Takip Edin

Haber

Amazon, Avrupa’daki teslimatlarını elektrikli minibüslerle yapacak

Alışveriş sitesi Amazon, teslimatlarını elektrikli araçlarla yapmaya başlayacak. Minibüsler ilk kez Almanya’da kullanılacak. 

Yayınlanma tarihi

-

İklim değişikliğine karşı mücadelede 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefleyen Amazon, Ekim 2022’de, Avrupa’daki teslimat filosunu elektriklendirmek için 5 yılda 1 milyar avro yatırım yapacağını açıklamıştı.

Şirket, söz konusu açıklamanın ardından Almanya’da Rivian tarafından tasarlanan 300 adet elektrikli minibüsü kullanarak teslimat yapmaya başlayacak.

300 elektrikli minibüs, Almanya’da 1.000’den fazla elektrikli kamyonet de dahil olmak üzere Avrupa’da halihazırda faaliyette olan binlerce elektrikli kamyonet filosuna katılacak.

e-ticaret sektörünün öncü şirketlerinden Amazon’un Rivian ile geliştirdiği elektrikli teslimat aracının (elektrikli minibüsler) Almanya’da kullanımı öncesi gazetecilere Münih’te sunum yapıldı ve araçları test imkanı sunuldu.

‘Hiçbir araca benzemiyor’

Amazon Küresel Filo ve Ürünler Direktörü Neil Emery, sunumda, Rivian ile geliştirdikleri “ilk” tamamen elektrikli teslimat aracının Almanya’da yollara çıkmasından dolayı çok heyecanlı olduklarını ifade ederek, “Amazon ve Rivian birlikte sıfırdan son teknoloji ürünü bir elektrikli araç tasarladı ve üretti. Bugün bu araç yollardaki hiçbir araca benzemiyor.” dedi.

Söz konusu teslimat aracını tasarlarken sürücülerin güvenliğini ve konforunu ön planda tuttuklarını belirten Emery, “Bugün Avrupa’da yollara gönderdiğimiz bu araçla her iki çıtayı da yükselttik.” ifadesini kullandı.

Emery, Amazon’un, Paris Anlaşması’nın 2050 hedefinden 10 yıl önce 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedeflediğini aktararak, “Normal bir vatandaş için Amazon gibi büyük bir şirketin iklim için bir taahhütte bulunması ve bu taahhüdünü gerçekleştirmesi somut bir fark oluşturacak. Bu araçlar mahalle aralarındaki gürültüyü de azaltacak. Aynı zamanda Amazon’un iklim konusunda yaptığı hamlelerin diğer uluslararası şirketleri de harekete geçirdiğini görüyoruz.” diye konuştu.

Almanya “Amazon.de” Genel Müdürü Rocco Brauniger ise geçen yıl Almanya’da elektrikli minibüsler ve e-kargo bisikletleri ile 45 milyondan fazla teslimat yaptıklarını belirterek, “Almanya’da Rivian’ın yeni minibüsleri, paketleri daha sürdürülebilir bir şekilde ve daha fazla müşteriye ulaştırmamıza yardımcı olacak.” dedi.

Brauniger, Amazon’un, elektrikli araçlar için Avrupa’daki tesislerine binlerce şarj istasyonu kurduğunu ve elektrikli araçlar için altyapıya yatırıma devam edeceğini de bildirdi.

Amazon, geçen yıldan beri Avrupa’da Rivian ön üretim araçlarıyla teslimatları test ediyordu.

Bu testler; Rivian’ın çeşitli iklim ve coğrafyalarda aracın performansını, güvenliğini ve dayanıklılığını, sürücü memnuniyetini ve genel işlevselliği sağlamak için en son teknoloji özelliklerini sürekli olarak iyileştirmesine olanak tanıyordu.

