Takip Edin

Haber

Kamyonlar durursa ekonomi durur

Nakliye sektörü, üst üste gelen akaryakıt zamları ve ÖTV artışlarının getirdiği maliyetin altında eziliyor. Navlun bedeli içinde akaryakıt maliyetinin yüzde 50’lere kadar yükseldiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yaşanan sıkıntıları karşı çözüm üretilmemesi halinde 2-3 ay içinde iş bırakmaların artacağına dikkat çekiyor.

Yayınlanma tarihi

-

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar nakliye ve lojistik sektöründe kan kaybına yol açıyor. Son ÖTV düzenlemesinin ardından girdi maliyetleriyle başa çıkamayan sektörde gelecek 2-3 ay içinde iş bırakmaların artacağının sinyalleri geliyor. Navlun bedeli içinde akaryakıt maliyetinin yüzde 50’lere geldiği Türkiye’de özellikle de bireysel kamyon sahiplerinin iş bırakmalara başladığı bildirildi.

Türkiye’de 936 bin kamyon bulunurken bunların 450 bine yakını şahıslara ait. TIRPORT’un kurucusu Akın Arslan’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de bir günde sadece karayolu taşımacılığında 176 milyon dolar nakliye ödemesi yapılıyor. Sektörden yükselen sesler, “Kamyonlar durursa ekonomide daha büyük sarsıntılar olur” uyarısı yapıyor.

ÖTV yükü 6 ay kaldırılsın

Sağlıktan sonra en önemli sektörü taşımacılık ve lojistik olarak nitelendiren Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Hakkı Başman, bugün sektörde yaşanan ciddi sıkıntılara dikkat çekti. Zamlarla birlikte akaryakıt maliyetlerinin yüzde 45-50’ye çıktığını söyleyen Başman, “Fiyat tutturamıyoruz, dünkü verdiğimiz fiyat bugünü kurtarmıyor. ÖTV’nin getirdiği ek yükler, nakliyede işleri durdurma noktasına geldi” dedi. Bugün pırlantada, lüks yatlarda ÖTV olmadığını dile getiren Başman, “Bizde de ÖTV kaldırılsın, lojistikçinin önü açılsın” diye konuştu.

6 ay gibi bir süre ÖTV’siz deneme yapılmasını öneren Başman, 6 ayın sonunda verim elde edilemiyorsa yeniden uygulanabileceğini kaydetti. Haziran ayından temmuza kadar akaryakıta yüzde 75 zam geldiğini söyleyen Başman, bu nedenle kamyonlarda navlunların yükseldiğini belirtti. Başman, “Sadece akaryakıt değil ki, enflasyonun bu kadar arttığı konjonktürde kamyoncunun yolda yediği yemek, yol bakımı, lastiği arttı. Yola çıktığında ödediği masrafı karşılayamıyorsa iş yapmasının anlamı kalmıyor” diye konuştu.

“Müşteriye fiyat veremiyoruz”

Nakliyecinin müşteriye vereceği fiyat teklifinde lojistik maliyetinin yüzde 10’u geçmemesi gerektiğini dile getiren Başman, şunları söyledi: “Ne yazık ki kendi maliyetlerimizi kontrol edemediğimiz için istikrarlı fiyat teklif edemiyoruz. Lojistikte çarklar artık dönmüyor.” Normal zamanlarda 6 ve 12’nci ayda sektörün fiyat güncellemesi yaptığını ama bu yıl haziranda da güncelleme yapılmak zorunda kalındığını kaydeden Başman, “15 Haziran’da teklifimizi verdik, 1 Temmuz’da yüzde 52 zam geldi. Yüzde 52’nin yüzde 30’unu yansıtmaya çalışıyorsunuz, yine üstüne en az yüzde 6-7 eklemeniz gerekiyor. Bu kez de dengeler şaşıyor” dedi. Başman’a göre, ekonominin temel döngüsünü sağlayan lojistikle ilgili devletin bir politika belirlemesi gerekiyor. Yoksa, öncü sarsıntılar büyük bir deprem yaratacak.

450 bin kamyoncu sektör sayılmıyor

Türkiye’de 450 bine yakın bireysel kamyon sahbi bulunduğunu ve sektörün günlük 176 milyon dolar iş hacmi yarattığına dikkat çeken TIRPORT’un kurucusu Akın Arslan ise, “Kamyoncu esnafının aylık kestiği fatura 200 bin lira, yıllık 2.5 milyon lira. Ancak bu kadar fatura kesen bir grup sektör olarak kabul görmüyor. Türkiye’de 450 bin kümeleşmiş grup bir meslek örgütüne dahil değil, tanımı yok” dedi. Bugün en popüler sektör e-ticarette bile günlük hacmin 132 milyon dolar olduğunu söyleyen Arslan, “Sadece karayolları 176 milyon dolar iş hacmi yaratıyor. Bu kadar büyük pazarı görmezsen gelebilir misiniz yani? Bugün e ticaretin içinde de yine karayolunun payı var” diye konuştu.

