Takip Edin

Haber

İlk İnsansız Deniz Aracı OKHAN’da sona gelindi

Savunmadaki stratejik hamleleriyle Türkiye’nin her geçen gün daha güçlü hale geldiğinin altını çizen Hakan Kayacı, Mersin’in savunma sanayinde hak ettiği yere geleceği vurgusunu yaptı. Kayacı, Türkiye’nin ilk İnsansız Deniz Aracı (İDA) projesi olan OKHAN’ın adım adım sona yaklaştığını söyledi.

Yayınlanma tarihi

-

Burcu KAYA

Geçtiğimiz hafta ‘Şehir Buluşmaları’ etkinliği kapsamında, Mersin’de birtakım ziyaretlerde bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayacı Savunma Sanayi A.Ş.’nin vizyon projelerinden biri olan Türkiye’nin ilk İnsansız Deniz Aracı (İDA) OKHAN’ın ‘Gece Seyir Testleri’ne katıldı. Mersin’de savunma sanayi çalışmalarına yönelik artan heyecanın mutluluk verici olduğunu kaydeden Ömer Bolat, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği savunma sanayi projelerindeki milliliğin önemine vurgu yaptı. Kayacı Savunma Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kayacı ise, Mersin’in savunma sanayinde hak ettiği yere geleceğini söyledi.

İDA projesinin adım adım sona yaklaştığını ve projenin en önemli seviyelerinden biri olan ‘Gece Seyir Testleri’nin başarıyla geçtiğine dikkat çeken Hakan Kayacı, “Mersin, savunma sanayinde hak ettiği yere gelecek.

Bütün çabamız, çalışmamız bunun üzerine” dedi. Savunma sanayisinde bölgemizde bir kümelenme oluşturarak, savunma sanayiinden gerekli payı alabilmeyi, savunma sanayi firmalarıyla birlik beraberlik içerisinde ses getirecek projeler üretmeyi ve yatırımlar yapmayı planladıklarını kaydeden Kayacı, “Şehrimizin varlığını tüm dünyaya hissettirmek en büyük hedefimiz” diye konuştu.

Güçlü Türkiye için güçlü savunma sanayi gerekli

Savunmadaki stratejik hamleleriyle Türkiye’nin her geçen gün daha güçlü hale geldiğinin altını çizen Hakan Kayacı, “Askeri ve ekonomik olarak atılan adımlar ülkemizin güçlenmesi için yeterli değildir. NATO’nun önemli üyelerinden biri olan ülkemizin savunma sanayisi geliştikçe, çevremize ve dünya barışına vereceğimiz katkı da artacaktır.

Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ki, güçlü bir Türkiye için güçlü bir savunma sanayi gereklidir” dedi. Savunma sanayine yönelik hizmet verecek son teknoloji ürünü bir araç üretmek üzere insansız deniz aracı projesine başladıklarını söyleyen Kayacı, üretimini yaptıkları insansız deniz araçlarının tam otonom seyir kabiliyetine sahip olduğunu, bu sebeple keşif, gözetleme ve istihbarat toplama görevlerini tek başına icra edebileceğini kaydetti.

Kayacı, “Yapay zekâ ile optimum seyir kabiliyetine sahip olan araçlarımız, görüntü işleme ile hedef tespit ve teşhis özelliği sayesinde topladığı tüm bilgileri, uydu üzerinden tam zamanlı olarak ana komuta merkezine aktarabilmektedir. Bunların dışında, yüksek değerli birim koruma ve nöbet göreviyle birlikte ana birimlere eskort edebilme özelliğiyle de öne çıkmaktadır. Şu aşamada silahsız olan araçlarımız silahlandırıldığında taarruz ve savunma amaçlı da kullanılabilecektir” ifadesine yer verdi.

