Takip Edin

Haber

Google yıllık etkinliğinde açıkladı: Gündemimiz yapay zekâ

Google, ABD’de düzenlediği Google I/O isimli geliştiriciler konferasında pek çok ürün ve hizmetini tanıtırken ana odağı yapay zekâ oluşturdu. Google CEO’su Sundar Pichai, sunumda 140 kez yapay zekâ kelimesini kullandı.

Yayınlanma tarihi

-

Google, her yıl düzenlediği geliştirici etkinliği “Google I/O”- da, yaklaşık 300 milyar dolarlık arama motoru reklam pazarındaki yerini sağlamlaştıracak yapay zekâ alanındaki çalışmalarına ilişkin gelişmelerin yanı sıra yeni teknolojilerini de paylaştı.

Cnet editörleri, CEO Sundar Pichai’nin sunum sırasında 140 kez yapay zekâ kelimesini kullandığını saydı. Şirketten yapılan açıklamada, Google’ın Microsoft’un desteklediği ChatGPT yapay zekâ uygulamasına rakip olarak tasarladığı Bard isimli yapay zekâ uygulamasının ABD ve Birleşik Krallıkta hizmete sunulduğu iki aydan bugüne birçok geri bildirim elde edildiği ve kullanıma sunulan yapay zekâ hizmeti için birçok iyileştirmenin de yolda olduğu belirtildi.

Kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmek için hızla uyum çalışmaları yapıldığı belirtilen açıklamada, Bard’ın yakın zamanda daha yetenekli bir büyük dil modeli olan PaLM 2’ye taşındığı, bunun da gelişmiş matematik ve muhakeme becerileri ile kodlama yetenekleri dahil olmak üzere son iyileştirmelerin çoğunu mümkün kıldığı kaydedildi. Halen 180’den fazla ülke ve bölgeye açılan Bard Japonca ve Koreceyi desteklemeye de başladı.

Yakında 40 dile daha destek sunmaya başlayacak Bard, Google’ın sunduğu Dokümanlar, Drive, Gmail ve Haritalar gibi diğer Google uygulama ve hizmetlerine de entegre edilebilecek. Bu araçların gizlilik ayarları kullanıcı kontrolünde olacak.

Yeni ürün ve teknolojiler

Google’ın etkinlikte tanıttığı ürün ve teknolojiler arasında PaLM 2 büyük dil modeli, Gmail için yeni yapay zekâ yazma araçları, Pixel 7a Android telefon, Pixel Tablet ve 1799 dolarlık Pixel Fold katlanır telefon gibi yeni ürün ve hizmetler öne çıkarken yapay zekâ sohbet robotu Bard’a eklenen özellikler de anlatıldı.

Help Me Write

Gmail’in Help Me Write adlı bu yeni özelliği, kullanıcıların komutlarına göre otomatik olarak e-postalar oluşturacak ve önceki konuşmalardan alınan metinleri de içerecek.

Magic Editor

Google Photos’un yapay zekâ destekli Magic Editor özelliği, kullanıcıların öğeleri yeniden konumlandırmak için seçmesine gerek kalmadan nesne olarak ele almasına olanak tanıyor ve arka planları otomatik olarak doldurabiliyor.

PaLM2

Google, en güçlü dil işleme sisteminde büyük bir güncelleme olan PaLM 2 adlı yeni yapay zekâ sistemini tanıttı. Google’ın Bard chatbot’u, Gmail, Google Docs, Google Sheets ve YouTube dahil olmak üzere şimdiden yaklaşık 25 Google ürünüyle kullanılabilen PaLM 2; sıfırdan kod yazabiliyor, yazılımlardaki hataları tespit edebiliyor ve 20’den fazla yazılım dilini destekliyor.

Immersive View

Immersive View, Google Haritalar’da yol tarifi bakan kullanıcıların üç boyutlu bir şekilde gidecekleri yolu görmelerini sağlayarak Haritalar deneyimini daha sürükleyici hale getiriyor. Kullanıcılar Immersive View ile ayrıca günün farklı zamanlarındaki trafik ve hava koşullarını görebilecek. Google, blog yazısında bu yıl içinde Los Angeles, Londra, New York, San Francisco ve Tokyo için Google Haritalar’da kullanılmaya başlayacak olan Immersive View’a yakında daha fazla şehrin ekleneceğini söylüyor.

