Hedef Sektör
HİDROKON YATIRIMLARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Hidrokon Satış Müdürü Gökhan Özdemir, şirketin yatırım odaklı yapısını koruyarak ülke ekonomisine katma değer sunmaya devam edeceğini vurguladı.
Hidrokon, 5 Ocak 1993 tarihinde Memiş Kütükçü önderliğinde kuruldu. Artan talepler doğrultusunda 2007 yılında daha büyük bir yere taşındı ve şu anda 46 bin metrekare alanda, 26 bin metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. Hidrokon’un 5 çeşit ürünü bulunuyor: Katlanır bomlu hidrolik vinçler, tam katlanır vinçler, teleskopik vinçler, marin vinçler ve insan kaldırma platformları. Hidrokon, katlanır bomlu vinçlerde pazar lideri konumunda olup, ağır tonajlı makinelerde pazarın %70’ini karşılıyor.
Dünyanın önde gelen vinç markası Hidrokon kurulduğu günden günümüze kadar üstün mühendisliği ile kendini kanıtlamıştır. Üstün mühendisliği kalite ile birleştiren Hidrokon, geniş ürün yelpazesi ile yurt içi ve yurt dışında tercih edilen bir marka olmuştur. Hidrokon dünyada ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etmektedir.
Satış Müdürü Gökhan Özdemir’in Kariyer Yolculuğu
Hidrokon Satış Müdürü Gökhan Özdemir, şirketle olan kariyer yolculuğunu şöyle anlatıyor:
“1990 yılında Konya’da doğdum. 2012 yılında Selçuk Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldum ve aynı yıl Hidrokon’da çalışmaya başladım. Boyahane şefliği, montaj şefliği ve teslimat şefliği görevlerinde bulunduktan sonra, 2019’da satış sorumlusu oldum. 2020 yılında satış şefi, 2021 yılında ise satış müdürü pozisyonuna geçtim. Son 2 yıldır şirketin satış müdürlüğü görevindeyim. Makineleri bilmek, satışta müşterinin her sorusuna cevap verebilmek ve isteklerini anlayabilmek açısından büyük avantaj sağlıyor.”
Dev Bir Aile
Hidrokon, 900’den fazla tedarikçisi, 9 adet yerleşik servis ve 250 kişilik üretim personeli ile yaklaşık 10.000 kişilik bir aileden oluşuyor. Personel eğitiminin yanı sıra profesyonel insan kaynakları yönetimi ile de çalışanları ile yakından ilgileniyor.
Depremin Etkileri ve Yeni Yatırımlar
Özdemir, depremle beraber sektörlerinde bazı değişiklikler yaşandığını ve ciddi vinç talepleri aldıklarını belirtti. Deprem bölgesinden gelen talepler yeni yatırımlar yapmalarına neden olmuş. “HSC adı altında Hidrokon’da bir tesis kurduk ve robotik yatırımlar gerçekleştirdik. 2023 yılı vinç sektörü açısından çok iyi geçti. Kentsel dönüşümle beraber sektör ivme kazandı. İkinci el vinçlerdeki arıza giderlerinden dolayı insanlar sıfır makinelere yöneldi. Sektör genelinde makine talebi 2023 yılında rekor kırdı,” diye ekledi.
Üstün Mühendislik Yerli Yazılım
Teknolojik anlamda her geçen gün kendilerini geliştirdiklerini ifade eden Özdemir ayrıca “araçlarımızda güvenliği temel alarak üretim gerçekleştiriyoruz, uzaktan kumanda sistemleri gibi teknolojik donanımlarda kendi geliştirmekte olduğumuz yerli yazılımları kullanıyoruz. Vinçlerin sahada güvenli ve pratik kullanılması adına tasarım ve teknolojik donanımlar geliştiren firmamız, uzaktan kullanım alanında da hatrı sayılır bir noktaya gelmiş durumda.”
İnsan Kaynağına Yatırım
Özdemir, kalifiye personel bulmanın özellikle Konya’da zorlaştığını ve insan kaynağına yatırım yapmaya çalıştıklarını belirtti. Müşterilerinin de operatör bulmakta zorlandığını ifade etti.
Güçlü Servis Ağı
Hidrokon’un Türkiye’de 10 yerleşik servis ağı bulunuyor. Bunlardan ikisi İstanbul-Gebze ve Konya’da olmak üzere, Hidrokon’a ait. Bursa, İzmir, Antalya, Diyarbakır ve Karadeniz’de anlaşmalı servisleri bulunan Hidrokon, tüm Türkiye’de güçlü bir servis ağına sahip. Özdemir, “Servis anlamında güçlü olmamız marka değerimizi artırıyor,” diyerek sözlerini tamamladı.
Birlikte, Güvenle En Yükseklere
Bugün Hidrokon, mühendislik ve teknoloji anlamında her geçen gün kendini ileriye taşıyor. Ülkemizde öncü konumunda yer alan firma, Dünyada ki gelişimleri yakından takip ederek ve yarının Dünyasına uygun üretimi günümüzden gerçekleştirmeye odaklanmış durumda. Geleceğe odaklanan ve buna uygun üretim planlayan firma, Dünya genelinde adını kalıcı izlerle yazmak istiyor.
Hedef Sektör
“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor
Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.
Haber
Atlas Lojistik Ödülleri 15 Yaşında
Atlas Lojistik Ödülleri 2024 heyecanı başladı. Başlangıcından itibaren kesintisiz olarak yoluna devam eden ve bu yıl 15. Yaşını kutlayacak lojistik sektörünün en saygın ödül organizasyonu Atlas’a yine büyük bir ilgi gösterilmesi bekleniyor.
“Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması için bundan 15 yıl önce yola çıkarken sektörün kayda değer çalışmalarını ödüllendirerek ön plana çıkarmayı amaçlamıştık.” diyen Organizasyon Komitesi Başkanı İlker Altun;
“15 yıllık süreçte geriye dönüp geçen on dört yarışmayı değerlendirdiğimizde Atlas ödülünü almak için başvuran kişi ve şirketlerin itibarı ile ödülün kendisi arasında olumlu yönde bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ödülü hak ederek alan ve müzesine götürenlerin itibarı aynı zamanda ödülün itibarını da artırmaktadır. Bu olumlu etkileşim nedeniyle Atlas Lojistik Ödülünü almak isteyenlerin sayısı ve niteliği artmaktadır.” Dedi.
Haber
KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.
UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.
“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.
“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”
UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.
Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.
Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi