmacılar tarafından değerlendirilecek. Katılımcılar, sektörün mevcut durumu ve gelecekteki olanaklarına ışık tutan paneller aracılığıyla hem bilgi sahibi olacak hem de iş bağlantılarını güçlendirme şansı yakalayacak.

PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Çağrı

PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Günaydın, etkinlikle ilgili düşüncelerini “Platform sektörü, teknolojiyle birlikte hızlı dönüşümler yaşayan dinamik bir sektör. Platform Türkiye Konferansı, sektörün geleceğini şekillendirmek ve bilgi paylaşımını arttırmak adına büyük bir fırsat sunuyor. Yerli ve yabancı uzmanların bir araya geleceği bu etkinliğin, ülkemiz için sektörün gelişiminde önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Tüm paydaşlarımızı, bu değerli etkinliğin bir parçası olmaya davet ediyorum” sözleriyle dile getirdi.

Sizi de Aramızda Görmek İsteriz!

Platform sektörüne yön veren fikirlerin paylaşılacağı ve sektörel bağlantılarınızı geliştirebileceğiniz bu özel etkinlikte yer almak için davetlisiniz! 30 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek Platform Türkiye Konferansı, bilgi ve yeni bağlantılar arayan herkes için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Hep birlikte sektörümüzün geleceğini şekillendirmek üzere buluşalım!

Devamını oku

Trend olan