Bard

Bard, bu yılın başlarında kodlama yeteneği ve anında kod parçacıklarının açıklamalarını oluşturma özelliğini ekledi. Yakında, Python kodunu dışa aktarabilecek ve çalıştırabilecek. Ayrıca karanlık modda çalıştırılabilecek. Buna ek olarak yanıtları Gmail ve Dokümanlar’a da ekleyebilecek. Bard’ın etkinlik ile birlikte tamamıyla genel kullanıma açıldığını da belirtelim. Japonca ve Korece dil desteği de eklenen Bard 180 ülkede kullanılabilecek.

Google Search

Google’ın arama motoru Search, yapay zekâ desteğine kavuştu. Bu yeni üretken yapay zekâ özellikleri, aramayı daha akıllı ve basit hale getiriyor. Google’da yapılan her bir aramada sonuç sayfası artık yapay zekânın bir araya getirdiği bir liste ile açılacak. Sonuçlara bağlı olarak çıkacak ilgili web site bağlantıları ise listenin hemen altında yer alacak. Google, bağlantılarla birlikte “sponsorlu” etiketli bir reklam da gösterebilir. Çünkü Google yapay zekâ destekli arama ile para kazanmayı planlıyor.

Android 14

Google’da mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Dave Burke, Android 14’te kilit ekranına gelen birkaç yeni özelleştirme seçeneğine değindi. Android 14’ün şimdiye kadarki herkese açık ve beta sürümleri, telefonunuzun kilidini herkesin içinde açarken daha güvenli hale getirmek için PIN animasyonlarını devre dışı bırakma yeteneği gibi gizlilik ve güvenliğe iyileştirmeler getirdi.

Android 14’te ayrıca görme engelliler için daha büyük yazı boyutları ve işitme engelliler için flaş bildirimler ile erişilebilirliğe yönelik yeni özellikler eklendi.

Apple’ın iPhone 14 ve iOS 16 ile yaptığı gibi, Google ayrıca uydu bağlantısı için destek de ekledi. Android 14 ile gelen Find My Device (Cihazımı Bul) özelliği; kulaklıklar ve tabletler gibi daha fazla cihaz için destek ekleyecek. Google, konferansta uzun zamandır beklenen ilk katlanabilir telefonu Pixel Fold’a ek olarak Pixel 7A telefon ve akıllı ev kontrolü için yenilenmiş Pixel Tablet olmak üzere diğer yeni cihazları da tanıttı.

Pixel Fold

Akıllı telefon pazarındaki en ince katlanabilir telefon olan Pixel Fold, açıldığında 7.6 inç boyutunda bir ekrana sahip. Aynı anda hem küçük hem de büyük ekranı kullanarak simultane çeviri gerçekleştirebilen ve Google’ın tüm yapay zekâ servislerini destekleyen Pixel Fold, 1799 dolardan satışa sunulacak.

Pixel 7a

Google’ın yeni akıllı telefonu Pixel 7a, 499 dolardan ABD’de satışa sunulmaya başladı. Gücünü Tensor G2 işlemciden alan telefon, 8GB RAM’e ve 6a’ya kıyasla %72 daha iyi performans gösteren bir kameraya sahip.

Pixel Tablet

11 inç ekrana, şarj başına 12 saate kadar pil ömrüne ve 256 GB’a kadar depolamaya sahip Pixe Tablet, fabrika ayarlarıyla yüzde 100 yapay zekâ destekli geliyor ve 499 dolardan satışa sunulacak

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

TKU MAGAZİN TV CANLI YAYINLARIMIZ SON HIZLA DEVAM EDİYOR..

Yayınlanma tarihi

-

https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV

Ağır Kaldırma Taşıma ,Proje Lojistik ,Vinçli Taşıma ,Yükleme Depolama  lojistik sektörüne 18 yıllık deneyimle Net Medya olarak çıkardığımız (Taşıma Kaldırma Üniteleri Magazin ) TKU Magazin Dijital E-Dergi ve YouTube kanalımız ile sektörün sorunlarını ,yenilikçi hareketlerini ,marka bilinirliğini  Firmalarınızın yatırmalarını sektörde yarattığı katma değerini ,sektörün sorunlarını ele alıyor yılların verdiği tecrübe ile masaya yatırıp konuşuyoruz.