Amazon ve Rivian, Avrupa şehirlerine daha iyi uyum sağlamak için ABD’deki muadilinden daha kısa ve daha ince bir minibüsler tasarladı. 300’den fazla elektrikli minibüs, Almanya’nın Münih, Berlin ve Düsseldorf bölgelerinde yollarda olacak.

Rivian elektrikli minibüsler, sürücüye 360 derece görüş sağlayabilen gelişmiş bir kamera sistemine ev sahipliği yaparken, sürücünün görüşünü artırmak için geniş bir ön cam, otomatik acil frenleme, uyarlanabilir hız sabitleyici ve çarpışma uyarıları dahil olmak üzere bir dizi yenilikçi güvenlik özelliği de sunuyor.

Söz konusu minibüsler; teslimat listesini araçla tamamen entegre eden, rota, navigasyon, sürücü desteği ve daha fazlasına sorunsuz erişim sağlayan türünün ilk örneği teknolojiye sahip bulunuyor.

Sürücü araca yaklaştığında veya araçtan ayrıldığında otomatik kapı kilitleme/kilit açma özelliklerinin yer aldığı araç, sürücüler teslimat yerine ulaştığında açılan elektrikli bölme kapısı gibi sürücü deneyimini iyileştiren ve yolda kolaylık sağlayan özelliklere de sahip.

100 bin araç için imza atılmıştı

Tüketici elektroniği, yapay zeka ve daha birçok alanda başta gelen isimlerden biri olan Amazon, 2019 yılında, yine ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Rivian ile 2024 yılına kadar tamamen devreye alınması beklenen elektrikli 100 bin elektrikli minibüsü satın almak için bir anlaşma yapmıştı.

Amazon, geçen yıl Avrupa’daki dağıtım filosunu elektriklendirmek için 5 yıl içinde 1 milyar avro harcayacağını duyurmuştu. Bu rakamın en azından 400 milyon avrosunun Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya için harcanması planlanmıştı.

Amazon, 2040 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedeflediğini açıklamıştı.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

TKU MAGAZİN TV CANLI YAYINLARIMIZ SON HIZLA DEVAM EDİYOR..

Yayınlanma tarihi

-

https://www.youtube.com/channel/UClYt5ATMYLQUmiNvl-_QPFwZİN TV

Ağır Kaldırma Taşıma ,Proje Lojistik ,Vinçli Taşıma ,Yükleme Depolama  lojistik sektörüne 18 yıllık deneyimle Net Medya olarak çıkardığımız (Taşıma Kaldırma Üniteleri Magazin ) TKU Magazin Dijital E-Dergi ve YouTube kanalımız ile sektörün sorunlarını ,yenilikçi hareketlerini ,marka bilinirliğini  Firmalarınızın yatırmalarını sektörde yarattığı katma değerini ,sektörün sorunlarını ele alıyor yılların verdiği tecrübe ile masaya yatırıp konuşuyoruz.

Karaca Vinç Nakliyat İstif ve İş Makinaları Kiralama Genel Müdürü Ahmet Toktay ile Bugün

Bügün 15.03.2025 (Cumartesi Saat :11:00 11:30 Son dönemde Firması için oluşturdukları Yenilikçi Sistemi, Makine Parkuruna yaptığı yatırımları ,Satış Sonrası Hizmetleri ,Sektörü ve Sorunlarını Konuşacağız. Sorularınızı watsap hattımız:0532 263 01 34 sorabilirsiniz.

Devamını oku

Haber

Enerjisa Üretim’den Türkiye’de Bir İlk, Ovacık RES Uçtan Uca Kadınlara Emanet!

Yayınlanma tarihi

-

Enerji sektöründe fırsat eşitliğini sağlamak ve kadın istihdamını artırmak için harekete geçen Enerjisa Üretim, Dünya Kadınlar Günü’nde sektöre rol model olan bir dönüşümü kutluyor. REDKA (Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar) programıyla kadın mühendis ve teknisyenleri sektöre kazandırırken, Türkiye’nin ilk tamamen kadın ekibiyle yönetilen rüzgar santrali Ovacık RES, kadınların enerjideki gücünü ortaya koyarak sektörde köklü bir değişimin simgesi olmaya devam ediyor.

