Haber
DEPREM BÖLGESİNDEKİ İNŞAAT İSLERİNE YOĞUN İLGİ VAR
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan yeniden inşa çalışmaları, inşaatta gerekli ekip ve ekipman kullanımına yönelik talebi de artırdı Kahramanmaraş’ta bulunan is makineleri operatörlük kursuna ilk temellerin atıldığı günden bu yana yoğun talep var. Aylık verilen ehliyet sayısı 20’den 100’e kadar çıktı. Yüz binlerce enkaz ve ardından inşaatına başlanan konutlar nedeniyle deprem bölgesinde iş makinesi operatörlüğüne talep patladı. İnşaat sektöründe ekskavatör, yükleyici, dozer, greyder, vinç, sondaj makinesi, beton dağıtıcı ve perdah makinesi gibi makineler öneme sahip. Bunlan kullanmak için ise ayrı bir ehliyet gerekli. Kahramanmaraş merkezli depremler bu araçların ehliyetine talebi artırdı. Kahramanmaraş’taki iş makineleri operatörlük kurusunda ayda 20 ehliyet verilirken hâlihazırda bu sayı 100’e kadar çıktı. Kursa Türkiye’nin birçok farklı şehrinden adaylar geliyor.
İHTİYAÇ KARŞILANACAK
Özellikle depremin ardından artışa geçmesinde deprem esnasındaki çaresizlik, yeniden inşa faaliyetlerinin yeni bir iş kapısı açması ve konutların inşasının ardından artışa geçen arz yoğunluğu etkili oldu. Ehliyet almak için eğitimlere katılan Yakup Kıraç, “Konutlar yıkılıyor, enkazlar kaldırılıyor. Evim ağır hasarlı, konteynerde kalıyorum. Bu alanda bir açık var. Bu yüzden ehliyeti alıp bu alanda çalışmak istiyorum. Hem bir iş kapısı olacak hem de deprem bölgesinin ihtiyacı karşılanacak. Depremde köyümden birçok komşum öldü. Bu beni operatör olmaya yönlendirdi. Bu ehliyeti alırsam yine herhangi bir afet durumunda makineyi alıp yardıma koşanm. Şehirlerimiz yeniden inşa ediliyor. Bu inşa sürecinde de rol oynamak istiyorum” dedi.
KURSLARDA SIKI EĞİTİM
Depremin ardından operatörlüğün önemini anladığını söyleyen Arif Hakan Şarklı, “Hem depremin ardından enkazların kaldırılması noktasında hem de yeniden inşa faaliyetleri kapsamında bu aracın önemi ön plana çıktı. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu yoğunluk talebi karşılayacaktır. İnsanlar evlerini, ailelerini kaybetti. Bu kayıplar bu araçla ilgili bilinci artırdı. Hocalarımız var. Ayda bir defa sınav yapılıyor. Şu an 13 makine çalışıyor. Her makinede 6 kişi eğitim alıyor” diye konuştu.
YENİ AFETLERE HAZIR OLMALIYIZ
Türkiye’nin neresinde ihtiyaç olursa olsun calısacağını belirten Can Koyuncu da. “Depremin ardından operatör olmaya karar verdim. Simdi eğitimini alıyorum. Ehliyetimi aldıktan sonra Türkiye’nin neresi olursa olsun herhangi bir ihtiyaç durumunda bulunmaya hazırım” derken Mert Geçkin ise “Yakınlarımızı kaybettik. Çaresizliğin ne demek olduğunu gördük. Bu gibi araçların önemini anladık. Eğitimini alıyoruz, ehliyeti de alınca aktif olarak bu iste cahsacağım” seklinde konuştu. Ali Orhun da. “Yarın bir gün Allah korusun yine böyle bir afet olduğunda müdahale edebilmek için bu ehliyeti aldım. İhtiyacı olana yardıma koşmak isterim. Önceliğimiz deprem illerindeki insa faaliyetlerine katılmak” dedi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan yeniden inşa çalışmaları, inşaatta gerekli ekip ve ekipman kullanımına yönelik talebi de artırdı. Kahramanmaraş’ta bulunan is makineleri operatörlük kursuna ilk temellerin atıldığı günden bu yana yoğun talep var. Aylık verilen ehliyet sayısı 20’den 100’e kadar çıktı. Yüz binlerce enkaz ve ardından hasarlı, konteynerde kalıyorum. inşaatına başlanan konutlar Bu alanda bir açık var. Bu yüzden nedeniyle deprem bölgesinde ehliyeti alıp bu alanda çalışmak iş makinesi operatörlüğüne talep istiyorum. Hem bir iş kapısı olacak patladı. İnşaat sektöründe hem de deprem bölgesinin ehliyetine talebi artırdı. Bu inşa sürecinde de rol Kahramanmaraş’taki iş oynamak istiyorum” dedi.