“IDEF’te yeni planlar yaptık”

Dünyadaki sayılı savunma sanayi fuarlarından birisi olan IDEF Fuarına da katılım sağladığına değinen Kayacı, “Bildiğiniz üzere bu sene IDEF fuarına, savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında faaliyet gösteren yerli ve yabancı yaklaşık bin firma katıldı. Bizim açımızdan fuar çok verimli geçti. Birçok yerli ve yabancı firma ile görüşerek karşılıklı çözüm ortağı olabileceğimiz projelerde ileriye dönük planlamalar yaptık” dedi.

Planlar arasında sivil ve askerî amaçlı

jammer var Türkiye’nin ilk İnsansız Deniz Aracı (İDA) OKHAN dışında başka projelerin de devam ettiğini belirten Kayacı, “RF köreltici ve karıştırıcı sistemi ( jammer), askeri tatbikatlarda ekonomik bir hedef olarak kullanılabilecek ve radarda yüksek görünürlük sağlayan Pasif Radar Reflektör (PRR) sistemi, radarda görünürlük analizlerini çok hızlı ve yüksek doğruluk performansıyla gerçekleştiren PREDICS radar kesit alanı benzetim ve analiz yazılımıyla duvar arkası görüntüleme radarı (DAGR), dinamik konumlandırma sistemi, uydu pusulası, diferansiyel GPS baz istasyonu, otomatik radar pilotlama aygıtı, GPS seyrüsefer sistemleri gibi gerek yazılım gerekse donanım olarak devam eden birçok projemiz var.

Bu ay TÜBİTAK destekli yeni bir projeye başladık. Projemizin adı ‘Enkaz Altı Canlı Varlığı Tespit ve Görüntüleme Radarı Geliştirilmesi.’ Hedef projelerimiz arasında sivil ve askerî amaçlı kullanılabilecek jammer mevcut. İDA’mıza Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) özelliğinin kazandırılması, deniz elektroniği kapsamında otomatik rota kontrol sistemleriyle dijital rüzgâr bilgi sistemlerinin üretilmesi ve çeşitli navigasyon sistemlerinin hayata geçirilmesi yer alıyor” açıklamalarında bulundu.

Kayacı Savunma Sanayi tarafından geliştirilen OKHAN

OKHAN 11,4 metre uzunluğunda, 30 knot sürat yapabilen 390 beygirlik motor gücüne sahip. Kriptolu LOS ve uydu haberleşme sistemi bulunan İDA, 1.5 tona kadar faydalı yük taşıyabilme, hareketli kara ve deniz platformlarından kumanda edilebilme, mühimmat fırlatıcı lançer ve diğer elektronik harp sistemlerini bünyesinde barındıran OKHAN, insansız tam otonom seyir kabiliyeti, görüntü işleme ve hedef tespit-teşhis özelliği ile keşif, gözetleme, istihbarat toplama, silahlandırıldığında ise taarruz ve savunma görevlerinde kullanılabiliyor.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

TKU MAGAZİN TV CANLI YAYINLARIMIZ SON HIZLA DEVAM EDİYOR..

Yayınlanma tarihi

-

https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV

Ağır Kaldırma Taşıma ,Proje Lojistik ,Vinçli Taşıma ,Yükleme Depolama  lojistik sektörüne 18 yıllık deneyimle Net Medya olarak çıkardığımız (Taşıma Kaldırma Üniteleri Magazin ) TKU Magazin Dijital E-Dergi ve YouTube kanalımız ile sektörün sorunlarını ,yenilikçi hareketlerini ,marka bilinirliğini  Firmalarınızın yatırmalarını sektörde yarattığı katma değerini ,sektörün sorunlarını ele alıyor yılların verdiği tecrübe ile masaya yatırıp konuşuyoruz.

Karaca Vinç Nakliyat İstif ve İş Makinaları Kiralama Genel Müdürü Ahmet Toktay ile Bugün

Bügün 15.03.2025 (Cumartesi Saat :11:00 11:30 Son dönemde Firması için oluşturdukları Yenilikçi Sistemi, Makine Parkuruna yaptığı yatırımları ,Satış Sonrası Hizmetleri ,Sektörü ve Sorunlarını Konuşacağız. Sorularınızı watsap hattımız:0532 263 01 34 sorabilirsiniz.