Yola çıkan 3 kamyondan 1’i boş dönüyor

Artan maliyetler nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Arslan, “Yola giden 3 kamyondan neredeyse bir tanesi boş dönüyor. Her boş dönen kamyon 100 km’de 30- 35 litre yakıt yakıyor. Türkiye’de 936 bin kamyon var bunların 550 bini ticari taşıma yapıyor. Bunun da en az 450 bini şahıslara ait. İnsanlar bu iş için ciddi yatırım yapıp araç aldı, iş yapamayınca sektörde kalmasının anlamı kalmıyor” dedi. Sektörün fonlanması gerektiğine işaret eden Arslan, “Fiyatlar sürekli artıyor. Bugün devletin resmi faizi her ne kadar yüzde 20’nin altında olsa da factoring yüzde 70’e ulaştı. Bu insanlar bunu nasıl karşılayacak, fiyata nasıl yansıtacak? İşletme sermayesi gerekiyor. Nasıl fabrika için işletme sermayesi kritikse lojistik için de kritik” diye konuştu.

Sektörde nakidin önemine işaret eden Arslan, şunları söyledi:

90 gün vadeyi yönetmek zor

“Kamyoncunun 90 gün vadeyi yönetecek durumu yok. Bankacılık sisteminin kilitlenmesi, limitlerin düşürülmesi büyük zarar. Günde 1 milyon lira kamyoncu ödemesi yaptığınızı düşünün. Haftada 5 milyon lira. Üç haftada 15 milyon lira yapıyorsunuz. Dört haftada 20 milyon lira yapıyorsunuz. Eğer tedarikçi firmanızla 60 gün vadeyle çalışıyorsanız sizin sadece basit hesaplar 40 milyon lira fonlamanız gerekiyor.

Bir de bunun sarkmaları var. Günde 1 milyon lira taşımayı yönetebilmek için 60 milyon lira para olması gerekiyor. 60 milyon lira nakitiniz yoksa günde 1 milyonluk taşımayı yönetemiyorsunuz. Diğer masrafları tamamen dışarıda tutuyorum.” Reel anlamda işlerin yürütülemediğini söyleyen Arslan, tablo 3 ay daha böyle devam ederse birçok firmanın short’a düşeceğini kaydetti.

“Sebze fiyatlarının artmasından nakliyeci sorumlu değil”

Akın Arslan, birçok sektörde olduğu gibi yaş sebzemeyve fiyatlarının artışının da nakliyeye bağlandığını söyledi. Arslan, “Nakliye fiyatlarında 10 birim artış olursa sebze-meyvede 25 birim artış oluyor. Biz yakıt artışlarını nakliyeye yüzde 10 yansıtabildik. Yüzde 10 zam geldi diye domatesin fiyatı 30 liradan 40 liraya çıkarıldı. Burada biraz fırsatçılık yapılıyor. Bunu yapanlar da aracılar” dedi.

“Kamyoncu da KOBİ sayılsın”

Kamyoncuların da finansmana kolay erişimi için Kobi kapsamına alınmasını öneren Akın Arslan, “Bireysel kamyon sahiplerinin yaptıkları iş çerçevesinde ve kavramlarını yönetmeleri çerçevesinde birer KOBİ olarak değerlendirilmesi lazım. Ona göre devlet tarafından sağlanan KOSGEB desteği gibi desteklerden yararlandırılmalı” diye konuştu.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

Paktaş Platform’dan Antalya’ya Yeni Nesil Teleskobik Platform: PT-183

Yayınlanma tarihi

-

Antalya bölgesinde iş güvenliği ve verimliliği artırmayı hedefleyen Paktaş Platform, PT-183 model teleskobik platform ürününü hizmete sundu. 

Paktaş Platform yetkilileri, PT-183 modelinin özellikle zorlu çalışma koşullarında üstün performans sağladığını ve kullanıcılarına güvenli bir çalışma ortamı sunduğunu belirtti. Ayrıca, profesyonel teknik destek ekipleri sayesinde işlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi garantiliyor.

Güvenli çalışma ortamları, profesyonel teknik destek, yüksek performans ve dayanıklılık Paktaş Platform’un sunduğu avantajlardan olduğu belirtildi.