Karaca Vinç Nakliyat İstif ve İş Makinaları Kiralama Genel Müdürü Ahmet Toktay ile Bugün

Bügün 15.03.2025 (Cumartesi Saat :11:00 11:30 Son dönemde Firması için oluşturdukları Yenilikçi Sistemi, Makine Parkuruna yaptığı yatırımları ,Satış Sonrası Hizmetleri ,Sektörü ve Sorunlarını Konuşacağız. Sorularınızı watsap hattımız:0532 263 01 34 sorabilirsiniz.

Devamını oku

Haber

Enerjisa Üretim’den Türkiye’de Bir İlk, Ovacık RES Uçtan Uca Kadınlara Emanet!

Yayınlanma tarihi

-

Enerji sektöründe fırsat eşitliğini sağlamak ve kadın istihdamını artırmak için harekete geçen Enerjisa Üretim, Dünya Kadınlar Günü’nde sektöre rol model olan bir dönüşümü kutluyor. REDKA (Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar) programıyla kadın mühendis ve teknisyenleri sektöre kazandırırken, Türkiye’nin ilk tamamen kadın ekibiyle yönetilen rüzgar santrali Ovacık RES, kadınların enerjideki gücünü ortaya koyarak sektörde köklü bir değişimin simgesi olmaya devam ediyor.

 

Türkiye’de bir ilk, tamamı kadın çalışanlardan oluşan Ovacık RES

Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Üretim’in enerji santrallerinden Ovacık RES, yalnızca enerji üretmekle kalmıyor, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da sektörde eşitliğin rüzgarını estiriyor. Avrupa’nın tek seferdeki en büyük rüzgar yatırımlarından biri olan 1.000 MW’lık YEKA RES-2 projesinin bir parçası olan Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen ilk rüzgar santrali olarak tarihe geçti. Teknik bakımından işletme yönetimine, hatta güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor.

 

REDKA programıyla yetişen kadın mühendis ve teknisyenler, bugün Ovacık RES’te sahada aktif rol alarak enerji sektöründe dönüşüme öncülük ediyor. Enerjisa Üretim’in yerel kalkınmaya verdiği destekle, sadece kadın profesyoneller değil, bölge halkından kadınlar da sektöre kazandırılıyor. REDKA programı sayesinde kadınlar, türbinlerin bakım ve işletmesinde görev alarak rüzgarın gücünü yöneten isimler haline geliyor.

 

Kadınların enerjideki gücü sınır tanımıyor

Enerji sektöründe kadın istihdamına yön veren REDKA programı, mühendis ve teknisyenleri yenilenebilir enerji alanında uzmanlaştırarak sahada aktif rol almalarını sağlıyor. Rüzgar enerjisi teknolojileri, bakım-onarım süreçleri ve operasyonel yönetim gibi kritik alanlarda verilen eğitimlerle kadınlar, teoriyi pratiğe dönüştürerek sektörde güçlü bir yer ediniyor.

Enerjisa Üretim, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusundaki taahhütleriyle kadınların enerji dönüşümündeki gücünü artırmaya devam ediyor. REDKA ile kadınlar sadece sektöre adım atmıyor, dönüşümün öncüsü oluyor.

 

Kadınların enerjisiyle geleceğe yön veriyoruz

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kadınların sektördeki varlığının artırılmasının sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;

 

“Enerji sektörü sadece teknik uzmanlıkla değil, kapsayıcılık ve çeşitlilikle büyür. Ovacık Rüzgar Enerji Santrali ve REDKA programıyla kadınların yenilenebilir enerjide daha fazla yer almasını sağlamak için yola çıktık ve artık biliyoruz ki bu, yalnızca bir sosyal sorumluluk değil, sektörün geleceğini güçlendiren bir gereklilik. Uzun yıllardır erkek egemen bir alan olarak görülen enerji sektöründe büyük bir dönüşüm başlattık. Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen bir santral. Teknik bakımından işletme yönetimine, güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor. Bu sadece bir istihdam hamlesi değil, bir dönüşüm hareketi. Çünkü biliyoruz ki eşitlik vaadi, gerçek eşitliği sağlamak için somut adımlar atmayı gerektirir. Enerji sektöründeki kadın istihdam oranlarının düşük olduğunu biliyoruz ve bu düzeni değiştirmek için somut adımlar atıyoruz. İki yıl önce başlattığımız ‘Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar’ programı ile mühendis ve teknisyen kadınları sektöre kazandırdık, bugün Ovacık RES tamamen REDKA’lara emanet. Yenilenebilir enerji alanında kadın istihdam oranını %60’a çıkarmayı hedefliyoruz ve bu hedefe ulaşana kadar durmayacağız. 8 Mart’ı sadece çiçek verilen bir gün olarak değil, kadınların potansiyellerini ortaya çıkaran ve hak ettikleri yerlere gelmelerini sağlayan fırsatlarla taçlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Enerjisa Üretim olarak biz bu değişimin öncüsü olmaya kararlıyız. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve enerji sektöründe daha fazla kadını görmek için çalışmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.