Devamını oku

Haber

Enerjisa Üretim’den Türkiye’de Bir İlk, Ovacık RES Uçtan Uca Kadınlara Emanet!

Yayınlanma tarihi

-

Enerji sektöründe fırsat eşitliğini sağlamak ve kadın istihdamını artırmak için harekete geçen Enerjisa Üretim, Dünya Kadınlar Günü’nde sektöre rol model olan bir dönüşümü kutluyor. REDKA (Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar) programıyla kadın mühendis ve teknisyenleri sektöre kazandırırken, Türkiye’nin ilk tamamen kadın ekibiyle yönetilen rüzgar santrali Ovacık RES, kadınların enerjideki gücünü ortaya koyarak sektörde köklü bir değişimin simgesi olmaya devam ediyor.

 

Türkiye’de bir ilk, tamamı kadın çalışanlardan oluşan Ovacık RES

Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Üretim’in enerji santrallerinden Ovacık RES, yalnızca enerji üretmekle kalmıyor, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da sektörde eşitliğin rüzgarını estiriyor. Avrupa’nın tek seferdeki en büyük rüzgar yatırımlarından biri olan 1.000 MW’lık YEKA RES-2 projesinin bir parçası olan Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen ilk rüzgar santrali olarak tarihe geçti. Teknik bakımından işletme yönetimine, hatta güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor.

 

REDKA programıyla yetişen kadın mühendis ve teknisyenler, bugün Ovacık RES’te sahada aktif rol alarak enerji sektöründe dönüşüme öncülük ediyor. Enerjisa Üretim’in yerel kalkınmaya verdiği destekle, sadece kadın profesyoneller değil, bölge halkından kadınlar da sektöre kazandırılıyor. REDKA programı sayesinde kadınlar, türbinlerin bakım ve işletmesinde görev alarak rüzgarın gücünü yöneten isimler haline geliyor.

 

Kadınların enerjideki gücü sınır tanımıyor

Enerji sektöründe kadın istihdamına yön veren REDKA programı, mühendis ve teknisyenleri yenilenebilir enerji alanında uzmanlaştırarak sahada aktif rol almalarını sağlıyor. Rüzgar enerjisi teknolojileri, bakım-onarım süreçleri ve operasyonel yönetim gibi kritik alanlarda verilen eğitimlerle kadınlar, teoriyi pratiğe dönüştürerek sektörde güçlü bir yer ediniyor.

Enerjisa Üretim, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusundaki taahhütleriyle kadınların enerji dönüşümündeki gücünü artırmaya devam ediyor. REDKA ile kadınlar sadece sektöre adım atmıyor, dönüşümün öncüsü oluyor.

 

Kadınların enerjisiyle geleceğe yön veriyoruz

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kadınların sektördeki varlığının artırılmasının sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;

 

“Enerji sektörü sadece teknik uzmanlıkla değil, kapsayıcılık ve çeşitlilikle büyür. Ovacık Rüzgar Enerji Santrali ve REDKA programıyla kadınların yenilenebilir enerjide daha fazla yer almasını sağlamak için yola çıktık ve artık biliyoruz ki bu, yalnızca bir sosyal sorumluluk değil, sektörün geleceğini güçlendiren bir gereklilik. Uzun yıllardır erkek egemen bir alan olarak görülen enerji sektöründe büyük bir dönüşüm başlattık. Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen bir santral. Teknik bakımından işletme yönetimine, güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor. Bu sadece bir istihdam hamlesi değil, bir dönüşüm hareketi. Çünkü biliyoruz ki eşitlik vaadi, gerçek eşitliği sağlamak için somut adımlar atmayı gerektirir. Enerji sektöründeki kadın istihdam oranlarının düşük olduğunu biliyoruz ve bu düzeni değiştirmek için somut adımlar atıyoruz. İki yıl önce başlattığımız ‘Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar’ programı ile mühendis ve teknisyen kadınları sektöre kazandırdık, bugün Ovacık RES tamamen REDKA’lara emanet. Yenilenebilir enerji alanında kadın istihdam oranını %60’a çıkarmayı hedefliyoruz ve bu hedefe ulaşana kadar durmayacağız. 8 Mart’ı sadece çiçek verilen bir gün olarak değil, kadınların potansiyellerini ortaya çıkaran ve hak ettikleri yerlere gelmelerini sağlayan fırsatlarla taçlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Enerjisa Üretim olarak biz bu değişimin öncüsü olmaya kararlıyız. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve enerji sektöründe daha fazla kadını görmek için çalışmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.