 

Türkiye’de bir ilk, tamamı kadın çalışanlardan oluşan Ovacık RES

Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Üretim’in enerji santrallerinden Ovacık RES, yalnızca enerji üretmekle kalmıyor, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda da sektörde eşitliğin rüzgarını estiriyor. Avrupa’nın tek seferdeki en büyük rüzgar yatırımlarından biri olan 1.000 MW’lık YEKA RES-2 projesinin bir parçası olan Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen ilk rüzgar santrali olarak tarihe geçti. Teknik bakımından işletme yönetimine, hatta güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor.

 

REDKA programıyla yetişen kadın mühendis ve teknisyenler, bugün Ovacık RES’te sahada aktif rol alarak enerji sektöründe dönüşüme öncülük ediyor. Enerjisa Üretim’in yerel kalkınmaya verdiği destekle, sadece kadın profesyoneller değil, bölge halkından kadınlar da sektöre kazandırılıyor. REDKA programı sayesinde kadınlar, türbinlerin bakım ve işletmesinde görev alarak rüzgarın gücünü yöneten isimler haline geliyor.

 

Kadınların enerjideki gücü sınır tanımıyor

Enerji sektöründe kadın istihdamına yön veren REDKA programı, mühendis ve teknisyenleri yenilenebilir enerji alanında uzmanlaştırarak sahada aktif rol almalarını sağlıyor. Rüzgar enerjisi teknolojileri, bakım-onarım süreçleri ve operasyonel yönetim gibi kritik alanlarda verilen eğitimlerle kadınlar, teoriyi pratiğe dönüştürerek sektörde güçlü bir yer ediniyor.

Enerjisa Üretim, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusundaki taahhütleriyle kadınların enerji dönüşümündeki gücünü artırmaya devam ediyor. REDKA ile kadınlar sadece sektöre adım atmıyor, dönüşümün öncüsü oluyor.

 

Kadınların enerjisiyle geleceğe yön veriyoruz

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kadınların sektördeki varlığının artırılmasının sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;

 

“Enerji sektörü sadece teknik uzmanlıkla değil, kapsayıcılık ve çeşitlilikle büyür. Ovacık Rüzgar Enerji Santrali ve REDKA programıyla kadınların yenilenebilir enerjide daha fazla yer almasını sağlamak için yola çıktık ve artık biliyoruz ki bu, yalnızca bir sosyal sorumluluk değil, sektörün geleceğini güçlendiren bir gereklilik. Uzun yıllardır erkek egemen bir alan olarak görülen enerji sektöründe büyük bir dönüşüm başlattık. Ovacık RES, Türkiye’de ve yakın coğrafyada bir ilk olarak uçtan uca tamamen kadınlar tarafından yönetilen bir santral. Teknik bakımından işletme yönetimine, güvenliğe kadar tüm roller kadınlar tarafından üstleniliyor. Bu sadece bir istihdam hamlesi değil, bir dönüşüm hareketi. Çünkü biliyoruz ki eşitlik vaadi, gerçek eşitliği sağlamak için somut adımlar atmayı gerektirir. Enerji sektöründeki kadın istihdam oranlarının düşük olduğunu biliyoruz ve bu düzeni değiştirmek için somut adımlar atıyoruz. İki yıl önce başlattığımız ‘Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar’ programı ile mühendis ve teknisyen kadınları sektöre kazandırdık, bugün Ovacık RES tamamen REDKA’lara emanet. Yenilenebilir enerji alanında kadın istihdam oranını %60’a çıkarmayı hedefliyoruz ve bu hedefe ulaşana kadar durmayacağız. 8 Mart’ı sadece çiçek verilen bir gün olarak değil, kadınların potansiyellerini ortaya çıkaran ve hak ettikleri yerlere gelmelerini sağlayan fırsatlarla taçlandırmamız gerektiğine inanıyoruz. Enerjisa Üretim olarak biz bu değişimin öncüsü olmaya kararlıyız. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve enerji sektöründe daha fazla kadını görmek için çalışmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.