PT-183 model teleskobik platform, Antalya’daki projelerde verimlilik ve güvenliğin yeni standardını belirleyecek.

Devamını oku

Haber

Türk Ytong’a Lojistiğe Katkı Ödülü

Yayınlanma tarihi

-

Türk Ytong, bu yıl 15.’si düzenlenen “Atlas Lojistik Ödülleri” yarışmasında Lojistiğe Katkı Ödülü’nü kazandı.  Farklı kategorilerde toplam 31 ödülün sahibini bulduğu törende  Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar’a ödülü FİATA Başkanı ve Atlas Lojistik Ödülleri Jüri Üyesi Turgut Erkeskin verdi.

 

Aysberg Basın Yayın tarafından organize edilen, jürisinde UND, UTİKAD, AND, TÜRKLİM, DTD gibi lojistik meslek derneklerinin başkanları, ulusal ve sektörel basın kuruluşlarının yöneticileri bulunan Atlas Lojistik Ödülleri 2024 yarışmasının ödül töreni 21 Kasım 2024 Perşembe günü EKO MMI Fuarcılık sponsorluğunda ve Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 103 seçkin adayın yarıştığı organizasyonda 25 firma ve lojistik sektör yöneticisi ödüllerine kavuştu.

 

Ödül töreninde ayrıca üretim, iç ve dış ticaret faaliyetleri ile taşımacılık ve lojistik endüstrisine yarattığı iş potansiyeli sayesinde katkıda bulunan 5 firmaya da, lojistik sektörünün teşekkürü olarak ‘Lojistiğe Katkı Ödülü’ verildi. Bu yıl dokuzuncu kez verilen Lojistiğe Katkı Ödülü ‘ne Türk Ytong’un yanı sıra  Eczacıbaşı Vitra, İnoksan, Orka Holding değer görüldü.

 

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, ödül töreni kapsamında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türk Ytong olarak Türkiye’de 61. yılımızı kutluyoruz. Türkiye’nin ilk gazbeton üreticisi ve en köklü sanayi şirketlerinden biri konumunda yer alıyoruz. Türkiye’de gazbeton sektörünün temellerini atan, ürüne adını veren bir şirketiz. Depreme dayanıklı ve çevre dostu yapılaşma, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik uzman olduğumuz, öncelik verdiğimiz konular. Ülkemizde modern, sağlıklı ve güvenli konutlar inşa edilmesine öncülük eden bir markayız.  İstanbul, Kocaeli, Bilecik, Antalya, Tekirdağ’daki 5 fabrikamızda ürettiğimiz  ürünlerimiz Türkiye geneline yayılan bayilerimize ve inşaat alanlarına ulaşıyor. Yılda yaklaşık 40 bin araçlık, 1 milyon tonu aşan lojistik potansiyelimiz var. Tedarikten üretime ve sonrasında lojistiğe kadar her aşama büyük bir titizlik ve özen içerisinde çalışıyor ve yaptıklarımızla sektörümüze örnek oluyoruz. Bu kapsamda aldığımız Lojistiğe Katkı Ödülü’de bizim için çok değerli.

 

1965’ten bu yana Türkiye’de Ytong ile inşa edilen konutlardaki ısı yalıtımından elde edilen enerji tasarrufu, 10 milyar doları aşan döviz tasarrufu sağladık. Ürünlerimize “Çevre Etiketi” (EPD) aldık ve bu konuda da  bir ilki gerçekleştirdik.  Türkiye’de sektör bağımsız EPD belgesi alan ilk markayız. Ytong olarak her zaman sürdürülebilir yapılaşmaya önem verdik. Ürünlerimizi ve üretim teknolojimizi çevreye zarar vermeyecek şekilde geliştirmeye özen gösterdik. Şimdi sizlerden aldığımız Lojistiğe Katkı Ödülü’de, kaliteye, özene ve çağdaşlığı verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak sektörümüze de örnek olacağı için mutluluk duyuyorum.”

Devamını oku

Haber

ARCLOG, Renault Trucks ile 10 yıllık iş birliğini 100 yeni araçla güçlendiriyor

Yayınlanma tarihi

-

ARCLOG Lojistik, Renault Trucks ile 10 yılı aşkın süredir devam eden iş birliğini, 100 adet yeni Renault Trucks T 480 çekici teslimatıyla pekiştirdi. 

Kurulduğu 2014 yılından bu yana Renault Trucks araçları kullanan ARCLOG Lojistik, yeni yatırımı ile filosunu yenilemeye ve güçlendirmeye devam ediyor. 100 adet Renault Trucks T 480 çekici alımıyla ARCLOG, sürdürülebilir iş birliklerinde kararlılığını gösteriyor.