Enerjisa Üretim Ovacık Santrali İşletme Mühendisi Saadet Çekemoğlu, kendisinin de buraya yüksek hayaller kurarak geldiğini söyleyerek;

“Enerji sektörü zorlu koşullara sahip olabilir, ancak biz kadınlar her sahada, her sektörde en iyisini başarabiliriz. Ovacık RES, Türkiye’nin ilk ve tek tamamen kadınlardan oluşan santrali. Burada çalışmak benim için büyük bir gurur. 54,6 MW kurulu güce sahip 13 türbinimiz, her biri 4,2 MW  üretim kapasitesine sahip ve kulelerimiz 110 metre yüksekliğinde. Bu projede yer almak, hayallerimin peşinden koşmanın ve cesaretin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kadınlar olarak hayal etmekten ve cesaret etmekten asla vazgeçmemeliyiz” dedi.

Manisa’da doğup büyüdüğünü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi elektrik programından mezun olduğunu belirten Ovacık Santralinin İşletme Teknisyeni Zelihanur Güler ise;

“Üniversiteye kadar enerji sektörünü erkeklere özgü bir alan olarak görüyordum. Ancak Ovacık RES’in kadınlar tarafından işletileceğini duyduğumda, ‘Ben neden yapamayayım?’ dedim ve bu yolculuğa adım attım. REDKA programı sayesinde rüzgar türbinlerinin çalışma prensiplerinden yüksek gerilimde çalışmaya kadar kapsamlı teknik eğitimler aldım ve sahada uygulama fırsatı buldum. İlk başta yüksek kuleleri görmek beni korkutmuştu, ancak eğitimlerle bu korkumu yendim ve artık bu işi tutkuyla yapıyorum. Ailem ve arkadaşlarım hep yanımda oldu, onların desteğiyle cesaretimi artırdım. Bugün bu sektörde çalışan bir kadın olarak, şunu söylemek istiyorum: ‘Bu işin kadını erkeği yok. Hayallerinizin peşinden gidin, cesaretinizden asla vazgeçmeyin” dedi.

 

 

Devamını oku

Haber

Işıl Bilgin: “Kadınlar Sahada, Kadınlar Her Yerde!”

Yayınlanma tarihi

-

İstanbul Vinç Pazarlama Müdürü Işıl Bilgin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak kadın yönetici olarak mesajını yayımladı. Bilgin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Ben Babasının Cesur Kızıyım”

 

“Personel yükseltici platform kiralama sektörü; fiziksel gücün, teknik eforun ve sahada olmanın önemli olduğu bir alan. Pek çok kişiye ‘erkek işi’ olarak ezberletilmiş olsa da ben bu sektöre babamın cesaretlendirmesiyle girdim. Bana inandı, destek oldu ve başarabileceğimi gösterdi. Bugün burada olmamın en büyük nedenlerinden biri, o ilk adımdaki büyük destek. Bu anlamda ben, babasının cesur kızıyım.

 

Şimdi ben de sadece muhasebe, iletişim ve pazarlama alanlarında değil; operatörlük, teknik servis ve mühendislik gibi sahada da kadınları görmek istiyorum. Çünkü biliyorum ki yeterince istediğimizde ve azimle denediğimizde her alanda var olabiliriz. Bu yolda bana ilham veren tüm güçlü kadınlara ve yanımızda duran, bizi destekleyen erkek meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Birlikte daha kapsayıcı ve güçlü bir sektör inşa edeceğimize inanıyorum.”

 

Kadınların her alanda olması dileğiyle…

Devamını oku

Trend olan