Enerjisa Üretim Ovacık Santrali İşletme Mühendisi Saadet Çekemoğlu, kendisinin de buraya yüksek hayaller kurarak geldiğini söyleyerek;

“Enerji sektörü zorlu koşullara sahip olabilir, ancak biz kadınlar her sahada, her sektörde en iyisini başarabiliriz. Ovacık RES, Türkiye’nin ilk ve tek tamamen kadınlardan oluşan santrali. Burada çalışmak benim için büyük bir gurur. 54,6 MW kurulu güce sahip 13 türbinimiz, her biri 4,2 MW  üretim kapasitesine sahip ve kulelerimiz 110 metre yüksekliğinde. Bu projede yer almak, hayallerimin peşinden koşmanın ve cesaretin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kadınlar olarak hayal etmekten ve cesaret etmekten asla vazgeçmemeliyiz” dedi.

Manisa’da doğup büyüdüğünü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi elektrik programından mezun olduğunu belirten Ovacık Santralinin İşletme Teknisyeni Zelihanur Güler ise;

“Üniversiteye kadar enerji sektörünü erkeklere özgü bir alan olarak görüyordum. Ancak Ovacık RES’in kadınlar tarafından işletileceğini duyduğumda, ‘Ben neden yapamayayım?’ dedim ve bu yolculuğa adım attım. REDKA programı sayesinde rüzgar türbinlerinin çalışma prensiplerinden yüksek gerilimde çalışmaya kadar kapsamlı teknik eğitimler aldım ve sahada uygulama fırsatı buldum. İlk başta yüksek kuleleri görmek beni korkutmuştu, ancak eğitimlerle bu korkumu yendim ve artık bu işi tutkuyla yapıyorum. Ailem ve arkadaşlarım hep yanımda oldu, onların desteğiyle cesaretimi artırdım. Bugün bu sektörde çalışan bir kadın olarak, şunu söylemek istiyorum: ‘Bu işin kadını erkeği yok. Hayallerinizin peşinden gidin, cesaretinizden asla vazgeçmeyin” dedi.

 

 

Devamını oku

Haber

Işıl Bilgin: “Kadınlar Sahada, Kadınlar Her Yerde!”

Yayınlanma tarihi

-

İstanbul Vinç Pazarlama Müdürü Işıl Bilgin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak kadın yönetici olarak mesajını yayımladı. Bilgin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Ben Babasının Cesur Kızıyım”

 

“Personel yükseltici platform kiralama sektörü; fiziksel gücün, teknik eforun ve sahada olmanın önemli olduğu bir alan. Pek çok kişiye ‘erkek işi’ olarak ezberletilmiş olsa da ben bu sektöre babamın cesaretlendirmesiyle girdim. Bana inandı, destek oldu ve başarabileceğimi gösterdi. Bugün burada olmamın en büyük nedenlerinden biri, o ilk adımdaki büyük destek. Bu anlamda ben, babasının cesur kızıyım.

 

Şimdi ben de sadece muhasebe, iletişim ve pazarlama alanlarında değil; operatörlük, teknik servis ve mühendislik gibi sahada da kadınları görmek istiyorum. Çünkü biliyorum ki yeterince istediğimizde ve azimle denediğimizde her alanda var olabiliriz. Bu yolda bana ilham veren tüm güçlü kadınlara ve yanımızda duran, bizi destekleyen erkek meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Birlikte daha kapsayıcı ve güçlü bir sektör inşa edeceğimize inanıyorum.”

 

Kadınların her alanda olması dileğiyle…

Devamını oku

Trend olan