ARCLOG Lojistik’in yeni araçları Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Arabacı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çelik’e Renault Trucks Uluslararası Araç Satış Direktörü Jean-Bapdiste Mutel ve Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine tarafından teslim edildi. Törene ayrıca Renault Trucks Ticari Direktörü Özgür Fırat, Filo Müşterilerinden Sorumlu Ülke Müdürü Cihan Kayan, Koçaslanlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan ve Genel Müdürü Mesut Süzer katıldılar.

ARCLOG Lojistik’in 10 Yıllık Başarılı Yolu ve Yeni Yatırımları

ARCLOG filosunun Renault Trucks ile marka değişim sürecinin devam ettiğini belirten ARCLOG Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Arabacı, şirketin büyüme hedefleri ve filosunu güçlendirme yolundaki kararlılığını vurguladı. Arabacı; “ARCLOG, son 5 yıldır düzenli olarak yüzde 20-25 oranında büyüme kaydediyor. İstanbul’da ikinci şubemizi ve Edirne’de yeni şubemizi hizmete sunduk. Yüzde 40 otomotiv, yüzde 10 gıda, yüzde 10 makine sanayi olmak üzere farklı sektörlere hizmet veriyoruz. Son dönemde profil, alüminyum ve kimya sektörlerinde de iş hacimlerimizi artırdık. Avrupa’daki taşımacılık faaliyetlerimizde ise Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Slovakya hatlarına ciddi yatırımlar yaparak organizasyonumuzu genişlettik. Bu doğrultuda araç parkımızı yine Renault Trucks çekiciler ile güçlendirmeyi tercih ettik” dedi.

Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine ise teslimat sırasında yaptığı açıklamada; “Sürdürülebilir büyüme hedefleri ve başarılı yatırımları ile ARCLOG, sektördeki örnek teşkil ediyor. Devam eden istikrarlı iş birliğimiz sayesinde ARCLOG’un gelecekteki başarılarının bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Her zaman organizasyonunu ve hizmetlerini geliştiren ARCLOG Lojistik’in gelişmiş araçlarımız kadar satış sonrası hizmetlerimiz ile yanlarında olup çözüm ortaklığımızın sürdürülebilirliğini destekliyoruz. Koçaslanlar Otomotiv’e de bu süreçteki eşsiz katkılarından dolayı teşekkür ederiz” şeklinde açıkladı.

Yakıt Tasarrufunda Fark Yaratıyor

Fahrettin Arabacı, Renault Trucks’ın yakıt tüketiminde gösterdiği tasarrufun artık sektörde kabul görmüş bir gerçek olduğunu belirtti; “Filomuzda kullandığımız Renault Trucks T 480 çekicilerimizi, aynı konfigürasyonlara sahip farklı araçlarımız ile kıyasladığımızda yakıt tüketimi farkını görüyoruz. Renault Trucks çekicilerimiz ile en az 2 puanlık tasarruf sağlıyoruz. Tabi ki bu araç tercihimizin arkasındaki önemli nedenlerden biri.”

Renault Trucks Excellence Paketi ile Verimlilik Artışı

ARCLOG, araçlarının bakımını Renault Trucks’ın Excellence Bakım Sözleşmesi ile yaparak operasyonlarının kesintiye uğramamasını sağlıyor. Bu bakım paketi, ön görülmeyen bakım-onarım risklerini azaltarak maliyet ve zaman tasarrufu sunuyor. Arabacı; “Araç alımlarımızda her zaman Excellence paketini tercih ediyoruz. Böylece düzenli planlamalar ile araçları kullandığımız sürece iş gücü, maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyoruz. Öte yandan özmal filomuzu düzenli olarak yeniliyoruz. Filomuzda araç yaşımızı neredeyse 2 yıla düşürdük. Araçlarımız genç olsa da ikinci el değerlerini korumaya özen gösteriyoruz. Bu anlamda Renault Trucks satış sonrası hizmetlerinin ve Koçaslanlar Otomotiv’in de büyük desteğini alıyoruz” diye belirtiyor.

ARCLOG, Renault Trucks’ın sunduğu toplam çözümler kapsamında araç alımlarında Renault Trucks Finansal Hizmetler’in (RTFS) avantajlarından faydalanıyor. Aynı çatı altında sunulan finansman paketleriyle filo yatırım süreçlerini hem pratik hem de hızlı şekilde çözümlüyor.

Devamını oku

Trend olan