Enerjisa Üretim Ovacık Santrali İşletme Mühendisi Saadet Çekemoğlu, kendisinin de buraya yüksek hayaller kurarak geldiğini söyleyerek;

“Enerji sektörü zorlu koşullara sahip olabilir, ancak biz kadınlar her sahada, her sektörde en iyisini başarabiliriz. Ovacık RES, Türkiye’nin ilk ve tek tamamen kadınlardan oluşan santrali. Burada çalışmak benim için büyük bir gurur. 54,6 MW kurulu güce sahip 13 türbinimiz, her biri 4,2 MW  üretim kapasitesine sahip ve kulelerimiz 110 metre yüksekliğinde. Bu projede yer almak, hayallerimin peşinden koşmanın ve cesaretin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kadınlar olarak hayal etmekten ve cesaret etmekten asla vazgeçmemeliyiz” dedi.

Manisa’da doğup büyüdüğünü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi elektrik programından mezun olduğunu belirten Ovacık Santralinin İşletme Teknisyeni Zelihanur Güler ise;

“Üniversiteye kadar enerji sektörünü erkeklere özgü bir alan olarak görüyordum. Ancak Ovacık RES’in kadınlar tarafından işletileceğini duyduğumda, ‘Ben neden yapamayayım?’ dedim ve bu yolculuğa adım attım. REDKA programı sayesinde rüzgar türbinlerinin çalışma prensiplerinden yüksek gerilimde çalışmaya kadar kapsamlı teknik eğitimler aldım ve sahada uygulama fırsatı buldum. İlk başta yüksek kuleleri görmek beni korkutmuştu, ancak eğitimlerle bu korkumu yendim ve artık bu işi tutkuyla yapıyorum. Ailem ve arkadaşlarım hep yanımda oldu, onların desteğiyle cesaretimi artırdım. Bugün bu sektörde çalışan bir kadın olarak, şunu söylemek istiyorum: ‘Bu işin kadını erkeği yok. Hayallerinizin peşinden gidin, cesaretinizden asla vazgeçmeyin” dedi.

 

 

Devamını oku

Haber

Işıl Bilgin: “Kadınlar Sahada, Kadınlar Her Yerde!”

Yayınlanma tarihi

-

İstanbul Vinç Pazarlama Müdürü Işıl Bilgin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak kadın yönetici olarak mesajını yayımladı. Bilgin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Ben Babasının Cesur Kızıyım”

 

“Personel yükseltici platform kiralama sektörü; fiziksel gücün, teknik eforun ve sahada olmanın önemli olduğu bir alan. Pek çok kişiye ‘erkek işi’ olarak ezberletilmiş olsa da ben bu sektöre babamın cesaretlendirmesiyle girdim. Bana inandı, destek oldu ve başarabileceğimi gösterdi. Bugün burada olmamın en büyük nedenlerinden biri, o ilk adımdaki büyük destek. Bu anlamda ben, babasının cesur kızıyım.

 

Şimdi ben de sadece muhasebe, iletişim ve pazarlama alanlarında değil; operatörlük, teknik servis ve mühendislik gibi sahada da kadınları görmek istiyorum. Çünkü biliyorum ki yeterince istediğimizde ve azimle denediğimizde her alanda var olabiliriz. Bu yolda bana ilham veren tüm güçlü kadınlara ve yanımızda duran, bizi destekleyen erkek meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Birlikte daha kapsayıcı ve güçlü bir sektör inşa edeceğimize inanıyorum.”

 

Kadınların her alanda olması dileğiyle…

Devamını oku

Trend olan