Haber
Atlas Lojistik Ödülleri 15 Yaşında
Atlas Lojistik Ödülleri 2024 heyecanı başladı. Başlangıcından itibaren kesintisiz olarak yoluna devam eden ve bu yıl 15. Yaşını kutlayacak lojistik sektörünün en saygın ödül organizasyonu Atlas’a yine büyük bir ilgi gösterilmesi bekleniyor.
“Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması için bundan 15 yıl önce yola çıkarken sektörün kayda değer çalışmalarını ödüllendirerek ön plana çıkarmayı amaçlamıştık.” diyen Organizasyon Komitesi Başkanı İlker Altun;
“15 yıllık süreçte geriye dönüp geçen on dört yarışmayı değerlendirdiğimizde Atlas ödülünü almak için başvuran kişi ve şirketlerin itibarı ile ödülün kendisi arasında olumlu yönde bir etkileşim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ödülü hak ederek alan ve müzesine götürenlerin itibarı aynı zamanda ödülün itibarını da artırmaktadır. Bu olumlu etkileşim nedeniyle Atlas Lojistik Ödülünü almak isteyenlerin sayısı ve niteliği artmaktadır.” Dedi.
Haber
KADIN ETKİ RAPORU LOJİSTİK SEKTÖRÜNE IŞIK TUTACAK
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, lojistik sektöründe kadın istihdamının etkilerini ortaya koyacak “Kadın Etki Raporu” çalışmalarında verimli sonuçlar elde etmek için “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket”i lojistik sektörüne sunuyor.
UTİKAD üyesi firmaların kadın çalışanlarından ve yöneticilerinden oluşan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu (KLOG), kurulduğu 2021 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Başta Mentor – Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.
“KARAR VERME SÜREÇLERİNDE KADINLARIN POZİTİF DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYABİLECEKLERİ ŞİRKET YAPILARININ SAYISINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “2021 yılında Ayşem Ulusoy’un başkanlığında kurulan Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2024 projeleri arasında en çok önemsediklerimizden biri “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.
“KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN HER KADEMEDE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün Ağustos ayında yayınladığı “Çalışma Hayatı İstatistikleri Aylık E-Bülteni”ne göre ülkemizde 32.522.000 kişi istihdam ediliyor. Erkeklerde işgücüne katılım oranı yüzde 72,4 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,7 olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam oranlarında da erkeklerin kadınlara yaklaşık 2 katı oranla önde olduklarını görüyoruz. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 66,9; kadınlarda istihdam oranı yüzde 32,1. Söz konusu bültendeki bir başka veride zorunlu sigortalı olanlarda erkeklerin oranı yüzde 66, kadınların oranı ise yüzde 34 olarak belirtiliyor. Bu istatistikler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğunu varsaydığımızda, lojistik sektöründe de benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı belirten UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Kadın çalışanlar lojistik sektöründe beyaz yakalı pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyorlar. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istememiz kadar, lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle liman sahalarında görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli.” diye konuştu.
“KADIN ÇALIŞAN ETKİSİ HAKKINDA ANKET”
UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı.
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “KLOG olarak 150’nin üzerinde grup üyemizle birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz Mentor-Mentee Projesi ile grup üyemiz olan üst düzey mevkilerde görev yapan 15 kadın yönetici, 15 kız öğrenci ile eşleşerek staj dönemleri boyunca birebir çalışma imkanı bulmuştu. Bu dönemde de bu projemizin ikincisini gerçekleştireceğiz. KLOG olarak Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu sonrasında en heyecan duyduğumuz projelerimizden biri olan Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz.” dedi.
Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nun Prof. Dr. Ebru Demirci’nin katkılarıyla hazırlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aslı Malay Tuncer, “Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için lojistik sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızı anketi yanıtlamaya davet ediyorum. Ankete katılmak ve katkı vermek isteyenler UTİKAD ile iletişime geçebilirler.” diye konuştu.
Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket için tıklayınız.
Ağır Yük Taşıma Araçları
Turgut Vinç, Kayseri ve Civarındaki İlk ve Tek Mobil Vinci Filoya Ekledi
Kayseri’nin önde gelen taşımacılık firmalarından Turgut Vinç, filosunu genişletmeye devam ediyor. Firma, 250 ton kapasiteli ve 115 metre yüksekliğe kadar erişebilen mobil vinci bünyesine katarak, bölgedeki ilk ve tek bu kapasitedeki vinç hizmetini sunmaya başladı.
Bu yeni yatırımla Turgut Vinç, taşımacılık ve inşaat sektöründe daha büyük ve karmaşık projeleri üstlenmeyi hedefliyor. Kayseri ve civarında mobil vinç ihtiyacına çözüm sunan firma, sektördeki rekabet gücünü artırıyor.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi